Super Moderator
Üyelik tarihi: Jan 2013
Mesajlar: 2,480
Tesekkür: 2,848
1,792 Mesajinıza toplam 3,354 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Cevap: Feng Shui Feng Shui'ye Göre Mutfak Düzeni
Odalarınızın sayısı kaç olursa olsun, evimizdeki en sevdiğimiz köşe mutfak olmalı. Geceleri karıştırdığımız, hafta sonları içinin pasta, çikolata veya en sevdiğimiz yemeklerle dolu olmasını istediğimiz buzdolabımızın odası! Gelin mutfağımıza bu kez Feng Shui açısından bakalım.
İnsanoğlu tuzu, ateşi ve buzu keşfettiğinden beri, hayatında çok şeyi değiştirdi. Yiyecekleri saklamayı öğrendik. Ve bununla birlikte biriktirmeyi de. Egolarımızı tazelemenin de yollarını bulduk. Her geçen gün daha fazla sahip oluyor, yememiz gerekenden fazlasını tüketiyor, her gün biraz daha genişliyor, her gün hayattan biraz daha fazlasını istiyoruz. Peki nereye kadar?
Asansörle çıktığımız evlerimize ellerimiz dolu torbalar ile giriyor ve mutfağımıza pek çok yiyecek bırakıyoruz. Çoğu zaman biz ama bazen de yardımcılarımız onları yerleştirip, pişirilmiş bir halde önümüze getiriyor. Her bir meyve ve sebzenin yaşadığı serüvenden habersiziz.
MUTFAK VE İDEAL YÖN
Evlerimizde aslında en çok vaktimizi çalan bölüm bir ev kadını için mutfaktır. Ve mutfak, Feng Shui'de çok önemlidir.
Pek çok evin ana kapısından girdiğiniz zaman karşınızda hemen mutfak görürsünüz. Bu tip evler her zaman misafir ağırlamaya eğilim gösterir. Mutfak bir evde tam karşıda olmasa da mimari prensiplere göre ana kapıya en yakın yerde bulunur.
Bir konutta mutfağın olması gereken yer güneş ile ilişkilidir. Güneşi çok alan bir yöne mutfak yerleştirirseniz, ne kadar buzdolabınız da olsa doğru bir seçim yapmamış olursunuz. Mutfak için güneşin yoğun ışınları değil, temiz hava önemlidir. Kuzey ve kuzeydoğu yönü en ideal olan yönlerdir.
Eğer mutfak içinde yemek yiyebiliyorsanız, biraz kuzeydoğu ve özellikle doğu hiç de fena olmaz. Tabii çılgın iş yaşamına sabahın erken saatlerinde başlandığını düşünürsek doğu, güneşin ilk ışıklarını almış olmak için de çok önemli bir yön.
Feng Shui adına da mutfak için önerdiğim yönler her zaman bu yönlendir. Feng Shui'de doğu, aile ve sağlık yönüdür. Sağlık yönü ile bir mutfak aynı yönde olduğu zaman Feng Shui'de çok büyük avantajlarınız var demektir. Mutfak enerji olarak bir ev için bir insanın sindirim sistemi gibidir. Ne kadar iyi beslenirseniz o kadar sağlıklı olacağınız gerçeği gibi, mutfağınızın durumu, kullanılış şartları, verimliliği ve konforu da evinizin Feng Shui'si için o kadar önemlidir. Evinizin bereketinin mutfak ile doğru orantılı olduğunu unutmamalıyız.
Feng Shui'yi doğru uygulamak için önce doymalı ve mutluluk sinyalleri vermelisiniz. İnsanları üzen konuların başını her zaman sevgi, para ve sağlık sorunları çeker. Doymak, sevilmek ve sağlıklı olmak en doğal hakkımız. Bu hakkı evimizin bize en doğru şekilde vermesi için ona yardım edelim.
Bir ev kiraladığınızda veya satın aldığınızda, unutmayın ki, üzerinize bir boy büyük gelen palto almış gibisinizdir. Önce paltoyu üzerinize göre düzeltmek zorundasınızdır. Evinizin size uyumunu sağlamak için önce mutfağınızdan başlayın ve onu düzenleyin.
Yöne göre renk seçimi
Mutfağınız hangi yönde ise, ona uygun rengi seçin.
Doğu: Mavi, lacivert, yeşil
Güneydoğu: Mavi, yeşil, mor
Güney: Yeşil ve çok az kırmızı
Güneybatı: Kırmızı ve kahve tonlarının kombinasyonu, krem, lila
Batı: Toprak tonlarının hepsi, beyaz
Kuzeybatı: Toprak tonlarının hepsi, beyaz, bazen fazla olmamak kaydı ile gri
Kuzey: Beyaz, lacivert, siyah, mavi
Kuzeydoğu: Kırmızı, kahve tonları, krem, taba
NELER YAPMALIYIZ?
1. Mutfağınızın ışık almasına izin verin. Eğer bir apartman boşluğuna bakıyorsa, suni de olsa bir aydınlatma kaynağı yaratmalısınız. O zaman apartman boşluğuna bakan camınıza bir resim uygulaması yaptırabilirsiniz. Aydınlatma ve perde desteği ile keyifli bir görüntü yaratabilirsiniz.
2.Çok aydınlık mutfaklar, yiyeceklerin kolay bozulmasına neden olacak aşırı güneş ile temas da demektir. Bu anlamda yine perdeler size yardımcı olacaktır. Işığı kıran camları da kullanabilirsiniz.
3.Mutfağınızda ışık kaynağı yaratacağınız yerler az ise, varolan ışık kaynaklarının, lambalarınızın arkasına ayna uygulamasıyla ışığını gücünü iki katına çıkarabilirsiniz.
4.Ocakta yemek yaparken sırtınız eğer kapıya dönük ise bunu Feng Shui pek sevmiyor. Bedensel Chi enerjinizin yüksek olması için her yere hakim ve güvenlik hissiyle donanmış olmalısınız. Feng Shui bunu önemsiyor. Keyif derecenizi düşüren her şey yemeğinize yansır.
5.Mutfakta her zaman taze sebze ve meyve veya tohum bulundurun. Ben taze tohumları masa üzerinde bulundurmayı çok seviyorum. Enerjileri çok güzeldir; taze enerjidir. Güzel kokulu yaprakların arasında onları mutfak masanızın veya tezgahınızın üzerinde bulundurabilirsiniz. Mutfakta güzel meyve resimleri bulundurmanız mümkün.
6.Masanızın üzerinde orijinali gibi majör etki vermese de minör etki veren minik meyve biblolar bulundurabiliriz. Ancak unutmayın ki, hiçbir zaman gerçek bir meyve gibi sonuç alamazsınız. Aynı şekilde melekler de çok güzel enerji veren biblolardır. Mutfakta her yerde melek bibloları bulundurabilirsiniz.
7.Mutfakta veya evin herhangi bir yerinde bol karbonhidratlı yiyeceklere ait resimleri bulundurmayın. Bazen iştah açan resimlere kapılıp onları evimizin baş köşelerinde tutuyoruz. Çok defa kilo sorunları olup da evinin her yeri yiyecek resimleri ile donanmış evler gördüm. Oysa ki kendinize tazeliği, doğanın bize verdiği meyve, çiçek gibi hatırlatmalısınız.
8.Renk seçimlerinde mutfakta kırmızı rengi kullanırken çok dikkat etmelisiniz. Kırmızı ve turuncu iştah açıcı renklerdir. Tabaklarınız ve servislerinizin kırmızı olması içindeki yiyeceğe sizi daha fazla çeker. Kırmızıyı, size faydalı olacak yiyecekleri barındıracağınız kaplarda kullanın. Lila, mavi, çok açık portakal rengi ve krem kullanın. Kahverengiyi dolaplarda açık tonları ile uygulayın. Koyu renkler mekanı boğar.
9.Ferah bir mekan yaratmaya çalışın. Eşya ve aksesuarlara boğulmayın.
10.Tezgah için aydınlatma çok önemlidir. Tepe aydınlatması keskin gölge sağlar ve kendi gölgeniz tezgah üzerine düşer. Bu yüzden her zaman üst dolapların altına yaptıracağınız bir aydınlatma kullanmalısınız. Bunu da sensorlu yaptırabilirsiniz. Aynı aydınlatmayı, mutfağın ana aydınlatmasını açtığınız yerden de ayrıca yönetebilmelisiniz.
11.Havalandırma çok önemli. Mutfağınız direkt güneş alıyorsa en iyisi 2 katmanlı perdedir. Güneşin durumuna göre, birini stor olarak kullanabilirsiniz.
12.Hijyenin çok önemli olduğu bir mekan olduğu için silinebilir yüzeyleri tercih edin.
13.Mutfakta kullanılan dolaplarda, el giremeyecek ama yine de açık kalmış alanlar hijyen açısından tuzaktır. Temizlenemeyen hiçbir bölgeye tasarımlarınızda izin vermeyin.
14.Mutfakta Feng Shui uygulamalarında çoğu zaman ayna kullanıyoruz. Eğer mutfağınız çok küçük ise, büyük bir ayna kullanmak ve mutfağınızı geniş göstermek işinize çok yarayacaktır.
15.Eviye, buzdolabı ve ocak ilişkisinde, onları kullanırken çizdiğiniz yolun bir üçgen olmasına gayret edin. Bir tezgahta hepsinin sıralı olması pek tercih edilmeyen bir uygulamadır.
16.Koku, mutfakta önemlidir. Her zaman tertemiz bir koku için seramik aksesuarların içinde kokulu yapraklar bulundurabilirsiniz. Aydınlatmalarınıza kokulu ve aynı zamanda görsel olarak tasarıma katılabilecek objeler asabilirsiniz.
17.Buzdolabı üzerindeki magnet'lerinizi günün sözlerini sergilemek için kullanabilirsiniz. Her gün yeni bir söz yazın. Her gününüzü neşeli ve değerli kılacak şeyleri buzdolabınızın üzerinde paylaşın.
18.Sadece hafta sonu kahvaltıları için değil, her gün olmak üzere eğer mutfakta kahvaltı ediyorsanız evinizi paylaştığınız sevdikleriniz ile bir arada olduğunuz alanın enerjisi çok önemlidir. Keyif veren sıcak renkleri hayatınıza katın. Mutfakta kahverengiler, siyah, gri gibi renklerdense, mavi, lila, turuncu, yeşil gibi renkleri kullanın. Beyaz, çok özel bir renktir. Yanındaki diğer rengi onore eder, değerini artırır. Dolayısıyla kullanacağınız beyazın da miktarına ve ne kadar çok alanda kullandığınıza dikkat edin. Mutfağınız tamamen beyaz olsa bile, Feng Shui'nin pusula yönlerine göre verilen renkleri beyazın yanına katabilirsiniz.
İçmimar ve Feng Shui Uzmanı
FUNDA CEYHAN |