Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15-10-2008, 10:25 PM   #3 (permalink)
sagrons
Teğmen
 
Üyelik tarihi: Mar 2007
Mesajlar: 64
Tesekkür: 0
16 Mesajinıza toplam 40 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
sagrons is an unknown quantity at this point
Standart Ynt: Artık Gündemde Mobbing Var

İşyerindeki Şiddetle (Mobbing) Nasıl Baş Edilmeli - 2
Yazar: Serap Yılmaz 18-12-2006

Kendi eylem planınızı hazırlayın. Hazırlıksız olarak bu işe girişmeyin çünkü muhtemelen karşı taraf sizin hakkında bazı bilgileri (neye karşı hassas olduğunuz gibi) toplamış durumda. Bu nedenle hazırlıksız olmayın.


Yazının ilk bölümünde Genel olarak Mobbing konusunda bilmeniz gerekenleri anlattık. Şimdi sırada eylem planı geliştirme ve uygulama var..

2. Adım: Eylem planı


* Zorbalık hakkında bulabileceğiniz herşeyi bulun. Harekete geçmeden önce ev ödevinizi eksiksiz olarak yapmanız çok önemlidir; internette ve bu yazıda yer alan herşeyi okuyun ve içinize sindirin.

* Zorbalık ile ilgili tüm yanlış değerlendirmeleri (üstesinden gelmenin zor bir iş olduğu gibi) bir yana bırakın.

* Konuyla ilgili kitapları okuyun ya da varsa benzer deneyimleri yaşamış olanlarla konuşun.

* ve Kendi eylem planınızı hazırlayın. Hazırlıksız olarak bu işe girişmeyin çünkü muhtemelen karşı taraf sizin hakkında bazı bilgileri (neye karşı hassas olduğunuz gibi) toplamış durumda. Bu nedenle hazırlıksız olmayın. Yapabileceklerinizi aşağıda sıralıyorum. Bunların içinden planınızı oluşturun..

* Eylem sırasında her şeyin bir kaydını tutun (günlük gibi). Zorbalığı ortaya çıkartan şey, her bir vakanın tek tek ele alınışı değil, sayısı, sıklığı ve özellikle de kalıplarıdır.

Gizemli durumlar ve aldatma vakalarında en önemli şeylerden birisi kalıplardır. Zorbalıkta bulunan kişi vakaları bireysel olarak ele alındılarında açıklayabilir ancak davranış kalıplarını açıklayamaz. Niyeti ortaya koyan kalıplardır.

Günlüğünüzü güvenli bir yerde saklayın, diğer kişilerin çalabileceği ve muhtemelen çalmaya çalışacağı işyerinizde değil evinizde saklayın. Ve önemli dökümanların fotokopilerini birkaç farklı yerde saklayın (işyeri hariç); pek çok vakada zorbalıkta bulunan kişi, hedeflerinin çekmecelerini karıştırıp günlüklerini ele geçirmiş ve bunları onların aleyhinde uygunsuz davranışların “kanıtı” olarak kullanmıştır.


3. Adım: Eyleme geçin


* Tüm mektupların, notların, e-maillerin vb.’nin kopyalarını çıkartın ve saklayın. Her şeyi yazılı olarak kayıt altında tutun yoksa zorbalıkta bulunan kişi daha sonra tüm bunları reddedecektir.

* Yanınızda bir not defteri ve bir kalem taşıyın ve zorbalık yapan kişinin yaptığı ve söylediği her şeyi bu deftere not edin. Ayrıca zorbalıkla bağlantısı olan tüm personeli ve idarecileri de bu deftere not alın. Bunu yaparken “uygunsuz davranış” ve “profesyonel olmayan davranış” suçlamalarına maruz kalmaya da hazır olun.

* Her şeyi yazılı kayıt altında tutun; size yönelik eleştiri veya suçlamalar yapıldığında zorbalıkta bulunan kişiden iddialrı hakkında doğrulayıcı ve ölçülebilir yazılı kanıtlarla eleştirilerini ve suçlamalarını doğrulamalarını talep edin.

Zorbalıkta bulunan kişi doğrulayıcı ve ölçülebilir kanıt talebinizi yanıtlamadığında veya yanıtlamayı başaramadığında, zorbalıkta bulunan kişiden hareketleri ile ilgili haklı gösterici kanıt talep ettiğinizi ancak onun bunu yanıtlamadığını veya iddialarını desteklemeyi başaramadıklarını yine yazılı olarak kaydedin.

Üçüncü bir notta yazılı olarak, suçlamalar yapmanın ve bunları yazılı olarak desteklemeyi reddetmenin veya iddialarınız hakkında doğrulayıcı ve ölçülebilir kanıtlar sunamamanın bir taciz yöntemi olduğunu belirtin. Genellikle çarpıtma, iftira ve uydurmalar üzerine kurulu olan eleştiriler ve suçlamalar, zorbalıkta bulunan kişinin kontrol amaçlı olarak yarattığı uydurma düşüncelerdir.

* İnkar her yerde vardır. "Zorbalığa maruz kalmama" hakkını savunan kişi genellikle zorbalığı saklamaya çalışan başka birisinin yetersizliğine maruz kalmaktadır.

Zorbalıkta bulunan kişinin her şeyi inkar etmesine, bu kişinin üstü durumundaki kişinin herşeyi inkar etmesine ve anlattığınız hiçbirşeye inanmamasına ve de - binlerce vakada yaşandığı üzere -personel işleri veya insan kaynakları sorumlusunun da size inanmamasına ve zorbalığı inkar etmesine hazırlıklı olun.

Çünkü tüm bu kişiler zorbalıkta bulunan kişi tarafından çoktan kandırılmış ve sorunun sizde olduğunu düşünmeye başlamışlardır ve sizi başlarından savacaklardır.
sagrons isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla