20-07-2012, 07:16 PM
|
#10 (permalink)
|
Administrators Zerynthia
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Cevap: Başarının Dinamiği: Bilgi
“Başarılı olmak bir tercihtir” adlı eserden alınan bu adımların Atatürk ve bazı liderlerde nasıl ortaya çıktığını örneklerle açıklayalım. Adım 1: Kendine güvenme
Mustafa Kemal Atatürk dedi ki: “Her işittiğinize önem vermeyin. Pekala bilirsiniz ki ben, yaptığımı bilirim. Netice görmeseydim başlamazdım.”
“Bir fert için olduğu gibi, bir millet için de kudret ve kabiliyetini fiili eseriyle gösterip, ispat etmedikçe, itibar ve ehemmiyet beklemek beyhudedir. Zafer ‘zafer benimdir’ diyebilenin, muvaffakiyet ‘muvaffak olacağım’ diye başlayanın ve ‘muvaffak oldum’ diyebilenindir.” Adım 2: İddialı hedefler ortaya koymak
En başarılı insanlar hayal kuranlar, büyük düşünmekten korkmayan ve büyük olmaya cesaret eden sıradan insanlardır. Eğer sıkı çalışmayı ve yaşamınıza disiplin getirmeyi arzu etmiyorsanız, bütün hayalleriniz gerçekleşmesi mümkün olmayan fantezilere dönüşerek uçar gider.
Hayaller varmak istediğimiz noktadır. Amaçlar ise oraya nasıl gideceğimizdir. Kendinize devamlı olarak başarılı olma arzunuzun değerli bir hedef olduğunu ve organize ettiğiniz hücum planınıza güvendiğinizi hatırlatmalısınız. Keza daha başarılı olmanın bir işlem olduğunu, küçük adımlarla ilerlenebildiğini ve genellikle eğlenceli olmadığı zamanlar da olabileceğini de hatırlatmalısınız.
Gözünüzü ödülden ayırmayın. Kendinize sonucun bütün sıkıntılara değeceğini devamlı olarak telkin etmelisiniz. Sporda buna her zaman rastlarız, bir takımın şampiyonluktan sonra fışkıran inanılmaz duygusallığı. Bunun bir kısmı şüphesiz zaferin heyecanıdır. Bunun fazlası da vardır. Oraya ulaşmak için ne kadar çok çalıştığının bilincine varmak ve bütün o uzun saatleri, o sıkı çalışmaları, bütün dökülen terleri hatırlamak gibi. Adım 3: Daha olumu olun
Başarı için olumlu olmak şarttır Adım 4: İyi alışkanlıklar edinin
Gününüzü ve faaliyetlerinizi organize edin. Günlük bir plan yaparak zamanınızı ve faaliyetlerinizi bir anda disiplin altına alırsınız. Günün avucunuzdan kaçması yerine onu yönetirsiniz. Plan aynı zamanda o günkü zayıf noktalarınızı ortaya çıkarması bakımından da yararlıdır. Adım 5: İletişim kurmada ustalaşın
Hepimizin geliştirmesi gereken bir beceri de etkili iletişimdir. Birçok kimse iyi iletişimciliğin sonradan kazanılan bir özellik olmayıp doğuştan geldiğini, bazı insanların da doğal olarak iyi konuşmacı ve motive edici olduğunu düşünürler. Geri kalanların yedek kulübesinde oturmaya mahkum olduklarını sanırlar. Doğru değil. İletişim de bir alışkanlıktır. Ve bir alışkanlık olduğu için de öğrenilebilir ve ustalaşılabilir. |
| |