Cevap: Tabiri caizse -herşeye pişmiş kelle gibi sırıtıyorum(özeleştiri) "Sırıtmak" ben bu kelimeden hoşlanmadım. Güler yüzlü biri olduğunu düşünüyorum. Belki biraz fazla güleryüzlüsündür. Herşeyin fazlası zarar. Gülümsemek güler yüzlü olmak çoğu zaman avantajlıdır. Ama duruma göre ben kendi adıma gösterilecek diş miktarını ayarlarım. :)) Genelde ben de güleryüzlü biriyim. İnsanlar bana öyle olduğumu söylüyor. Kaldı ki güleryüzlü olmayı ben tercih ediyorum. Ben kendimi öyle görüyorum insanlar da beni öyle görüyor. Güler yüzlü olmak ciddiyete engel değildir ki. İnsan yerine göre gayet ciddi olabilir. Espri yapmak bile ciddiyete engel değildir. Belki gülümseyişine ölçü koymayı öğrenmelisin. Aşağıda aklıma takılanları sordum ve madde madde yorumlar yazdım:
1. Bir insan diğer bir insanı yolda görünce neden yolunu değiştirir? Kendi halinde yürüyen biri için. Bunu pek anlayamadım. Sana göre korkutucu bir görünüşün mü var?
2.Kendine güven için bir sürü öneri tavsiye var burada. Telkinler, farklı çalışmalar vs. ama herşeyden önce kendine güvenmek için kendini sevmeli ve olduğu gibi kabul etmelisin.
3.Maaş meselesinde başkaları gibi ağlamak yerine gülmeyi tercih etmen senin seçimin. O işte çalışmaya devam etmek de senin seçimin. Madem gelirinden memnun değilsin neden geliri seni memnun edecek yeni bir iş bakmıyorsun?
4. "Kendimin farkında değilim." demişsin o zaman farkında olmak ve farkındalıklarını arrtırmak için çalışmalısın.
5. Başkalarının söylediklerini kafanın içinde çevirip onların seni yargıladıkları gibi sen de kendini mi yargılıyorsun? Bence içinde suçlayıcı bir ego sesi var.
6. Bütün bu anlattıkların tabi ki düzelir. Çok acımasızca eleştirmişsin kendini. Bu eleştirilerin kaynağı kendi düşüncelerin mi ben onu merak ediyorum. Başkalarının düşüncelerini önemsediğin için mi rahatsız oluyorsun? Eğer kendin istediğin için değişmek istiyorsan değişmelisin.
7. Yapılacak en iyi şeylerden birisi de kendini tanımaktır. Kendini tanıyan insan kendine güvenir. En ince huy, düşünce, duygu durumundan, oturuş, kalkış, hareket hatta mimiklerine kadar insan kendini tanıyabilir farkında olabilir. Örneğin gülümsediğin zaman yüzünün aldığı şekli ayna kullanmadan hayal edebiliyor musun? Bu bir farkındalık çalışmasıdır. Kendinin farkında olan insan dışarıdan nasıl göründüğünü az çok bilir. Kendinin farkında olmak da kendini tanımaktan geçer.
Hiç can sıkmaya lüzum yok. Sen kendini tart diğer insanların düşüncelerinden bağımsız olarak. Sor kendine ne istiyor bu kosovali diye? Ona göre karar ver yapacaklarına.
Değişmek mi ya da değiştirmek mi istiyorsun ilk önceliğini belirle ve bu konuda adım at. Eleştirmek iyi hoş ama hoşlanmadığımız durumları değiştirmek için çaba göstermeli yani harekete geçmeliyiz.
ve son sorum şu:
8. Şimdiye kadar hangi telkinleri ne kadar süreyle dinledin? Etkilerini gördün mü? Hala dinlediğin telkin var mı? Onu da paylaşırsan ona göre o konuda da önerisi olan olacaktır.
Sevgiler. |