Menenjit Nedir?
Beynin çevresinde bulunan, onu saran zarların iltihaplanması olarak tanımlanan menenjit, işitme kaybından ölüme kadar pek çok tehlikeyi bünyesinde barındıran bir hastalıktır. İltihaplanma meninks ve ince zar adı verilen zarlar arasında yer almaktadır. Beyne çok yakın bir yerde meydana gelen bu iltihaplanma, hayati risk taşıyan menenjit hastalığına sebep olur.
Beyni koruyan zarı aşabilen enfeksiyon, kısa sürede yayılarak beyin karıncıklarına ulaşır. Bu durumun sonucunda iltihap kafa sinirlerinin kök kısımlarına, ince zar altındaki beyin ve omurilik dokularına kadar ilerler. Tıp dünyasında ilerlemeler hızla gerçekleşmektedir. Özellikle menenjit için keşfedilen aşılar, çocukların bu hastalıktan korunmaları için yeterli olabilmektedir. Bunun yanında hastalığın teşhisi konduktan sonra da ümit kesilmemeli, tedavi son noktasına kadar sürdürülmelidir.
Menenjitin Nedenleri Nelerdir?
Meningokok ve pnömokok adı verilen mikroorganizmaların sebep olduğu menenjit, bu iki bakteri ile ortaya çıkmaktadır. İki bakteri dışında pek çok tür, menenjite sebep olabilmektedir. Vücuda bir şekilde yerleşen bakteriler, iltihaplanma ile beyne doğru ilerler. Beynin korunması için sağlıklı kalması gereken zar etrafına sızan iltihaplanma ile menenjit hastalığı meydana gelir. Kabakulak ya da verem gibi hastalıkların bakterilerinin de neden olabildiği menenjit, AIDS hastalarından bulaşan maya grubu mantarlarla da ortaya çıkabilmektedir.
Bilgihanem.com