Cevap: ÇEKİRDEK İNANÇ TESPİTİ Bir de serpilelifcim,şnu fark et. Şu an yaşadıkların geçmişinde öyle hissettiğin, herhangi bir zamanın bugüne yansıması. Yani çekirdek inançların. Bugün tutup neden böyle hissediyorum diye üzülme, bilki çok minikken yaşadığın bir olay sonucu, sen buna karar verdin ve bugün bunun yansımasını yaşıyorsun. Yani tamamen algı hatası. Bakış açısı yani. Diyelim ki kötü bir olay yaşadın. Hemen ne hissediyoruma bak. Yani içinden çık ve kendine dışarıdan bak. Ben terapideyim bir gün.Faik hocamla konuşuyoruz. Ona "bütün erkeklerden nefret ediyorum" dedim. Bana kaç erkek tanıdığımı sordu? En fazla kaç tane olabilir? 100 hadi olsun 1000 , yani hayatıma giren abartıp 50000 diyeyim yada daha fazla. Bana dedi ki " dünya yüzünde 3 milyar erkek var." O zaman baktım ki genelleme yapıyorum. Tanıdıklarımı bile tam tanımıyorum. O zaman biraz daha insaflı olmaya karar verdim. Böyle işte düşüncelerini gerçekmiş gibi hemen alıp kabullenme, sorgula, evir çevir onlarca soru sor. Sıkıştır köşeye, bak nasıl itiraf gelecek ardından. En büyük yalanları hep kendimize söyleriz. Hatta ben derim ki bazen " kendine yalan söyle" abart yani, kendine onca zaman aptal dedin de ne oldu. "Ben bir dahiyim" de :) ya da ne istiyorsan onu. Ve MESNEVİ arkadaşlar mesnevi okuyunuz. Daha iyi bir kişisel gelişim kitabı bilmiyorum ben ya da terapi, ya da yol klavuzu.
( bir hatamı düzelteyim. Bütün bu kitaplar Kur'andan beslenir. Önce dinimizin kitabı diye de düzeltmek istiyorum" |