Cilt Besleyen Vitaminler ve Yumuşatıcı bitkiler
Aldıkları besinlerde A vitamini eksikliği olan kişilerde deri çok kuru görünüşü sert ve pürtüklü ciddi durumlarda çok kalındır. Bu kişiler beslenmelerinde Muz Havuç, Kereviz, Lahana, Tere, Enginar, Maydanoz, Hindibağ, Domates gibi sebzelere ağırlık vermelidir.
Deri soluksa B1-B2 vitaminlerin eksikliğidir. B2 vitaminin eksikliği yağlı çatlamış ve sivilceli ciltlerde anormal lekelerin oluşmasına neden olur. Kan dolaşımı iyi olmayan, kötü beslenen, her geçen gün zayıflayan kişilerinde ciltleri soluktur. Beslenmelerinde Arpa, Muz, Buğday tanesi, Lahana, Karaciğer, Bira mayası, Fındık, Ceviz, Soya filizine gıdalarında ağırlık vermelidir.
Vitamin B5 kronik deri hastalıklarında çok önemlidir. İltahaplar ve dıştan gelen saldıralara karşı doğal savunmayı güçleştirir. Arı sütü, buğday tohumlarında, polende önemli ölçüde bulunur.
Bütün deri hastalıklarında kan temizleyici ve yumuşatıcı bitkiler, enginar, melekotu, hindibağ, lahana, limon ağacı, tereotu, yabangülü, çilek, hatmi, lavanta çiçeği, oğulotu, nane, şalgam, soğan, ısırganotu, karahindibağ, gül, adaçayı, papatya, öküzgözü, hercai menekşe, soğan, mine çiçeği demlenerek çay olarak kullanın. Lapa olarak cildin üstüne uygulanır.
Genel olarak kan temizleyici bitkiler: Gül, civanperçemi, dulavratotu, frenk maydanozu, lahana, oğulotu, ıspanak, şalgam, ceviz ağacı, böğürtlen, kekik, ısırganotu demlenmiş çay olarak için. Lapa olarak cilde sürerek te kullanabilirsiniz.
Kırışık giderme konusunda kozmetik dünyasında en çok konuşulan yardımcı A vitamini ve C vitamini ve selenyumdur. Dengeli beslenme, spor ve su cilt sağlığı ve kırışıklıkların giderilmesi veya oluşumunun engellenmesinde önemlidir. Yapılan bazı çalışmalar kollagen yapımı üzerine etkileri nedeni ile C vitaminini de gündeme getirmiştir. Bazı çalışmalar C vitamininin, vücüdumuzdaki bağ doku denen, koruyucu doku katmanının korunmasında anahtar rolü oynadığını göstermiştir. Kollagen de bu dokunun bir elemanıdır. Kollagen sentezi için gereken sinyali C vitaminin oluşturduğu bilim adamları düşünmektedir. Cildin kurumaması, kırışıkların oluşumunu C vitamini yavaşlatır. Darbelere ve eziklere karşı derinin duyarlılığını artırır. Portakal ve Kuşburnu tanelerinde, turunçgiller, meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, domates, karnabahar, patates ve biberler cilt için bol miktarda tüketilmelidir.
Ciltte kırışıklıkların oluşumuna engel olan bir diğer vitamin E vitaminidir. Anti oksidan özelliği ile serbest radikalleri ortadan kaldırır. Bu tip ürünlerin güneşe çıkmadan değil de, güneşe maruz kaldıktan sonra uygulanması önerilmektedir. Güneşlendikten 8 saat sonra uygulanan E vitamini yağının, ciltteki zarardan cildi koruduğu ve şişme oluşumunu engellediği söylenmektedir. Ağız yolu ile alınan E vitamininin, cilt kırışıklıkları üzerine olan etkisi yeni çalışılan bir konudur. Ancak bu tip uygulamanın cildin daha sağlıklı olmasına ve ultraviyole zararlarından korunmada etkili olduğu bildirilmiştir. Vitamin E gibi etki gösteren bir başka mineralde selenyumdur. Toprakta bulunan bu mineral besinlerimiz yolu ile alınırlar. Özellikle soğan, sarmısak gibi yemeklerimizde sıklıkla kullanılan sebzeler yüksek miktarlarda selenyum içerir. En çok ton balığında vardır. 3 konserve kutu balıkta 100 mikrogram kadar yer alır. Bazı araştırıcılar iyi sonuçlar aldığını bildirmektedir.
Cildi etkileyen faktörler
Biriken toksinlerin etkisiyle, cilt oksijen alamaz, hücrelerin gelişimi ve yenilenmesi tehlikeye girer.
Doğal etkiler, Yağ artıkları, Ter kalıntıları, Dış etkiler, Atmosferik kirler (Hava kirliliği, gazlar, sigara dumanı), Toz, Makyaj kalıntıları. Cildin kirlenmesine yol açar
Cilt kırışıklıkları konusunda içki ve sigaranında çok etkisi vardır. Sigara içerdiği maddeler nedeni ile damarların büzülmesine ve kan akımının azalmasına neden olur. Ciltte tahrişlerine ve kurumalarına neden olurlar.
Daha derinlerde kirler UV ışınların etkisiyle okside olabilirler ve serbest toksinlerin çıkmasını engellerler. Cildin derinine giden toksinler epidermanın bariyer tabakasının üzerine yayılır ve cilt hücrelerinin çalışmasını bozar. Cildi kirlerden oluşan toksinlerden temizlenmesi gereklidir.
Barındırdığı çok geniş damar yapısı ve ter bezleri sayesinde vücut ısısının sabit tutulması gerekir.
Ter gibi salgılarla vücutta bazı artık maddelerin birikmeden dışarı atılmasını sağlanması lazımdır.
Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler ve minerallerin önemi büyüktür
Cildin oluşturduğu pigmentlerin önemi büyüktür. UV (ultra viyole) ışınlarının olumsuz etkilerinden bizi korur