Güzel rüyaların yanısıraa kabuslar gördüğümde de olur.Çoğu zaman bu kabuslarla da bir tehlike ile karşı karşıya kalırız.Ve bağırmamız gerekebilir.Var gücümüzle bağır maya çalışırız Fakat sesimizin çıkmadığını fark ederiz.Kabustan uyanmanın tek yolunun bağırmak olduğunu düşündüğümüz içinde telaşa kapılırız.Peki insanoğlu neden bağırmaz?
Uyku sırasında beyin etkinlikleri bakımından iki farklı aşamadan geçeriz.Bunlar REM hızlı göz hareketleri REMdışı aşamalardır.Bu aşamalar uyku boyunca dönüşümlü olarak devreye girer ve döngü birkaç kez yinelenir.REM dışı uykuda fazla olmamakla birlikte vücutta hareket gözlenebilir kalp atım ve solunum hızı hemen hemen sabit ve gözlerin hareketi yavaşlar.REM uykusundaysa kan basıncının yanı sıra kalp atım ve solunum hızı da değişiklik gösterebilir.Rüyaların görüldüğü aşamada REM aşamasıdır.
REM uykusunun ilginç bir özelliği de bu aşamada vücüdün neredeysetam bir felç durumunda olmasıdır.Kişiyi gördüğü rüyalarda başrol oynamaktan korumak için beyin REM uykusu boyunca kas kasılmalarını baskılayacı sinyaller gönderir.
Bazı kaslar sözgelimi parmak yüz kasları seğirir gibi hafifçe kasılabildikleri halde kol ve bacak kasları gibi büyük kaslar felçli gibi büyük ölçüde gevşek durumda kalırlar.Rüya gördüğümüz sırada bağıramamanızın nedeni budur.
Mekanizmanın bütün ayrıntıları bilinmese de anahtarın beyin sapında yani beyinle omurilik arasında ki bölgede yattığı düşünülüyor.