Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-07-2012, 01:50 AM   #2 (permalink)
sweeet
Administrator
 
sweeet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Apr 2009
Mesajlar: 4,053
Tesekkür: 19,481
3,779 Mesajinıza toplam 10,280 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
sweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to behold
Standart Cevap: Aşkın Molekülleri


Feromonun Geçmişi

İnsan feromonu konusu bilim dünyası için nispeten yeni olmakla birlikte, insanlar yüzyıllardır kendileri ile diğer kişiler arasında, beş duyu algılarıyla kolayca ve tam olarak açıklanamayan bir şeylerin olduğundan kuşkulanmışlardır. Halk arasında ve bilimsel çevrelerde insan ilişkileri ile ilgili böyle öyküler vardır. Bu öyküler sanki feromon iletişimi ile açıklanabilin görünmektedir.

Günümüz toplumu, Shakspeare zamanında doruğa ulasan uygulamayı belki de daha kabul edecektir. O zamanlar kadınların elma kabuğunu koltukaltlarına yerleştirmeleri oldukça yaygın bir davranıştı. Meyve kadının terini soğurduktan sonra, kadın özel olarak hazırlanmış ve " aşk elmasını " sevdiği bir erkeğe sunardı. Erkek bu elma kabuğunu kokar ve elmanın kokusunu(feromonu) severse, yakın dostluk başlar. "Havva'nın elmasında da feromon var mıydı?"


Yeni Bir Bilim Doğuyor


Feromonların öyküsü 1950'erde başlar. Peter Karlson ve Martin Lüscher adlı bilim adamları gözle görülemeyen kimyasal iletişim araçlarına feromon adını verirler (Yunanca iki kelimeden; pherein=ben taşırım ve hormon=uyarıcıdan türetilen pheromon=ben heyecan taşırım ). Feromonların yalnızca hayvanların ( özellikle böceklerin ) amacına hizmet ettiği düşünüldü. Kısacası, Feromonlar, "haydi aşk yapalım"dan, "yaşama alanımı savunurum"a kadar birçok davranışı tetiklemektedir.

Hayvanların davranışlarında feromonun etkisi anlaşıldıkça, bazı bilginler insanların da feromonlala iletişim kurup kurmadıklarını merak etmeye başladılar.

Aşk ve şehvetin yaratıcıları ferononlar mı? İki kişi arasındaki kimyasal büyüyü feromonlar mı yönetir? Bilim adamları bu konularda alıştıkça, insanlar arasındaki ilişkilerde feromonların etkileri yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Bu bilinçsiz iletişim bizi seven birini terslerken, yeni bir arkadaşlığı başlatırken, önerilen bir işi geri çevirirken ya da biriyle tutkulu bir aşka düşerken bizi etkilemektedir.

Feromonlarla ilgili bilgi kendi davranışlarınızı daha iyi anlamanızı sağlayabilir. Örneğin, karşılaştığınız birinden hemen hoşlanabilirsiniz . Olası ki, onun feromonları size "biz benzer alışkanlıklara ve değerlere sahibiz . Bu nedenle birbirimize uygunuz" demektedir.

Burada belirtmeliyiz ki, feromonlar insan ilişkilerinde tek etmen değildir. Ama aynı kişi size yaklaştığında, onun hakkındaki izleniminiz feromonlar tarafından büyük oranda etkilenir.

Bugün açıklama tam olarak yapılmamış da olsa, dittikçe artan sayıda birim adamı feromonların insan ilişkilerini açıklayabileceğini düşünüyor. Feromonlar, diğer duyu organlarımızın algıları ile birlikte iyi ile kötüyü, istenenle istenmeyeni, hoşlanma ile hoşlanmamayı ayırt etmemizde beze yardımcı olmaktadır. Bir şeyin " içe doğması " dediğimiz olayda dunların etkisini yadsımak mümkün değildir.

Hayvanların ( özellikle böceklerin ), kendilerine ne yapmaları gerektiğini söyleyen kimyasal işaretler üzerinde hiçbir kontrolleri olmadığı çoktan beri bilinmektedir. Yapılan son araştırmalar insanların da feromonal mesajlar verdiğini ve bu mesajların doğrudan ilkel beynimize gittiğini göstermektedir..

Feromonlar deri yoluyla yayılmaktadır. En çok çıktıkları bölgeler kasık, koltukaltları, meme başı çevresi ve gariptir ki, burun delikleri arasındaki deri ve üst dudaktır. Bu durum insanların neden birbirlerini öpmekten zevk aldıklarını açıklayabilir.( 23. s. )

Hayvanları Feromonlar mı Yönetir ?


İnsanlar özellikle kadınlar, seksüel ilişkiden önce kur yapılmasını ya da romantik bir ortam isterler. Oysa hayvanların yaşamlarında romantizme yer yoktur. Ama bir çok hayvan kur yapmasını bilir ve uygular.

Hayvanların haberleşmenin ana maddesi feromonlardır. "Bir erkek gece kelebeğinin 8 km uzaktaki bir dişisini birkaç saat içinde bulabilmesi ışık ya da sesle olabilir miydi ? İşte burada feromonlar devredeydi".


Altıncı Duyu.

Altıncı duyumuz bir feomonu saptadığında ne olur? Bu duyu organı burnumuz iç tarafında bulunduğu halde feromonlar koku vermez. Diğer beş duyu organının beynimizde oluşturduğu kesin sonucu doğurmaz. Koku alma duyumuz bir kokunun güzel olduğunu, derimiz dokunduğumuz şeyin yumuşaklığını, kulağımız çalıya yağan yağmurun sesini, gözümüz gülün pembe rengini, tat duyumuz limonun ekşiliğini bildirir. Bunları bir bilinçli olarak algılar. Oysa altıncı duyumuzun algıladığı feromonlar bilinçaltını etkiler.

Altıncı duyumuz tarafından beynimize iletilen bilgiler, diğer beş duyumuzun sağlayamadığı bilgilerdir. Eğer birine aşık olduğunuz kişinin size uygun olduğunu, sizinle aynı inanç ve değerleri taşıdığını düşünebilirsiniz. Bu doğru olabilirdi. Ama asıl gerçek, altıncı duyumuzun bir marifetidir.

Özkan Aras
__________________
Benim Kişisel GeliŞim Yolculuğum: http://www.hayatimdegisti.com/forum/...olculugum.html



Hayatın düşüncelerinin aynasıdır.

sweeet isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla