Bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışayım.Lisede sözelden sayısala geçmiş biri olarak bir sene psikoloji dersi gördüm.Yazacağım şeylerde eksiklikler olabilir lakin zaten devir google devri.Yazacağım şeyler zaten sizin de arayıp bulabileceğiniz şeyler.
İnsanların hepsi aslında rüya görür.İnsan uykusu kendisini devreden farklı evrelere sahiptir.Bu evrelerin zaman aralıklarını net hatırlamamakla birlikte 1.5 saatte bir devreder diye bilirim.İnsanlar rüyalarını rem (rapid eye movement-anlık göz hareketlenmesi/kıpraşması) uykusu denen dönemde görürler.Bu dönem çok kısadır.Genelde freud'a göre bilinçaltımız aşırı aktiftir.Bilinç altımızı veya bastırdığımız şeyleri hatta gün içerisinde yaptığımız , düşündüğümüz şeyleri görürüz.Bana bu olmuştu öyle ki çantamdan çıkardığım kalemi sanki hayal kurar gibi gördüm.O gece çok rüya gördüm.Hasta rüyasına veya zehirlenen kişi rüyasını benzetilebilir.
Mesel şudur ki insanlar bu rüyaları hatırlayamazlar.Anlıktır çünkü.Saatlerce zannettiğimiz bir olay gerçekte bir kaç saniyeliktir.Eğer siz o ana herhangi bir nedenle uyanamaz veya uykunun bu hafif bölümünde azıcık dahi olsa(sağa sola dönerken) uykunuz bölünmezse hatırlayamazsınız.
İnsanlar genelde su içmeye gider veya lavaboya gider ve rüyayı hatırlar.Ramazanda sahura kalkanların normalden çok rüya görmesinin bir nedeni budur.
Uykun bir şekilde hafiflemiş belki her dönüşünü bile hissediyorsun.Bu nedenle rüya gördüğünü zannediyorsun.Hasta veya ateş gibi bir şikayetle huzursuz uyuyan insanlarda çok karışık rüyalar görür.Rüya ilmi ile uğraşan alimlerin genelde ilk sözü hasta rüyası tabir olmaz şeklindedir.
Her halde yeterince ayrıntılı anlattım.