Hocam ben 39 yaşındayım ve cinsiyetim erkek, yaklaşık 2 yıl (o yıllarda alkol tüketimim haftada 3-4 kez 3-4 duble )önce dizlerimdeki kemik dokusundaki aşınmalardan dolayı yaptırdığım testlerde
ALP: 307
AST: 69
ALT: 110
ggt: 118 ile normalden yüksek çıkarken albumin, bun, kreatinin, sodyum, potasyum gibi değerler normal sınırlar içinde çıktı. üniversite hastanesinde yeni testler yapıldı. Batın usgde karaciğer normalden hafif büyük ve parakim homojen çıktı. Dalak boyutu, safra kesesi, pankreas, böbrekler ve prostat normal çıktı ve hepatomegoli teşhisi kondu. ANA, AMA, SMA ALBUMİN, ALFA-1, ALFA-2, GAMA değerleri normal çıkarken BETA 18,70 ile üst limit olan 12nin üzerinde, ANTİ-HBs, HBeAg, ANTİ-HBc-M, ANTİ-DELTA, HAV-Ab-M, ANTİ-HCV negatif HAV-Ab ise pozitif >76 (ref: 0-40) çıktı. Bunun üzerine pratisyen hekimler alkol tüketimini azaltmamı ( haftada 1-2 kez 2-3 dubleyi geçmemem gerektiğini) belrittiler ve bende tavsiyelerine uydum ve 20 gün sonra tekrar yapılan ölçümlerde; AST:69a ALT:110a düştü, LIPEMIA, ICTERUS, HEMOLYSIS normal çıktı, bunların yanı sıra FERRİTİN: 250 ile üst limit olan 200ün üstünde çıkarken SERULOPLAZMİN: 30 ile normal değerler içinde çıktı. HCV, HIV, HBsAg ve HBsAb testleride negatif çıktı. 15 gün sonra yapılan testlerde ise DEMİR, UIBC normal ve TIBC ise 331 (referans aralık belirtilmemiş) olarak saptanırken SERULOPLAZMIN: 33 ile normal sınırlar içinde çıktı. Hekimler bir teşhis koyamadı ve biopsi yapılabileceği ancak bununda bu durumda gerekli olmayacağını belirttiler ve alkolu abartmadan içmem gerektiğini söylediler. Yanlız olayın başından bugüne değin klinik bir bulgu veya dizlerimdeki rahatsızlıktan başka fiziksel bir şikayetim omadı ve hala da yok( ağrı, sarılık, iştahsızlık, zayıflama, sırtta veya boyunda ağrı vs.). Aradan 2 yıl geçti.
Bundan bir ay öncesine kadar oldukça stersli ve sıkıntılı günler yaşadım ve 5 hafta kadar önce kontrol için yapılan testlerde total KOLESTROL :330 ve LDL yüksek çıktı, ALT :95 ve AST: 60 çıktı, bunun üzerine hekimler en düşük dozda atorvastatin günde bir doz -bir ay uygulamalı ilaç başladılar bu ilaçtan önce 60 gün kadar CORASPİN 100 -günde bir doz kullanmıştım ve kolestrol ilacıyla beraber bir ays üresince de kullanmaya devam ettim. Bayramdan önce ilaçlar bitti ve ben 10-15 günlük tatil boyunca alkol oranını malesef artırdım ( gün aşırı 3-4 duble) bu arada ayaklarıma gece yatarken kramp girme olayları yaşayınca gün aşırı günde bir doz calcium sandoz kullandım. İlaçlarında bitmesi üzerine bayram ertesi kontrol amaçlı yapılan testlerde ise ;
ALT:315
AST:146
GGT:133
TOTAL KOLESTROL:233
LDL:145 ile yüksek çıkarken GLUKOZ, ALP, LDH, HDL, VLDL KOLESTROL ve TRİGLİSERİD normal değerler içinde çıktı.
Testlerde bir yanlışlık olabileceği şüphesiyle iki gün sonra testler üniversite hastanesinde tekrarlandı ve şu sonuçlar alındı:
TEST DEĞER REFERANS ARALIK
ALP: 497 5-270
AST: 145 0-40
ALT: 261 0-41
GGT: 211 11-49
POTASYUM: 6 3.5-5.1
TOTAL KOLESTROL : 245
LDL: 172
Bunların yanısıra ALBUMİN,TOTAL-BİLİRUBİN, DİREKT-BİLİRUBİN, İNDİREKT-BİLİRUBİN, GLUKOZ, BUN, KREATİNİN, LDH, SODYUM, KLORİD, HDL KOLESTROL, VLDL KOLESTROL, TRİGLİSERİD ve PROLAKTİN normal çıktı. Tam kan sonuçlarının tamamı da normal çıktı. Aynı zamanda yapılan HBsAg, ANTI-HBs, ANTI-HBe, ANTI-HBc, ANTI-HBc-M, HAV-Ab-M, ANTI-HCV , ANTI-HIV ile BRUSELLA Agg ve BRUSELLA Tüp testleri negatif çıktı.
Artık geriye biopsi kaldı ve teşhis konulamadı, sizce bu durum hangi hastalığı işaret ediyor olabilir ve ben ne yapmalıyım, acaba son dönem yaşadığım sıkıntılı günlerin ve alkol tüketimi ile beraberinde kullandığım ilaçlar bu değerleri artırmış olabilirmi? Bir süre hepsini bırakıp biopsiden önce testleri yenilememi önerirmisiniz ? Tavsiyelerinizi rica ediyorum, yardımcı olurasnız sevinirim. Teşekkürler.
Doç.Dr. Yusuf AKCAN
26. 21:06:38
alkolik hepatiti kimse düşünmüyormu. derhal ve tamamen alkoü kesmeniz gerekmekte bir süre sonra 1 ay sonra alt ve ast tekrar bakılmalı. karaciğer biyopsisi şimdi veya alkolü tamamen kesip bir süre bekledikten sonra da yapılabilir.sağlıcakla..
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.