09-02-2012, 01:27 AM
|
#53 (permalink)
|
Administrators Zerynthia
Üyelik tarihi: Mar 2009 Bulunduğu yer: Mutlulukya
Mesajlar: 5,993
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Cevap: Yaratıcı İmgeleme Kitabından Alıntılar Bazı Genel Kurallar
1- Kısa menzilli hedefler için (bir hafta, bir ay) olabildiğince sade ve gerçekçi davranın -özellikle büyük bir meydan okuma arzusu duymadıkça (ki, bu bazen çok da iyi olabilir) başarabileceğinizden hayli emin olduğunuz şeyleri seçin. Hedefinizin menzili uzadıkça, ufkunuz da sürekli genişlediğinden siz de daha yayılıp genişlemeye elverişli ve yaratıcı olabilirsiniz.
2- Bazı hedeflerinize ulaşamadığınızı gördüğünüzde (ki bu kaçınılmaz şekilde olur), kendinizi eleştirmeyin ya da başarısız olduğunuzu düşünmeyin. Yalnızca bu hedefe o süre içinde ulaşamadığınızı kabul edin ve bunun sizin için hala bir hedef olup olmadığına; yani onu yeniden bir hedef olarak belirlemek mi, yoksa vazgeçmek mi istediğinize karar verin. Ulaşılamayan hedefleri bu şekilde değerlendirmek çok ö-nemlidir. Aksi takdirde, onlar zihninizin gerisinde birikebilirler ve siz de bilinçsiz olarak "başarısızlığa uğradığınızı" düşünebilirsiniz; ki bu da artık hedef belirlemekten kaçınmanıza neden olabilir.
3- Hedeflerinizden birine ulaştığınızda, bu küçük bir şey dahi olsa, bundan kendinizi mutlaka haberdar etmelisiniz. Kendi kendinize sırtınızı okşayın ve en azından bir dakika boyunca bu başarının verdiği doyumun tadını çıkarın. Genellikle hedeflerimize ulaşırız, ama bu gerçeği fark etmeyiz ya da onun tadını çıkarmayı unuturuz!
4- Aynı anda çok fazla hedef saptamayın. İstediğiniz hedefleri belirleyin, ama eğer karmaşaya düşerseniz, bunalırsanız ya da cesaretiniz kırılırsa... Hedefleri azaltın, sadeleştirin. İşiniz ya da ilişkileriniz gibi, yaşamınızın sadece bir alanıyla ilgili hedefler üzerinde çalışmayı da seçebilirsiniz. Sonuçta bu süreç, yaşamdan daha fazla zevk almanıza yardımcı olmak için oluşturulmuştur.
Eğer saptadığınız hedeflerin çoğu başarısızlığa uğruyorsa, bunlar büyük bir olasılıkla gerçeğe uygun olamayacak kadar yüksek hedeflerdir ya da siz gerçekten istemediğiniz ve bundan dolayı da onları elde etme konusunda içinizde gerçek bir itilim duymadığınız hedefler oluşturmaktasınızdır. Bu yüzden, içtenlikle istediğiniz ve hoşlandığınız hedefleri seçmelisiniz.
Hedefleriniz kendinizi iyi -yücelmiş, gelişmiş, genişlemiş, haz dolu, meydan okumaya arzulu- hissetmenizi sağlamalıdırlar. Eğer böyle değilse, size bunları hissettiren hedefler bulun! |
Offline
| |