Meslek seçimi çok faktörlü bir süreçtir. Bu sürecin insanın 30-40 yılını etkileyeceğini de düşündüğümüzde ne kadar önemli ve önemsenmesi gereken bir süreç olduğu ortadır.
Ancak gerçek hayata baktığımızda bu sürecin çok da bilinçli geçirildiğini söylemek pek mümkün değildir. Bunun pek çok nedenleri olmasına rağmen , ben çözümleri ve atılması gereken adımlar konusunda derinleştirmek istiyorum yazımı.
Böyle uzun bir yolculuğa çıkarken öncelikle kişinin kendisinden başlaması ve kendine dönmesi çok doğru olacaktır.
Kişinin kendini tanıması, zihinsel özelliklerini bilmesi, kendi yapabilirliklerini anlaması ,yetenek ve becerilerini fark etmesi,değerlerini belirlemesi, atılacak ilk ve en doğru adım olacaktır.
Zihinsel özelliklerini bilmesinden kast ettiğimiz, beynimizin temel çalışma fark yatkınlıklarını fark etmemizdir.Her türlü karar sürecimiz beyin fonksiyonları ile yapıldığına göre beynimizin yatkınlıkları hakkında fikir sahibi olmamız önemlidir.Beyin ile ilgili bilgilerimizin çok sınırlı olduğunu bilmemize rağmen bu konuda bazı açılımlara da sahibiz.Örneğin beyin fonksiyonlarımızın beynimizin iki yarımküresinin temel özelliklere sahip olduğunu biliyoruz.
Sağ yarımküre ve sol yarım küre fonksiyonlarını şöyle ayrımlandırabiliriz;
Sağ yarım küre (vücudumuzun sol tarafına kumanda eder) Uzaysal / müziksel / Bütünü gören / sanatsal / sembolik eş zamanlı / simultane / duygusal / sezgisel / yaratıcı sakin / ruhsal / yeni düşüncelere açık / yapay / yüzleri tanıma / eş zamanlı anlayış / soyut modellerin algılanması / karışık figürlerin tanınması fonksiyonlarına sahiptir.
Sol yarım küre (vücudumuzun sağ tarafına kumanda eder) Konuşma / sözel / mantıksal / matematikse / doğrusal / ayrıntılı / düzenli / kontrollü / entelektüel / baskın / maddeci / dünyevi / aktif / analitik / okuma,yazma,isimlendirme / düzenli sıralama /önem sırasının algılanması / karışık hareket dizisi fonksiyonlarına sahiptir.
(The Whole Brain Business Book ,syf 12,Ned Hermann,Mcgraw Hill,1996)
Sağ ya da sol beyini kullanmaya yatkınlık bir ayrım olarak algılanmamalıdır.Bu sadece bir yatkınlığın fark edilmesi durumudur ve beyin yarım kürelerinden biri baskın olabileceği gibi bazı insanlarda da eşit çalışabilmektedir.Ancak bu farklı ya da eşit çalışıyor olması kişisel yapabilirlikleri belirlediğinden bunun fark edilmesi önem taşımaktadır.Bu durumun doğrusu ya da yanlışı yoktur,var olan gerçekliğin fark edilmesi işimizi kolaylaştıracaktır sadece.
Bu fonksiyonlara ilişkin testler (Kişisel Kariyer Planlama-Mehmet Öner ) kitabında bulunabilir.
Zihinsel özelliklerimiz ile ilgili saptamalar yaptıktan sonra kişiliğimize ilişkin özellikler hakkında bilgi ve farkındalık edinmemiz gerekmektedir. Aşağıdaki tabloda yer alan özelliklerden kendinizde gördüklerinizi işaretlemeniz kişiliğinize ilişkin önemli ip uçları oluşturacaktır.
Bu özelliklerden pek çoğunu işaretlemiş olabilirsiniz.İşaretledikleriniz sahip olduklarınız,işaretlemedikleriniz sahip olmadıklarınız olduğuna göre bunlar üzerinde biraz çalışarak kendiniz hakkındaki farkındalıklarınızı arttırabilirsiniz.
Bu farkındalıklarınız hem güçlü yönleriniz hem de zayıf yönleriniz hakkında size güçlü ip uçları verecektir.