ÇİLEK...
18. yüzyılda Frezier adlı bir Fransız asker, görevli olarak Şili'ye gönderilir. Dönüşünde ilk kez bu ülkede yediği ve tadına doyamadığı küçük kırmızı renkli bir meyveyi, yani çileği Fransa'ya getirir. Oradan tüm dünyaya yayılan çilek, gülgiller familyasından geliyor...
***Çileğin yaklaşık 600 çeşidi olduğu biliniyor. Ülkemizde 6 çeşit çilek yetiştiriliyor. Bunlar; Frenk çileği, turfanda yetiştirilen sera çileği, Arnavutköy çileği, reçel yapımında da kullanılan Bursa çileği, Ereğli Osmanlı çileği ve ormanlarda yetişen yabani çilek...
***Temel besin maddeleri,C vitamini,folik asit,beta-karoten,elajik asit,kalsiyum,magnezyum,potasyum,fosfor ve sülfür' dür...
***Üzerinde herhengi bir kimtasal madde kalmaması için kullanmadan önce iyice yıkayın;çilek diğer meyvelerden daha fazla kimyasal madde emebildiğinden tercihen organik ürünleri ve mevsimindeki ürünleri seçin.Eniyisi tabii fırsatınız varsa kendi çileğinizi kendiniz yetiştirin!..Satın alırken canlı kırmızı renkli ve lekesiz olanları seçin. Paketlerde satılanları kontrol ederek alın. Satın aldıktan hemen sonra tüketin. Buzdolabında 1-2 gün saklayacaksanız saplarını koparmadan ve yıkamadan geniş bir kâse içinde saklayın...
***Uzmanlara göre çilek; bağışıklığı güçlendiren, besin değeri yüksek bir meyve. Çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için öldürücü etki taşır...
***Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir.Bazı kültürlerde öğütülmüş ham çilek,hafif derecedeki güneş yanıkları için acil tedavi amacıyla kullanılır...
*** Kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler içerir. İdrar söktürücü, romatizma ve gut hastalığı ağrılarını azaltıcı etkisi vardır. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür. Çok güçlü bir besin olduğu için bazen alerjiye neden olabilir...
***Çilek gerçek bir C vitamini deposu. 100 gr. çilekte 59 mg. C vitamini, (ki bu oran limondan bile fazla) 1 mg. sodyum, 174 mg. potasyum, 21 mg. kalsiyum var. Kalorisi ise 37. Ancak eğer diyet yapıyorsanız, nasılsa meyvedir, bir şey yapmaz diyerek bol bol çilek yemeyin...
***Çilek gözün zafiyetini giderir. Dişleri kuvvetlendirir...
***Nezleye çok faydalıdır. Ağız kokularını ve boğaz ağrılarını gideriyor...
***Büyüme çağındaki çocuklar ve gençler için fevkalade bir meyvedir.Bütün salgı bezlerini çalıştırdığı vücuda gençlik ve kuvvet kazandırıyor...
***Kansızlığa karşı faydalıdır...
***İdrar söktürü ve böbrek ve mesane taşlarının düşmesini sağlar Çocuk ve büyüklerde bağırsak kurtlarını döker bunun için sabah aç karnına bolca çilek yenir.Öğleye kadar başka bir şey yenmez.2-3 gün devam edilir...
***Diyabetli hastalar, çileğe şeker ilave etmemek şaartıyla bu meyveyi bol bol yiyebilirler...
***Romatizmaya,damar sertliğine iyi gelir. Kalp ve kas romatizmasının tabii ilacıdır..
*** Çilek karaciğerin çalışmasını,safra salgısını artırır.Böylece karaciğer kifayetsizliğini giderir.ve hazma yardım eder.İştah açar.Safra taşını döker.Tekrar olmasını önler...
Tarifler...
Çilekli Pirinç Pastası...
Hazırlama Süresi : 20 dk
Pişirme Süresi : 20 dk
6 kişilik
Gerekli Malzemeler :
1.5 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı pirinç
3 su bardağı süt
2.5 kahve fincanı tozşeker
2 çorba kaşığı su
3 yumurta sarısı
2 yumurta akı
1 portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı vanilya
1 kase çilek
2 dal nane
1 tutam tuz
Hazırlanışı :
1 2 kahve fincanı tozşeker ve 2 çorba kaşığı suyu bir tavaya alın. Kısık ateşte karamel halini alıncaya kadar pişirin. Ortası delik bir kek kalıbına hazırladığınız karameli döküp fırça ile her tarafına yayın.
2 Sütü ve portakal kabuğu rendesini tencereye alıp kaynatın. Pirinci bol suda birkaç kez yıkayıp süzün. Pirinç ve vanilyayı kaynamakta olan süte ekleyin. Kısık ateşte, pirinçler sütü tamamen çekinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamına gelince derin bir kaba boşaltın. Margarini ve kalan tozşekeri ilave edip hızla karıştırın ve ılınmaya bırakın. Yumurta sarılarını ekleyip tekrar karıştırın.
3 Yumurta aklarını bir kaseye alıp tuz ekleyin ve kar haline gelinceye dek çırpın. Pirinçli karışıma ilave edip kaşıkla alttan yukarı doğru karıştırarak yedirin.
4 Hazırladığınız karışımı kalıba dökün, üzerini kaşığın sırtı ile bastırarak düzeltin. Kalıbı içi kaynar su dolu bir başka kabın içine oturtun ve önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında (benmari usulü) pişirin.
5 Kalıbı fırından çıkarıp kenarlarını bıçakla sıyırın ve servis tabağına ters çevirerek alın. Çilekleri dilimleyin. Kekin üzerini çilek dilimleri ve nane yapraklarıyla dekoratif şekilde süsleyin. Ilınınca dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun...
Kremalı Çilek Kup...
Hazırlama Süresi : 10 dk
Pişirme Süresi : 15 dk
4 kişilik
Gerekli Malzemeler :
500 gr çilek
1 su bardağı pudra şekeri
100 gr (1 kase) nişasta
1 su bardağı su
Yarım su bardağı süt kreması
Süsleme için:
2 kahve fincanı çekilmiş Antep fıstığı
Hazırlanışı :
1 Çilekleri akar suyun altında birkaç kez yıkayıp süzün. 4 iri çileği süsleme için ayırıp kalanları ayıklayın. Çilekleri robota alıp pudra şekerini ilave edin ve püre haline gelinceye kadar ezin.
2 Nişastayı tencereye alıp 1 bardak su ekleyin ve eriyinceye kadar karıştırın. Çilek püresini ilave edip kaynayıncaya dek yüksek ateşte pişirin. Ateşi kısıp sürekli karıştırarak 1-2 dakika daha pişirin.
3 Hazırladığınız çilek kremasını 4 servis kupuna üstte 2 parmak boşluk bırakacak şekilde paylaştırın. Oda ısısında soğumaya bırakın. Buzdolabına alın ve donup iyice katılaşıncaya kadar bekletin.
4 Süt kremasını kabarıncaya kadar mikserle çırpın. Servis kuplarını buzdolabından çıkarıp çilek püresinin üzerine kremayı paylaştırın. Antep fıstığı ve ayırdığınız çileklerle süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun...
Reçelli Rulo...
Hazırlama Süresi : 15 dk
Pişirme Süresi : 15 dk
6 kişilik
Gerekli Malzemeler :
3 yumurta
1 su bardağı pudraşeker
2 kahve fincanı un
6 çorba kaşığı vişne veya çilek reçeli
Hazırlanışı :
* Fırını 220 dereceye ayarlayıp ısıtın. Yumurtaları ısıya dayanıklı bir cam bir kâseye kırın. Bu kâsenin üzerine oturabileceği bir başka içi kaynar su dolu kabı ocağa yerleştirin. Kısık ateşte su kaynarken üzerine cam kâseyi yerleştirip (buharını alacak şekilde) yumurtaları mikserle köpük köpük olana kadar çırpın. Pudraşeker ekleyip koyulaşana ve beyaz krema rengini alana kadar çırpın. Kâseyi buharın üzerinden alıp unu ekleyin ve tahta kaşıkla iyice karıştırarak yedirin.
* 20X30 cm ebadında dikdörtgen bir kalıbın dibini ve kenarlarını yağlı kâğıtla kaplayın. Hamuru boşaltıp yayın. Sıcak fırına verip pembeleşene kadar pişirin. Tezgâha bir mutfak bezi serip üzerine geniş bir yağlı kâğıt yayın. Pandispanya soğuyunca kalıbı ters çevirip hazırladığınız yağlı kâğıdın üzerine çıkarın. Pandispanyanın üzerindeki pişirme kâğıdını yavaşça kaldırın. Alttaki yağlı kâğıtla beraber pandispanyayı rulo yaparak dikkatlice sarıp bırakın.
* Pandispanyanın yüzeyini reçelle kaplayın. Yine aynı yöne doğru sarıp rulo yapın ve aynı kâğıda sıkıca sarıp 1-2 saat kadar bekletin. Kâğıdı alıp üzerine pudraşeker serpin. Dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun...