19-04-2010, 06:37 PM
|
#1 (permalink)
|
Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| UYKUYA BAĞLI SOLUNUM BOZUKLUKLARINDA SINIFLAMA VE TANIMLAR UYKUYA BAĞLI SOLUNUM BOZUKLUKLARINDA SINIFLAMA VE TANIMLAR[/b]Uykuya bağlı solunum bozuklukları uzun yıllardan bu yana çeşitli tanımlar ve sendromlarla ifade edilmiştir. İlk kez 1956'da Burwell, obezite, hiperkapni, kor pulmonale ve gündüz aşırı uyku hali ile seyreden tablo için Pickwick sendromu ismini kullanmıştır. 1965'de polisomnografinin (PSG) kullanılmaya başlanması ile obstrüktif apnelerin varlığı ortaya çıkarılmış ve bu tarihten sonra daha ayrıntılı tanımlama çalışmaları yapılmaya başlanmıştır (1).
Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) terimi ilk kez Guilleminault tarafından kullanılmıştır. Bu ilk tanımlamada en az 10 saniye süre ile solunum durması apne olarak isimlendirilmiş, gecede 30'dan fazla apne bulunması patolojik kabul edilmiştir. Daha sonra uyku saati başına düşen apne sayısının esas alındığı apne indeksi (AI) kavramı ortaya çıkmış ve AI&5 olan durumlar patolojik sayılmıştır (1,2).
Hipopne ise ilk kez Block ve ark. tarafından tanımlanmıştır. 1988'de, OSAS'la benzer semptomları olan ve PSG'de hipopneleri saptanan olgulara hipopne sendromu tanısı konmuştur. Daha sonra bu terim obstrüktif apne-hipopne sendromu olarak değiştirilmiştir (2).
1992'de Guilleminault tarafından, OSAS'ın tipik semptomlarına sahip ama PSG'de obstrüktif apne ve hipopneleri olmayan olgulardan oluşan bir seri yayınlanmıştır. Guilleminault, inspirasyon sırasında negatif özofageal basınç artışı ile karakterize ve arousal ile sonuçlanan bu tabloya üst solunum yolu rezistansı sendromu (upper airway resistant syndrome=UARS) adını vermiştir (3).
Santral uyku apne sendromu ise literatürde sıklıkla tartışılan ama Cheyne-Stokes solunumu ile ya da yüksek irtifada görülen periyodik solunumla ilişkisi netleştirilememiş diğer bir sendromdur (2).
İlerleyen yıllarda, gelişen teknolojik olanakların da yardımıyla iyice çeşitlilik kazanan tanım ve terim karmaşasına ışık tutmak ve bilimsel araştırmalara kolaylık ve standardizasyon getirebilmek amacıyla 1995'de American Academy of Sleep Medicine (AASM) tarafından, American Thoracic Society (ATS)'nin de yardımı ile Yetişkinlerin uykuya bağlı solunum bozukluklarında sendrom tanımları ve klinik araştırmalarda teknik olanaklar başlığı altında bir konsensus raporu hazırlanmaya başlamıştır. Bu konsensus raporu 1999'da tamamlanmış ve Sleep dergisinde yayınlanmıştır (2). Uykuya bağlı solunum bozukluklarında, konsensusa göre belirlenen tanımlar şöyledir: I) OBSTRÜKTİF UYKU APNE-HİPOPNE SENDROMU (OSAHS):
OSAHS, uyku sırasında üst solunum yolu (ÜSY)'nda tekrarlayan obstrüksiyonlarla karakterizedir. Bu obstrüksiyona bağlı olarak, inspirasyonda en az 10 saniye süre ile hava akımı azalırsa hipopne, durursa apne olarak adlandırılır. Genellikle alveoler ventilasyonun azalması nedeniyle oksijen desatürasyonu, obstrüksiyon uzun sürerse hiperkapni ortaya çıkar. Apne veya hipopnenin sonlanması çoğunlukla arousal ile olur. Tekrarlayan arousallar uyku bölünmelerine ve gündüz aşırı uykuya eğilime yol açar.
OSAHS, obstrüktif tipte apne ve hipopnelerle karakterizedir ama miks tipte apne ve hipopneler de fizyopatolojik olarak obstrüktif tipte solunumsal olaylarla ilişkilidir ve OSAHS içinde kabul edilir. TANI KRİTERLERİ:
OSAHS tanısı koyabilmek için aşağıdaki kriterlerden A veya B'ye ek olarak mutlaka C maddesinin de olması gerekmektedir: (A veya B) + C A: Gündüz aşırı uykuya eğilim (başka bir nedenle açıklanamayan) B: Aşağıdakilerden en az ikisinin varlığı (başka bir nedenle açıklanamayan):
1. Uyku sırasında boğulma hissi
2. Uyku sırasında tekrarlayan uyanmalar
3. Yeterince dinlendirmeyen uyku
4. Gündüz yorgunluk hissi
5. Konsantrasyon bozukluğu
İçindekiler
Kaynak: toraks.org.tr Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |
Offline
| |