Değişim başladı artık o gün verdiğim kararla. Bazen söylemek istediğim şeyi söylemekte zorluk çekiyorum. Bu zorluğuda söylemek istediğim şeyi söylemeye karar vererek aşıyorum. 2 gündür yat'ta çalışıyordum ve şükür bitti eve döndüm. Bu sırada çeşitli farkındalıklar ve deneyimler kazandım. Deneyimler yatta edindiğim mesleki bilgiler. Farkındalıklar ise ne kadar bencil ve ilgisiz olduğumdu. Kaptan bana birşeyden bahsettiği zaman bahsettiği şeye ilgisiz kalıyor ne diceğimi bilemiyordum adeta. Konuşucak birşeyi olmayan kendisinden başka birisini düşünmeyendir diye bir söz duydum. Duyduğum konusunda da şüpheliyim açıkcası. Ben bu düşünceye hak vermiyor değilim. Sonuçta kendisinden başka birisini önemsemeyen insan konuşmak istediği zamanda karşısındaki kişiye ilgisiz kaldığı için ne konuşacağını bilemiyor. Bilemiyor çünkü konuşucak birşeyi olmuyor. Bu yüzden bu sorunu aşmak için bana anlatılan şeylere ilgiyle yaklaşıp meraklı bir şekilde dinlemeye özen gösterip doğru tepkiyi ve soruları sormaya özen göstererek kendimden başkalarınıda değer verip önemsemeliyim.
Bir karar vermiştim. Kararım ''söylemek istediğim şeyleri söyleyebilmek'' Bu konuda gelişmeler kaydediyorum söylemek istediğim şeyleri gün geçtikçe daha da iyi söylüyorum. Öyle bir durumla karşılaşıyorum ki söylemek istediğim şey adeta söyleyemeceğim kadar zor hale geliyor. O an ki durumda düşünüyorum acaba utangaçlık ve çekingenliğim söylemek istediğim şeyi söylemem konusunda bana engel oluyor mu? Düşünmeye başlıyorum. Bir kıza güzel olduğunu söylemek istiyorum ama benden yaşça büyük ve söylemek konusunda utanıyorum söyleyemiyorum. Para lazım oluyor ama çekindiğim için isteyemiyorum. Tanımadığım kişilerle yemek yemekte çekiniyorum. Sorumun cevabı evet utangaçlık ve çekingenliğim söylemek istediğim şeyi söylememde bana engel oluyor. Bu durumda utangaçlık ve çekingenlikten kurtulma yollarını araştırarak bİr sonraki seferde söylemek istediğim şeyi söylememde önümde durucak engellerle nasıl başedebiliceğimi öğrenmiş olup bu engelleri aşabileceğim.
Son olarak farkettiğim birşey var ki o da uyku sorunuyla ilgili önceden uyumak konusunda çok sıkıntı çekerdim. Bazen uyumak için saatlerce yatakta sağa sola dönerdim ama bir türlü uyuyamaz adeta çıldırıcak gibi olurdum. Bunun nedeni geceleri kafam çok fazla düşüncelere takılıp kalıyor olmasıydı. Sonralarda sadece uyumak istediğimi söyleyip fazla düşünmemeye çalışıyordum. Uyumak içinde zihnimde kap karanlık bir ormanda yürüdüğümü ve uçurumun kenarına gelip elime bir taş alıp o taşı uçuruma atıp kaç saniyede yere çarpacağını saymaya başlıyordum. Bunu yaparken insan rahatlıyorda. Neyse işte artık farkettim ki uyumak için saatlerce uğraşmıyordum. Kafamı yastığa koyuyorum. Sadece uyumak istediğimi söylüyorum ve kafama birşey takmıyorum. Cidden bunu yapınca insan daha rahat uyuyor. Artık rahat uyuyabiliyorum. Değişimi seviyorum. Olumlu yönde değişiyorum.