meraba sayın hocam. ben 33 hafta 4 günlük gebeyim. 10 gün önce aşırı derecede kaşınmaya başladım ve bu dayanılmaz bir hal alınca acile gittim. yapılan tetkikler sonunda ast 180 alt 350 olarak çıktı. daha sonrasında gebeliğimi izleyen doktorumun aralıklı tahlilleri sonucunda en son ast 510 alt 720 lerre ulaşınca tıp fakültesine gittik. burada karaciğer kolestazı teşhisi koyuldu. ve kolestran , elevit ve normal hamilelikte doktorumuzun verdiği calsiyum , magnesyum , ferbilex kullım ve devam ediyorum. 6 gün hastanede yatınca ast 183 alt 428 e geriledi ve taburcu edildim . hamileliğimi takip eden doktorum asla normal doğum yapamıyacapımı söylüyür tıp fakültesinden ise bizi değerlerin iyi normal doğum yapabilirsin diye taburcu ettiler. lütfen bize bu anlattuklarım ile ilgili bir yol gösterirmisiniz. teşekkürler
Doç.Dr. Yusuf AKCAN
16. 21:00:25
Gebeliğin bening kolestazı, denen bir duruma benziyor. ancak platelet veya trombosit sayınızda düşüklük olmadığından emin olunmaldır. HELLP sendromu denen gebelikte karaciğer enzim yüksekliği ile giden diğer başka bir durumdur. preeklampside hipertansiyon ve idrarda proteinüri eşlik eden ve karaciğer enzimleri nadiren de olsa yükselten bir durumdur.
Doktorlarınız bu durumlarıda irdelemişlerdir. kaşıntı ön planda olması gebelik kolestazına daha çok oturuyor.
sizi takip eden doktorlarınızla ursofalk kullanmayı değerlendirmelerini konuşabilirsiniz. kişisel tecrübelerimle ursofalk sizin için faydalı ve uygun bir alternatif olabilir. ancak bunun kararını herşeyinizi bilen doktorunuz almalıdır.
Doğum şekli olarak, bu tip hastalardaobstetrik bir zorunluluk yoksa normal doğum öneririm.
burada en önemli şeylerden bir tanesi hastanın kolestazdan dolayıPTZ ve INR değerleri uzayabilir buda kanama riskini artırır. doğumdan önce gerekiyorsa taze donmuş plazma desteği ile düzeltilmelidir.
Sağlıcakla..
Doç.Dr. Yusuf AKCAN
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.