Sağlık Bakanlığı, ebeveynlere, çocuklarının iyi beslenebilmesi ve tatil döneminde iyi vakit geçirebilmeleri için önerilerde bulundu.
Sağlık Bakanlığı ndan yapılan açıklamada, hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul çağı çocuklarının pek çok besin öğesine olan ihtiyacının hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazla olduğu belirtildi. Bu dönemde çocukların doğru beslenme alışkanlıkları kazanmaları ile yeterli ve dengeli beslenmelerinin oldukça önemli olduğuna değinilen açıklamada, Türkiye de çocukların hatalı beslenme alışkanlıkları nedeniyle önemli sağlık sorunlarına sahip olduklarına işaret edildi.
Açıklamada, çocukluk dönemindeki bu hatalı beslenme alışkanlıklarının, büyüme ve gelişme yanında okul performansını da olumsuz yönde etkilediği ifade edilerek, "Ayrıca bu dönemde yapılan hatalı beslenme uygulamaları, alışkanlık sebebiyle ileriki dönemlerde de devam etmekte olup, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için de temel risk faktörü oluşturmaktadır. Sağlıklı beslenmenin yanında çocukların daha hareketli bir yaşam tarzı benimsemelerinin sağlanması, fiziksel aktivite düzeylerinin arttırılması ve bu konuda desteklenmeleri ile sağlıklı olmalarının ön koşulu sağlanmış olur. Tüm bunlar aynı zamanda çocukların dikkat ve uyum yeteneklerinin geliştirilmesi ve sosyalleşmeleri açısından da çok önemlidir denildi.
Tatil süresince çocukların kişisel gelişimi, çevre ile iletişimi ve hareketli yaşamı engelleyen ekran (televizyon, bilgisayar, cep telefonu vb) bağımlısı olmasına izin verilmemesi gerektiği kaydedilen açıklamada, ebeveynler tarafından bunlara yasaklama yerine sınırlandırılma getirilmesinin, izlenilecek olan programlarda seçici davranılmasının daha uygun alacağına dikkat çekildi. Açıklamada, uzun süre bilgisayar oyunları, internet ile vakit geçirmek ve televizyon seyretmek yerine, çocukların daha hareketli olacağı aktivitelerin tercih edilmesi ve bu konuda cesaretlendirilmeleri gerektiği vurgulandı.
Açıklamada şu önerilere yer verildi:
"-Çocukların sağlıklı alışkanlıklar edinmesinde en büyük rolü aileler üstlenmektedir. Eğer ebeveynler yeterince hareketli ise çocukların da hareketli olma ihtimali çok yüksektir. Ama sürekli televizyon ve bilgisayar karşısında oturuyor ve bu esnada bol kalorili besinleri tüketiyorlarsa, çocuklarda da aynı davranış biçimi görülmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin çocukları ile birlikte daha sık fiziksel aktivite (yürüyüş yapma,
e binme, top oynama ev ve bahçe işleri ile uğraşma vb) yapmaya özen göstermelidirler.
-Karne hediyesi olarak çocukların psikolojik, fiziksel ve kişisel gelişimleri yanında spor faaliyetlerini de destekleyici nitelikte hediyeler tercih edilmelidir.
-Çocuklar televizyon izlerken yemek yememeli, iyi bir sofra alışkanlığı kazandırılmalıdır.
-Çocuklarda özellikle televizyon izlerken yağ ve şeker içeriği zengin ancak sağlığımız için gerekli pek çok vitamin ve mineral yönünden yetersiz olan cips, şekerleme, çikolata gibi besinler ile gazlı içeceklerin daha sık tüketildiği bilinmektedir. Bunların yerine taze ve kurutulmuş meyveler, süt, ayran, yoğurt, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Özellikle son zamanlarda reklâmların etkisi ile çocuklar arasında sağlığa ve büyümeye katkısı olmayan, bol enerjili ancak besleyici değeri düşük olan bu besinlerin tüketiminin hızla arttığı görülmektedir. Bu besinler sık tüketildiğinde şişmanlık ile birlikte birçok hastalık riskinin arttığı unutulmamalıdır.
-Televizyon seyretme 2 saat ile sınırlandırılmalı, çocuklar televizyon karşısında 30 dakikadan fazla hareketsiz durmamalıdır.
-Tatil sürecince yiyecek alışverişi, menü planlama, yemek hazırlama ve pişirme konularında çocuklardan yardım istenebilir. Mutfakta çocuğunuzla birlikte vakit geçirmek ve birlikte yemek (özellikle sebze yemekleri) hazırlamak ve birlikte tüketmek olumlu beslenme alışkanlıkları edinmede son derece yararlıdır. Ayrıca sağlıklı yaşam tarzı için düzenli egzersiz, düşük yağlı yiyecek, sebze ve meyve tüketimini arttırma konularında çocuklar bilinçlendirilmeli, bunun için ebeveynler iyi örnek olmalıdırlar.
-Tatil döneminde çocukların ev dışında yemek yeme sıklığında artış olmaktadır. Dışarıda yenilen yemeklerin seçiminde akılcı davranılması, gazlı içecekler yerine ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı içeceklerin, patates kızartması, cips gibi gıdalar yerine salata ve meyvelerin, kremalı ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi gerek kilo kontrolü, gerekse sağlıklı beslenme açısından daha yararlıdır.
-Tatil döneminde gece geç yatma nedeni ile uyku ve beslenme düzeninde değişiklikler olabilmektedir. Uyku düzenine dikkat edilmeli, günde en az 8 saat uyku ile yeterli dinlenme sağlanmalıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı; öğle öğünü ile birleştirilmemelidir. Günde 3 ana 2 ara öğün beslenmeye dikkat edilmelidir.
-Kış aylarına rastlayan tatil döneminde özellikle gribal enfeksiyonlardan korunmak amacıyla bağışıklık sistemini güçlendirici taze sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı, bu gruptan günde en az 5 porsiyon yemeğe çalışılmalıdır.
-Büyüme ve gelişmede etkin ve kalsiyumun zengin kaynağı olan süt ve süt ürünlerinden günde en az 2 su bardağı tüketilmesine dikkat edilmelidir.
-Okul döneminde olduğu gibi tatilde de konsantrasyon, öğrenme, hafıza gücü, bilişsel performans için gerekli olan ve deniz ürünleri, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem vb kuruyemişlerde bulunan çinko kaynaklarının imkanlar çerçevesinde tüketilmesine özen gösterilmelidir.
(ANKA)
Kaynak : Bayposta.com