İnsan ömrü uzuyor
Avrupa Anti-Aging Derneği Genel Sekreteri Dr. Michael Klentze, '126'sına kadar yaşayanları gördük bile. Tıbbi açıdan bakıldığında insan ömrünün daha da uzun olacağı günler çok yakın' diyor.
28.03.2007 12:28
Avrupa Anti-Aging Derneği Genel Sekreteri Dr. Michael Klentze, '126'sına kadar yaşayanları gördük bile. Tıbbi açıdan bakıldığında insan ömrünün daha da uzun olacağı günler çok yakın' diyor
"Ölümsüzlük mü? Elbette bu bile mümkün! Şu andakinden çok daha uzun yaşamak... Evet, olmayacak bir şey değil!" Bu sözlerin sahibi, insan ömrünün çift basamaklı rakamları kolaylıkla geçebileceğini anlatan Dr. Michael Klentze. "Tabii bir trafik kazası geçirmezse!" diyorum, Türkiye'de olduğumuzu hatırlatarak... Avrupa Anti-Aging Tıp Derneği (ESSEAM) Genel Sekreteri, koruyucu tıp dalındaki çalışmalarıyla ünlü uzman Dr. Klentze de gülümseyerek onaylıyor ve "İşte görüyorsunuz, tek sorun elbette medikal değil. Almanya'da da aynı durum söz konusu. Ama tıbbi olarak insan ömrünü uzatmak mümkün, hatta insanın kendi elinde" diyor.
Geçen hafta, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Genetik ve Genomik Bilimler Merkezi'nin düzenlediği 'Gen Tedavilerinden Kök Hücreye Biyoteknoloji' konferansına katılmak için İstanbul'a gelen Dr. Klentze'nin uzmanlık alanı jinekoloji. Ama çalışmaları özellikle koruyucu genetik, vitamin, antioksidan, bitkisel maddelerin etkileri ve fonksiyonları üzerinde yoğunlaşıyor.
Kişiye özel ilaç bile geliştirilecek
Koruyucu genetik çalışmalarına ek olarak doğru beslenme ve doğru yaşam tarzıyla 130-140 yıl, hatta belki de daha uzun yaşamanın mümkün olduğunu anlatıyor Dr. Klentze: "Yaşam süresinin genetik tanı ve tedaviyle uzaması mümkün. İnsanlar artık doğuştan itibaren genetik olarak hangi hastalıklara yatkın olduklarını, genetik testle görebiliyor. Yapılması gereken tek şey, kişinin kendi sağlık riskinin farkında olması ve gereken önlemleri alarak yaşaması.
Örneğin Britanya, genetik testleri kendi sosyal sağlık programına dahil etmeyi planlıyor. İyi bir genetik test yapıldığı takdirde, söz konusu hastalıkla karşılaşmadan ona karşı önlem almak mümkün zaten."
Dr. Klentze, uzun ve sağlıklı bir ömür için 'kişiselleştirilmiş tıptan' yana. Bu da öncelikle genetik tanı ve ardından çıkacak sonuçlara göre kişiye özel beslenme, kişiye özel yaşam tarzı ve hatta kişiye özel ilaç geliştirilmesi anlamına geliyor. Genetik testle takibi sağlanan sağlıklı ömür için diğer anahtar kelimeyse doğru beslenme: "Genetik testinizde çıkan sonuç kötü kolesterol seviyenizin yüksek olduğunu gösterirse riskinizin farkında olur, yaşam boyu buna göre beslenirsiniz. Beslenme en önemli silahımız çünkü genleri etkiliyor.
Brokolinin genlere etkisi, patatese göre farklı olacaktır. Bir tarafta insülin salgılayan patates, öbür tarafta göğüs kanserine karşı koruyucu brokoli... Yediklerimiz genlerimizi etkileyerek yaşam süremizde belirleyici oluyor."
"Gerçekten iddia ettiğiniz gibi 140 yaşına kadar yaşamak mümkün mü peki?" diye soruyorum, Dr. Klentze'ye, "Aslında 140 yaş hiçbir şey değil" diyor ve ekliyor:
"Zaten 126'sına kadar yaşamış insanlar gördük. İnsan ömrünün daha da uzun olacağı günler çok yakın. Ama öncelikli olarak halledilmesi gereken sorunlar var elbette. Önce temiz içme suyu. İkincisi antibiyotik ihtiyacı. Dünyadaki insanların büyük kısmı enfeksiyon yüzünden ölüyor, kalp krizinden değil. Ya da trafik kazalarından!"
'Sigara içmemek en büyük şart'
Dr. Klentze sigara içmemenin de uzun yaşamın en önemli şartı olduğunu hatırlatıyor: "Sigara içmeyin! Türkiye'de çok sigara içiliyor, Almanya'da da öyle... Bunun her yerde yasaklanması lazım. Bu yapılmalı, çünkü insanlar belki farkında değil ama sigara bir numaralı katil. Acilen yasaklanması gerekiyor. Paketlere 'Öldürür' yazıyorsunuz ama insanlar yine de içiyorlar. O halde içildiği alanları daha da daraltmak gerekiyor. İkincisi hareket... Mutlaka ama mutlaka egzersiz yapın. Merdivenleri kullanın, asansörü değil. Beslenme konusuna gelince, insanlar şu anda çok fazla karbonhidrat tüketiyor. Çok fazla ekmek, çok fazla tatlı, çok fazla pirinç, çok fazla şeker tüketiyoruz. Tüm bunlar insülin salgısını artıran ve tip 2 diyabete neden olan gıdalar. Örneğin ABD'de tip 2 diyabet çok yaygın, nedeniyse insanların sigara içmeyi bırakıp, karbonhidrat içeriği yoğun gıdalara yönelmesi."
RADİKAL