Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15-10-2008, 10:25 PM   #4 (permalink)
sagrons
Teğmen
 
Üyelik tarihi: Mar 2007
Mesajlar: 64
Tesekkür: 0
16 Mesajinıza toplam 40 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
sagrons is an unknown quantity at this point
Standart Ynt: Artık Gündemde Mobbing Var

İşyerindeki Şiddetle (Mobbing) Nasıl Baş Edilmeli - 3
Yazar: Serap Yılmaz 25-12-2006

Zorbalıkta bulunan kişi herkesi birbirine düşürmekten ve insanları birbirlerine karşı kışkırtmaktan zevk alır. Eğer zorbalıkta bulunan kişi, çalışanların karmaşa yaşadıklarında, kendisinin davranışlarına ait tüm sorumlulukları işverenden bileceklerini de farkındadır.


Yazının ilk 2 bölümünde


*
Genel olarak Mobbing konusunda bilmeniz gerekenleri
* Nasıl Baş Edebileceğinizi


anlattık. Şimdi yapabileceklerinizi anlatmaya devam ediyoruz..

Mobbing yani Ofis içi şiddet konusunda neler yapabileceğinizi “Eyleme geçin” başlığı altında anlatmaya devam ediyoruz;


* Sürekli olarak zorbalıkta bulunan kişi, insanları birbirine düşürmekten zevk alır. Bunu yaparak, işvereninizin sizinle birlikte, kendisine karşı hareket etmesine engel olur. Bunu unutmadan profesyonel bir biçimde davranmaya özen göstererek “İnsan Kaynakları yetki”isine", sürekli olarak zorbalıkta bulunan kişinin çalışanları ve işvereninizi size karşı kışkırttığını bildirin ve kimsenin bir şey kazanmayacağı aksine herkesin birşeyler kaybedeceği yıkıcı, kargaşaya neden olan davranışlar içerisinde olduğunu anlatın.

Zorbalıkta bulunan kişi herkesi birbirine düşürmekten ve insanları birbirlerine karşı kışkırtmaktan zevk alır. Eğer zorbalıkta bulunan kişi, çalışanların karmaşa yaşadıklarında, kendisinin davranışlarına ait tüm sorumlulukları işverenden bileceklerini de farkındadır.

Zorbalıkta bulunan kişi bunu daha önce de yapmıştır ve yine yapacaktır. Ayrıca İnsan Kaynakları yetkilinize gördükleri zorbalığın aslında sadece buzdağının görünen kısmı olduğunu ve bu durumun zimmetine para geçirme, finansal yanlışlıklar, yasal düzenlemelerin ve pratiklerin ihlali, sağlık ve güvenlik ile ilgili düzenlemelerin ihlali vb.’yi de içerebileceğini hatırlatın.

* Sürekli olarak zorbalıkta bulunan kişiler kandırma ve manipülasyonda uzmanlaşmış kimselerdir. Zorbalıkta bulunan kişinin kandırma kapasitesini hafife almayın. Personel yetkilileri ve şeflerle uğraşıyorsanız özellikle yasal ve finansal meseleler üzerine odaklanın. Personel şefinizi veya İnsan Kaynakları yetkilinizi mesela bu yazıyı gösterin.

* Kendinize bir destek ağı yaratın. Zorbalıkta bulunan kişiler hedeflerini birbirlerinden ayırır ve soyutlarlar. Hatta bazen bu yolda hedeflerini ailelerinden bile soyutlamaya dek ileri giderler. Zorbalıkta bulunan kişi büyük bir ihtimalle ya tatlı dilini karşısındaki insanları etkilemek için kullanarak, ya da insanların zaaflarından ve açıklarından yararlanarak işyerinizdeki meslektaşlarınızı sizden uzaklaşmaya ikna ederler.

İşyerinizdeki meslektaşlarınızın sizi yalnız bırakmalarına hazırlıklı olun. Elinizden geliyorsa bunu engellemeye çalışın ama yumuşak bir şekilde davranarak.

* Tavsiye istediğiniz kişiler her ne kadar bunu nasıl yapacağınız hakkında fikir sahibi olmasalar da, size hakkınızı aramanızı söyleyebilirler. Aslında tam tersine hakkınızı aramaya çalışmak büyük ihtimalle işleri sizin için daha da zorlaştıracaktır.

* Doktorunuza görünün. Zorbalığa maruz kalmak psikiyatik hasara sebep olan süregelen bir nagatif stres yaratır. Bazı akıl sağlığı profesyonelleri da dahil pek çok kişinin söylediğinin aksine “psikiyatrik hasar” ile “akıl hastalığı” birbirinden farklı şeylerdir. Eğer doktorunuz size stres tanısı koyarsa, mutlaka sebebinin de teşhiste yer almasına dikkat edin örneğin işyerindeki şartlardan dolayı oluşan stres gibi.

Eğer depresyon tanısı konulursa, bunun kayıtlara reaktif depresyon olarak geçtiğinden emin olun. Stres durumunun, çalışanın aşırı iş-yüklemesiyle başa çıkamaması sonucu oluşmadığını, ancak işverenin güvenli bir işyeri sistemi oluşturmasını garanti altına alan gerekli mevzuatlara uymaması sonucu oluştuğunu aklınızdan çıkarmayın.

* Travma Sonrası Stres Bozukluğu’na (PTSD) özellikle de zorbalığa bağlı PTSD’ye ilişkin araştırma yapın. PTSD, zorbalık sonucu oluşan psikiyatrik hasarın kollektif semptomlarına ilişkin tıbbi tanıdır.

* Eğer yaşadığınız zorbalığa bağlı psikiyatrik hasar gördüyseniz bunu da tuttuğunuz kayıtlara mutlaka ekleyin. Bu sayede durumu yazılı hale getirmiş olursunuz.

* Eğer yaşadığınız zorbalığa bağlı psikiyatrik hasar konusnda tazminat talep edecekseniz mutlaka Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili mevzuatına göz atınız.
sagrons isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla