Guest | Ynt: BALKON BAHÇECİLİĞİ KOMPOST NEDİR NASIL YAPILIR ________________________________________
Kompost Nedir ? :
Kompost veya diğer deyişle komposto, bitkisel mutfak atıklarının, otların, dal, yaprak parçalarının kısacası tüm bitkisel artıkların bir yere yığılarak çürütülmesinden meydana gelen, doğal bir gübredir.
Kompost Yapımı :
Kompost yapmak için herşeyden önce size küçük bir bahçe gerekmekte. Sonra aşagıdaki işlemleri sırasıyla uygulayın,
Doğru kabı seçin, en doğrusu, yere açacağınız uygun büyüklükteki çukurdur, ya da tuğla, ahşap veyatel kafesten yapılmış olan kompost kutusu yapabilirsiniz, tabanı toprak olmalıdır. Bunlardan başka hazır kompost kutuları da satılmaktadır onları da kullanabilirsiniz.
Elbette toprak içine kazılacak bir çukur veya hendeği de kompostlama işlemi için kullanabiliriz.
Kompostunuza neler koyabilirsiniz?
Yeşil malzeme (azot içeriği fazla olanlar)
Çim biçim artıkları,
Taze sebze meyve kabukları, artıkları,
Yaş taze otlar,
Çay atıkları,mutfak atıkları.
Yapraklar,
Taze çiftlik gübresi.
Kahverengi malzeme (Karbon sağlayanlar)
Dal parçaları,
Ağaç kabukları,
Testere tozu, talaş,
Çam ibreleri,
Kuru yapraklar,
Gazete kağıdı,
Saman, sap. vs.
Komposta neler konmaz?
Et, et ürünleri,
Süt ve süt ürünleri,
Kedi köpek dışkısı,
Yağlı yiyecek artıkları, yağ,
İşlenmiş kuşe, naylonlu, aluminyumlu vs. kağıtlar,
Tıbbi atıklar, çocuk bezleri, hijyenik pedler.
Hastalık ve zararlı içeren bitki artıkları,
Üzerinde tohum olan yabancı otlar.
İyi bir kompostun sırrı Karbon /Azot oranının dengelenmesidir. Bunu basitçe kompost yığınınızı yaparken ayarlayacaksınız.
Yığınınızı kat kat hazırlamalısınız.
Yığını yapmaya kahverengi malzemeyle başlayın,
Hazırladığınız karışımı katlar halinde koymaya başlayabilirsiniz, 15 cm. yüksekliğinde kahverengi materyal, üzerine yine 15 cm. yüksekliğinde yeşil materyal koyunuz. Bir dirgen yardımıyla iki katı birbirine hafifçe karıştırın, düzeltin. Azotlu bir kimyasal gübreden elinizle tuz serper gibi üzerine serpin (bu fermentasyonu hızlandırır)
Sonra 3 cm. kadar bahçe toprağı koyun. Hazırladığınız katmanı sulayın.
Sonra yine bitkisel materyal ve yine toprak..., en üstüne ise toprak gelecek şekilde yığınınızı bitirin.
4 - 5 ay sonra gübreniz kullanıma hazır olacak. Bu arada ellemeniz de gerekmez. Gübrenizi doğanın ellerine bırakın.
Bitkisel artığınız çok bile olsa, yapacağınız yığının yüksekliği 1.2 m den fazla olmamalıdır.
Burada yığına koyacağınız dal, kabuk vs. parçalar mutlaka küçük parçalara ayrılmalıdır.Ülkemizde de artık dal ve bahçe çöpü parçalayıcıları satılmakta. Eğer, büyük bahçeli bir evde oturuyorsanız işinize çok yarayacaktır.
Evet kompostlama sürecini gerçekleştiren solucanlar var .Bu kompostlara vermikompost deniyor. Solucanlar kompostu yiyiyor ve dışkılıyor, bu da materyali zenginleştiriyor, daha hızlı ayrışma sağlıyor.Bunlar özel solucanlar, kompostun içinde oluşan sıcaklığına dayanabiliyor. Bu solucanlar kırmızı solucanlar (Eisenia fetida) solucan deyip geçmeyin bakın ne marifetleri var
Solucan Gübresi: Gıda Atıklarını Değerlendirmede Yeni Bir Yol
Doğal atıkların tamamen doğal yöntemlerle gübre haline getirilmesi sonucu oluşturulan Solucan Gübresi, tarımda yeni bir çığırın habercisi. Türkiye’deki her türlü sebze ve meyve için çok önemli besin öğesi olarak nitelenen solucan gübresinin suni gübreye göre 100 kat daha etkili olduğu belirtiliyor.Solucanların ağızlarında diş bulunmuyor. Ayrıca taşlık, yutak gibi sindirimle ilgili hiçbir yardımcı organı da yok. Bu yüzden, yedikleri atıkları içinde tüm gerekli mineraller bulunan gübre haline getiriyorlar. Solucan gübresi, bitki büyümesi için gerekli olan tüm mineral maddeleri yeteri kadar ihtiva ediliyor. Solucan gübresi azot, fosfor, potasyum, karbon, demir, çinko, magnezyum, kalsiyum gibi maddelerin yanı sıra yüksek oranda organik madde, humikasit ve fulvikasit içeriyor. Bunların Türkiye’deki her türlü sebze ve meyve için çok önemli besin öğesi ve solucan gübresinin suni gübreye göre 100 kat daha etkili olduğu savunuluyor. Kimyasal gübre kullanan üreticilere bu tür biyolojik gübrelerle topraklarının canlılığının devam ettirilmesi öneriliyor.Özellikleri* Toprağın strüktürünü düzenleyip havalanmayı sağlarken su tutma kapasitesinin yüksekliği topraktaki su stresini minimize ediyor.* Yapısındaki çok sayıda bakteri, verildiği topraktaki zararlı bakterilerle rekabet ederek onların zararlı etkilerini ortadan kaldırıyor. Böylece bitkilerin hastalıklara karşı direnci artıyor.* Hava şartlarının olumsuz etkilerine (don ve sıcak-kuru hava) karşı bitkiyi korur.* Yabani ot tohumu içermiyor.* Kaliteli, bol ve raf ömürlü ürünler elde edilmesini sağlıyor bunlarda kullanmak isteyenlerin sorularına verilen cevaplar
Kompost kabını veya çukurunu bahçenizin zaten uzakça bir köşesinde kurmalısınız. Gidip en nadide bitkilerinizin dibinde bu işi yapmamalı veya kompost yığınına bitki dikmemelisiniz. Zaten eğer kompostu hatalı kurarsanız bu koku ile kendini size gösterir yani uzakta ve hakim rüzgar yönü tersinde olması iyi olur.
Bitkiniz, atıklarınız onun alabileceği formdayken bunlardan yararlanabilir. İlla sen onları olduğu gibi al diyemezsiniz. Hayvan gübresini de yanıp olgunlaşınca, fitotoksitesi kalmayınca bitkilerinize veriyorsunuz. Böyle düşünün.
Çam ibrelerinin ayrışması, içerisinde bulundurduğu bol miktarda reçine sebebi ile diğer organik maddelere göre çok daha uzun sürüyor diye biliyorum. Hatta kendi gözlemlerime göre de aynı şeyi söyleyebilirim. Çam ormanlarındaki humus örtüsü/çürümemiş materyal örtüsü oranı diğer ormanlara göre daha az oluyor.
Bu ibreler ile ilgili söylemek istediğim başka bir şey de, çamların amensalizm yapan bitkiler olduklarını biliyorum. Yani özsularında farklı canlıları etkileyebilecek, gelişimlerine ket vurabilecek maddeler bulunduran veya habitatlarında üstün duruma geçmelerinde kendilerine avantaj sağlayacak silahları bulunması denebilir. Bu durumda bu ibreleri ham madde olarak barındıran toprağı bitkilerimiz için saksıda kullanmak ne kadar güvenilir olur? Hatta bonsai yapanlar için çok daha büyük bir sorun oluşturabilir çünkü bitki zaten yeterince stres altındadır. ben artık türk kahvesine dönüyorum bakın ne marifetleri var.
Kahve ve kahvetelvesi gübre olarak kullanılır mı?
Kahve ve telvesi içinde bol miktarda potasyum bulundurduğundan dolayı saksılarda ve çiçek tarhlarında gübre olarak kullanılabilir. İnternette bu konuda yazılmış epeyce litaratüre rastlamak mümkündür. Kahvede bulunan şeker de topraktaki mikro organizmaları aktive eder.
Kahve ve telvesi organik bir madde olduğundan da toprak kalitesini iyileştirir. KAHVE HİÇBİR ZAMAN DOĞAL VE SUNİ GÜBRELERİN YERİNİ TUTMAZ.
Kahve asidik karekterdedir. Bunun için toprağın alkalitesini düşürür. Asidik topraklarda ise toprağın asitlenmesine neden olur.
Kahvenin toprağa verileceği miktar, toprak yapısı ve saksı büyüklüğüne bağlıdır. Toprak nötür (7) se veya hafif asidik (5-6) ise toprağın asitliğini arttırır. Verilecek miktar 1-2 çorba kaşığını geçmemelidir. Gübreler gibi kahve de porsiyon halinde verilmelidir. Sütlü kahve telvesi verilmemelidir.
125 ml filitre edilmiş kahvede 80-120 mg kafein vardır. Kahvenin içindeki ikinci önemli madde de Tanendir. Kahvenin içindeki Tanenden dolayı kahve sümüklü böceklerin bitkilerden uzak durmasını sağlar.
Kahve kompost yapımında da kullanılarak, kompostu potasyumca zenginleştirir.
Eski bahçevanlıkla ilgili bilgileri araştıran, Alman Inga Maria Richberg "Altes Gaertnerwissen wieder Entdeckt" (Eski Bahçevanlık Bilgileri Tekrar Keşfedildi) isimli kitabında solucanların kahveyi sevdiklerini yazmaktadır.
Solucanlar da bildiğiniz gibi bahçelerimizin vazgeçilmez canlılarıdır. Yine ayni kitapda, çiçeklere de düzenli kahve verildiğinde kuvvetli ve sağlıklı gelişme gösterdiklerini yazmaktadır. Özellikle güllerin dibine bir miktar kahve verilip karıştırıldığında güllerin daha sağlıklı geliştiği gözlenmiştir.
Kahvenin etki mekanizması, bazı bitkiler hariç (orkideler, kaktüsler gibi) yapısının hafif asidik olmasından kaynaklanmaktadır. Bu özelliğinden dolayı toprağı hafif asidik yapar. Kahve ile gübrelenen bitkilerde yaprak bitleri ve diğer yaprak zararlıları da düşerler. (ölürler) Burada da zararlıların bitkide barınamamasına etki eden madde kafeindir.
Yapraklara püskürtülen siyah kahve yapraklardaki yaprak bitlerini kalb krizine uğratarak ölmelerini sağlar.
ABD nin meşhur ****** firması müşterilerine birer poşet kahve telvesi hediye ederek kahvenin gübre olarak kullanılmasını teşvik etmiştir ve kendi çöpünün (% 25) bir miktarını da müşterilere kaldırtarak karına bir miktar daha kar eklemiştir.
Kahvenin içinde bol miktarda bir alkoloid olan kafein (1,3,7 Trimethylxantin)
Tanen B Vitaminleri ve 600-700 civarında koku ve lezzet veren maddeler vardır.
Bahçede böceği önlüyor
Kahve telvesi, bahçe bitkileri ve saksı çiçekleri için mükemmel bir gübre olarak biliniyor. Ayrıca telve, toprağın böceklenmesini önlüyor. Doğal olması sebebiyle telve, suni gübreye tercih ediliyor. Uygulamanın büyük ilgi gördüğünü belirten ******yönetimi bakın ne diyor "Kahve telvesi projesi dünyanın hemen her yerinde sürdürdüğümüz bir uygulama. Çok önemli bir geri dönüşüm uygulaması. Doğal olan bir atığı yine doğal yöntemlerle kullanılır kılıyoruz" dedi. bu arada bahçe sefası yaparken sivrisinekler sizide beni kemirdikleri gibi kemiriyorlarsa ahanda size kahve koruması
Bildiğimiz kahve çekirdeklerini yada çekilmiş kahveyi balkon yada verandada Küçük tüp üzerine bir teneke koyun .Tenekenin üzerine bir yada iki kaşık kahve dökün . Yanmaya başladığında yoğun kahve kokusunu alacaksınız zaten. Kısık ateşte yakın bence .Yanan kahve kokusu uzun süre sivrisinekleri kaçırıyor her yere sindiği için evet bitkilerim için ön çalışmalarıma devam ediyorum, önümüzdeki yaz kahvaltı soframı kendi yetiştirdiğim domateslerim süsleyecek, kimbilir belkide yemeklerime lezzet verecek, bu son söylediğim kendini buğday ambarında sanan tavuğun hikayesi gibi oldu ama yeni yıl bana hayal ettiğim hobi bahçesini getirise neden olmasın, bu arada kırmızı solucan arıyorum, geçmişte bir gün bana birisi çıkıpta gelecekte kırmızı solucan arıyacaksın deseydi, bu benden daha çatlak der hiiiç sesimi çıkarmadan önünde hazır ola geçerdim..doğa hakkında bir şeyler öğrendikçe dengenin nasıl kurulduğunun farkına varıyorum..ve üzerlerine su sıktığım çekirgelerden özür diliyorum. tüm çekirgelere ve solucanlara saygılı sevgiler
.arkadaşlar bu konuda yazdığım her bilgi ALINTIDIR.. bahçecilik konusunda kara cahil olduğumu baştan belirtmiştim zaten, benim kötü bir huyum var konularımın altına alıntı olduğunu yazmayı unutuyorum..bilimsel bir şey gördüğünüzde bilinki bu benim engin bilgilerimin ürünü değildir.. of ya konuyu ekledim gittim aklıma geldi deli gibi siteye girdim tekrar.. neyse ALINTIDIR ALINTIDIR ALINTIDIR.. |