Dünden Bugüne İletişim Araçları
İnsanlık var olduğundan bu yana iletişim daima ihtiyaç duyulan ve özellikle insan için geçerliliğini asla yitirmeyecek olan bir araçtır. Geçmişten bugüne birçok iletişim araçları vardır. Günümüzde daha modernleşen bir iletişim söz konusu. Eskiden haberleşilen dumanın her şeklinin bir anlamı vardı. İletişim; nesneler ve beden hareketleriyle kurulabiliyordu. Taş devrinde şekiller ve harflerle iletişim kuruluyordu. İletişim geçmişte böylesine güçtü ancak bugün modern hayatın modern birçok getirisi de var.
M.Ö 200.000’li yıllarda Afrika’da kullanılan TAMTAM isimli vurmalı çalgı insanlar arasında kullanmış olduğu ilk iletişim araçlarından bir tanesiydi. Konuşma dilinden önce kullanılıyordu. Vuruşlar birer anlam ifade ediyordu, insanlar arasında şifreli iletişim biçimiydi. Günümüzde bazı Afrika kabilelerinde hala nadiren de olsa bir iletişim aracı olarak kullanılmaktadır.
Mağara duvarlarına çizilen çeşitli resimler de geçmiş zamanlarda henüz yazı bulunmadan önce, bir iletişim aracıydı. Bu resimlerin neredeyse tamamı hayvan resimlerinden oluşurdu. İnsanlar o dönemlerde duygu ve düşüncelerini bu şekilde ifade edip bu şekilde iletişim kuruyorlardı. Bu da bir ilkel zamanda iletişim araçlarından bir tanesiydi.
Taş Devri Döneminde Kızılderililerin dumanla haberleşmelerinden söz etmeden geçersek olmaz.
Dumanla Haberleşme
Dumanla Haberleşme
Kızılderililerin ateşin bulunmasıyla birlikte aralarında kullanmış olduğu şifreli bir haberleşme yöntemi olan dumanla haberleşme de kendi aralarında farklı şekillerde olunca belirli birer anlam ifade ederdi. Hala bazı kabilelerde bu iletişim yönteminin devam ettiği bilinmektedir. Ateş üzerine tutulan örtü ile dumanın sık gitmesi durum aciliyetinin göstergesi olurdu. Bu mesajı gönderen içinde bulunduğu duruma göre örtüyü sık ya da az kullanıyordu ve durumun aciliyetine göre de yardıma gidiliyordu.
Yazının bulunmasından sonra iletişim kolaylaşmaya başlamıştır. Yazının ilk Sümer rahipleri tarafından 3500’lü yıllarda kullanıldığı bilinir. İlk olarak yumuşak killer üzerine sivriltilmiş kamışlarla şekiller çizilmiştir.
İletişim Araçları Nelerdir?
Posta Güvercinleri de haberleşmek için kullanılan bir iletişim aracıydı. Yazının bulunmasıyla birlikte güvercin elçiliği ile iletişim gerçekleşmiştir. Güvercinin ağzına sıkıştırılan zarflar, ayağına bağlanan fermanlar, mektuplar… Güvercinler de o dönemlerde iletişimde en büyük rol onayan birer iletişim aracıydı.
Yine aynı yıllarda ulak habercileri vardı ve iletişim aracı olarak kullanılırdı.
Gelin, diğer iletişim araçlarını birlikte hatırlayalım.
Gazete (1605): Yazının bulunmasıyla birlikte mektuptan sonra geliştirilen bir iletişim aracı olmuştur. Dünyada ilk gazeteyi Johann Varolus çıkarmıştır. Gazete o günden bugüne gelişerek bizler için haber ve iletişim kaynağı olmuştur.
Dergi (1672): İlk dergi bu tarihte Jean Donneau de Vise tarafından yayınlanmıştır. Ülke içindeki olaylar konu edinmiştir bu dergide. Paris’te çıkarılan bu derginin adı ‘’Mercure Galant’’ tır.
Telgraf (1792): Bu tarihten 1832 yılına kadar deneme yanılma yöntemleri ile bu iletişim aracıyla iletişim kurulmaya çalışılmıştır. Telgraf sistemi; elektrik akımları arasındaki sinyallerin keşfi ile iletişimde önemli bir yer almaya başlamıştır. İletişim; telgraflar arasındaki sinyaller ile sağlanmıştır. Kodlar ile iletişim sağlanmış olup, zaman içinde ‘’Samuel Morse’’ tarafından elektromıknatısla telgraf geliştirilmiştir. Elektromıknatısla telgraf sayesinde daha hızlı bir iletişim portalı oluşmuştur.
Daktilo (1829): Telgraftan sonra iletişim adına bulunan bir diğer buluş da daktilodur. İletişimde yeri ve önemi büyüktür. İlk olarak patenti ‘’William Austin Burt’’ almıştır. Patentini aldığında bu iletişim aracına ‘’Tipograf’’ ismini vermiştir. El ile yazmaktan daha fazla vakit aldığı gözlemlenince iyileştirmeler yapılmaya çalışılmıştır. Bunun üzerine 1868 yılında pratik daktilo yapılmıştır. Thomas Edison’un katkılarını es geçmemek de gerek tabi. Yine elektromıknatıslar ile daha hızlı ve elektrik ile çalışan bir daktilo yapıp 1872 yılında patentini almıştır.
Çevirmeli Telefon: Bir diğer söyleyiş ile ahizeli eski telefonlar. Telefonu bulan Graham Bell olmasına rağmen geliştiren yine Thomas Edison olmuştur. Ahizeli telefonlar daktilodan sonra çok daha hızlı iletişimin kurulabildiği bir iletişim aracı olmuştur. İletişimin süresinin bu buluşun geliştirilmesi ile kısalması da bunun net bir göstergesidir.
Gramofon/Fonograf/Diktafon (1877): Fonograf ilk ses kaydetmeye yarayan makinedir. İletişime katkı sağlayan bu makine geliştirilmiştir, haberleşmek bu sayede gittikçe kolaylaşmaya başlamıştır. Thomas Edison icadı olan bu makine zamanla geliştirilip gramofon ve diktafona dönüştürülmüştür.
Radyo (1896): Telefonlarda ses kaydı yapılmaya başlandıktan sonra elektromanyetik dalgalanmalarla bağlantılar kurulup radyo o yıllarda en iyi iletişim aracı ilan edilmiştir.
Televizyon (1923): Radyodan sonra televizyon geliştirilmiş ve büyük bir kitleye hitap etmeyi başarmıştır. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte gelen en iyi iletişim aracı televizyon sayılmıştır. 1930 yılında satışa sunulmuştur ve geçmişten günümüze hitap ettiği kitle daha fazla artmasının yanı sıra ününü kaybetmemiş bir iletişim aracı olarak hayatımızda yer edinmiştir.
Faks Makinesi (1924): İletişimde etkin rol oynayan bir diğer iletişim aracımız da o yıllar da faks makineleri olmuştur. Tıpkı televizyon gibi ününü geçmişten bugüne kaybetmeyen hala resmi yazılarda vs kullanılan etkili bir iletişim aracıdır. Gerekli evrakları karşı tarafa daha kısa sürede göndermemize, hayatımızı kolaylaştırmaya yarayan bir iletişim aracıdır.
Dünden Bugüne İletişim Araçları
Dünden Bugüne İletişim Araçları
İlk Bilgisayar: İsmi Eniac. 1947 yılında icat edilmiştir. Bilgisayar 167 metrekare neredeyse bir oda büyüklüğünde, elektronik veri işlevine sahipti. ABD’li bilim insanları buldu. Tabi boyutu itibariyle pek kullanışlı olmayan bu iletişim aracı araştırmalar sonucu yapılan iyileştirmeler ile daha kullanışlı taşınabilir bir hal aldı. Bilgisayar/PC 1970 yılında küçültülmeye başlandı. IBM bu konuda çalışmalar yapıp projelerini Apple firmasına devretmiştir. Masaüstü bilgisayarlar, sunucular, mini booklar, laptoplar (notebooklar), tabletler geliştirilmiştir.
Cep Telefonu: 1973 yılında Motorola firmasında mühendis olan Martin Cooper ilk cep telefonunu geliştirdi ancak ilk cep telefonlarının ağırlığı neredeyse 1 kilodan daha ağırdı. Şarjları yarım saatten daha az sürede bitiyordu. 1989 yılında antenli modeller çıkarılmaya başlandı. Günümüz telefonları 1992 yılında üretilmeye başlanmış ve şu uzay çağında hala geliştirilmeler iyileştirilmeler yapılarak modern cep telefon dediğimiz akıllı cep telefonları üretiliyor.
İnternet (1989): 1969 yılında askeri bağlantılar ve tasarımlar için kullanılan internet evveliyatından da bahsetmeden geçmek olmaz. 1980’de bu ağların sunulmaya başlanması ve 1989 yılında tam anlamıyla hayatımıza giren internet yaygınlaşmaya başladı.
Türkiye'nin İlk İnternet Bağlantısı
Türkiye’nin İlk İnternet Bağlantısı
İlk internet bağlantısı 12 Nisan 1993 yılında ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığında 64 Kpbs kapasiteli hatlar kullanılmaya başlandı. ABD TCP/IP bağlantısı gerçekleştirdi. Alt yapı çalışmaları başlatıldı ve günümüzdeki internetin temeli de bu tarihte böylece atılmış oldu. Şuan internet neredeyse en çok kullanılan ve en etkin olan bir iletişim aracı olarak olmazsa olmazımız konumunda olan bir iletişim aracıdır. Aradığımız her türlü bilgi erişimini bulabileceğimiz yegane ortam. Belki bir ansiklopedi belki bir kitap belki bir mucit ya bizim için herşey. Hayatımızı beklemediğimiz oranda kolaylaştıran, iyiye kullanıldığında faydalı bir iletişim aracıdır.
Sosyal Medya: Hayatımıza dahil olan internet; sosyal ağları dahil etti bu defa hayatımıza. İletişim faktörünü farklı mecralarda sağlayabilmek adına yararlı iletişim kanalları sundu bizlere. Bunlardan bazıları; Instagram, Facebook, Tumblr, Twitter vb.
Dünden bugüne olan neredeyse tüm iletişim araçlarına değinmeye çalıştım sizlere sevgili okuyucularım. İletişim hayatımızda büyük rol oynayan bir etkileşim biçimi. Dünden bugüne hala ününü kaybetmeyen teknolojik aynı zamanda iletişimde etkin rol oynayan iletişim araçlarını düşündüğünüzde, sizler de birer mucit olsaydınız nasıl bir icadınız olurdu hiç düşündünüz mü?
Kaynak :
https://insanpsikolojisi.com/dunden-...isim-araclari/