Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-05-2014, 02:36 PM   #3 (permalink)
hayko
Teğmen

Tesekkür: 0
21 Mesajinıza toplam 121 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
hayko is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: çekingenlik üzerine

İNSAN PSİKOLOJİSİ

EFT yaparken değişik döngüler buluyorum ve paylaşmak istiyorum.

3 tane bakış açısına göre değerlendiriyorum. 1. si benim kendi hissettiklerim. 2. si bana eylemde bulunan karşı taraf. 3. sü bu duruma tepki gösteren insanlar.

Örneğin küçümsenmeyi ele alalım.

1. bakış açısına göre:
Küçümsenen ben olduğumu varsayarak küçümsendiğim için kendimi yeteri kadar değeri olmayan yeteri kadar önemi olmayan biri gibi hissediyorum.(bazen çok olabilir bu hisler bazen az)(bunlar senaryo )

a)Ben bu küçümseme karşısında hiçbirşey olmamış gibi davranırsam karşı tarafı affedersem bu olay karşı tarafın yanına kar kalmış olur. Karşı tarafı yüceltmiş olurum. Bu durumda karşı tarafa muhtaç aciz bir konuma gelmiş olurum.

b)Ben bu küçümseme karşısında sinrilenirsem veya bozulursam bu duruma bu benim çok hassas kırılgan narin zayıf bir kişiliğim olduğunu gösterir. Yani bu durumda da kendimi kötü hissederim

2. bakış açısına göre

Küçümseyen insan bunu yaptığı için ahlaki olarak kötü biri olmuş olur. Sonuç olarak küçümsemek normal birşey değil. Ve ben bu durum affedilemez çünkü çok zavallı bir şey yapmış oldu. Kötü kibirli olmuş oldu.

Küçümseyen insan bunu yaptığına göre zayıf güçsüz karakterli olması lazım. Çünkü küçümsenmekten korktuğu için kendisi karşı tarafı küçümsüyor. Kendini yeterli hissedebilmek için küçümsüyor. Bu zayıflık acizlik durumu da öfkelenmeyi affedilmemeyi hak ediyor. (bunların hepsi senaryo yanlış inanışlar)

3. bakış açısına göre

Bu küçümsenmeye şahit olan insanlar küçümseyene hiç birşey olmamış gibi davranıyorsa bu onların küçümseyen insandan korktuğunu gösterir. Kendilerini küçümsememesini istedikleri için acizler muhtaçlar. BU da onların öfkeyi hak ettiğini gösterir.

Bu küçümsenmeye şahit olan insanlar küçümseyene hiç birşey olmamış gibi davranıyorsa bu onların ahleken kötü karakterli olduğunu gösterir. Zavallı affedilmeyi hak etmeyen kibirli insanlar olduğunu gösterir. Çünkü küçümsemek kötü bir olay.

Bu küçümsenmeye şahit olan insanlar küçümseyene tepki gösterirlerse bu durumda da küçümsenenin yanında olmuş oldukları için yeteri kadar değerli olmamış olurlar. Çünkü aşağılanmış insan ile aynı seviyede olmuş olurlar. Küçümsenmeyi hak etmiş olurlar. Aynı zamanda küçümsenmeye karşı hassas olmaları için zayıf karakterli olduklarını gösterir.

Küçümsenmenin tam karşıtı durumu ele alarsak:

Bir insan herkese saygılı davranıyorsa bu onun zayıf karakterli olduğunu gösterir. Çünkü saygılı davrandığına göre herkesin kendisine saygı göstermesini istiyor yani başkalarının saygısına muhtaç. Başka insanlardan saygı beklentisi içinde herkese saygılı davranıyor.Bu onun küçümsenmeyi hak ettiğini gösterir. (yanlış inanışlar)
Bu insan ile iyi geçinen aynı tipteki insan da bu duruma düşmüş olur.
Bu insana tepki gösteren insan da ahleken kötü duruma düşmüş olur. Çünkü saygılı davranmak iyi bir durum. Saygılı davranan insana saygısız davranan insan kıskanç ve kötü karakterlidir. Öfkeyi hak eden insandır.

BU durumları küçümseme dışlama eleştirme olarak genişletebiliriz. Ve hepsine eft yapabiliriz.

Küçümsenme ve saygı üzerine çoğu durumu ele aldık. Biz bazen birinci bakış açısındaki insan oluyoruz bazen 2. bazen 3.
Görüldüğü üzere her bakış açısında affedilmeyi hak etmeyen bi insan oluyor. Bu durumda biz kendimizi de affedilmeyi hak etmeyen bir insan olarak etikletlemiş oluyoruz.Eğer bu yanlış inanışlar çerçevesinde düşünürsek yaşarsak her zaman kötü affedilmeyi hak etmeyen biri olarak kalıcaz. Asıl sorun da bu zaten. Herkes küçük büyük yanlışlar yapar.Bu yanlışlarıniçini kızgınlıkla doldurmazsak kendimizi özgür bırakmış oluruz. Değilse yukarıdaki senaryoda hangi durumda olursak olalım kötü olarak etiketlenmiş oluruz. Böyle düşündüğümüz için de kapana kısılmış gibi hissederiz çünkü tüm senaryolar kötüye çıktığını düşünüyoruz. Bunun sonucunda da ne yapcağımızı bilmeden korkarak yaşıyoruz. Bu kızgınlıkarı affetmeliyiz.Bu senaryolar aslında herkes için geçerli. Örneğin küçümseme değil de şunu ele alsaydık: Biri size sizin ona verdiğinizden daha az önem verse yukardaki senaryonun aynısı yine gerçekleşecek ama daha düşük bir kötü hissedişle.ASLINDA KİMSE ÖFKEYİ HAK ETMİYOR. SADECE BAZILARI YANLIŞLARI ÇOK YAPIYOR. KENDİNİ KAPANA KISILMIŞ HİSSETTİĞİ İÇİN AYNI YANLIŞLARI TEKRARLIYOR. HERKES JER OLAY AFFEDİLMEYİ HAK EDİYOR.HERKESE EFT Yİ TAVSİYE EDİYORUM.
hayko isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla