Trikotillomaninin başlıca özelliği, göze çarpar derecede saç kaybı ile sonuçlanacak kadar, kişinin yenileyen biçimde saç yolmasıdır. Saç yolma bölgeleri olarak en yaygın bölgeler kafatası, kaşlar ve kirpikler olmakla birlikte, vücudun kıl büyüyebilen herhangi bir bölgesini de kapsayabilir (koltukaltı, kasık ve makat çevresi bölgeler dahil). Stres saç yolma davranışını arttırabileceği gibi aşırı dalgın hallerde de (mesela televizyon seyrederken veya kitap okurken) saç yolmayı arttırabilir. Saç yolma davranışından hemen önce hafif bir gerginlik hissedilir, davranışın yerine getirilmesiyle bir gevşeme ve rahatlama olur.
Kimlerde görülür?
Çocuklar arasında kadın ve erkekte eşit oranda görülür ama erişkin dönemde kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir. Yakın zamanlarda yapılan araştırmalar öğrencilerin %1-%2 oranında halen süren veya geçirilmiş trikotillomanisi olduğunu göstermektedir. Yapılan aile çalışmalarında trikotillomanisi olan 19 çocuğun 5’inde ailesel hikaye saptanmıştır. Birçok birey sıkıntı dönemlerinde saçlarıyla oynarlar. Bu durumun ve çocuklardaki ‘’alışkanlık’’ diye nitelendirilebilecek halin ayrımında mutlaka psikiyatrist kanaati alınmalıdır.
Nasıl sonlanır?
Küçük çocuklarda geçici saç yolma dönemleri, kendini sınırlayan iyi huylu bir ‘’alışkanlık’’ olarak kabul edilebilir. Ancak erişkinlik dönemlerine kadar devam etmesi kronikleştiğini gösterir. Hastalığın seyri hakkında kesin bir şey söylemek zordur mutlaka takip gerektiren bir durumdur. Bazı vakaların 20 yıl kadar sürdüğü belirtilmektedir. Fiziksel olarak görüntüyü bozabileceği gibi, koparılan kılların yenmesi (trikofaji) kansızlık, karın ağrısına neden olabilir. Hatta yutulan bu kıllar sindirim sisteminde birleşerek barsak tıkanmasına neden olabilir.
Tedavisi mümkün müdür?
Trikotillomani tedavisi zor bir hastalıktır. Psikiyatrist ve Deri Hastalıkları Uzmanının birlikte çalışmasını gerektiren bir hastalıktır. Tedavisinde antidepresif ilaçlarla birlikte antipsikotik ilaçlar da kullanılabilir. Ayrıca duygudurum düzenleyici ilaçlarında tedavide faydalı olduğu yönünde yayınlar vardır.
İlaç dışı tedaviler arasında davranışsal tedaviler, hipnoz trikotillomani tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır
Kaynak :
www.pedatem.com.tr