2 yaşında bir çocuğum var.benim kan grubum ARh+ oğlumunki ARh negatif. oğlumun kan grubunun negatif olması, ikinci kez hamile kaldığım takdirde anne karnında bebeğin yaşamını engelleyecek bir etki yaratmış mıdır?hamilelik sırasında annenin negatif, bebeğin pozitif kan grubunda olmasının annede yarattığı olumsuz etkiler nedeniyle, ikinci bebeği korumak amacıyla bir aşının kullanıldığını biliyorum. bu soruyu da o nedenle soruyorum.(ilk hamileliğimin ilk 4 ayında nefes alma zorluğu ve kalp çarpıntıları şeklinde şiddetli rahatsızlıklar geçirmiştim.5. aydan sonra bu şikayetlerim kayboldu.)yanıtlayabilirseniz sevinirim. iyi çalışmalar.
Doç.Dr. Yusuf AKCAN
08.08.09:32:46
Sayın Üyemiz,
öncelikle sorunuzdan anlaşıldığı kadarıyla siz A Rh+ kan grubundasınız. çocuğunuz Rh -
bu durumda ikinci çocukta veya sonraki çocukta sorun olmaz.
Rh uyuşmazlığında
anne Rh - dir. ilk çocuk Rh + dir.
doğum esnasında anne kanı ile çocuğun kanı karışır. çocuğun kan hücreleri üzerinde bulunan Rh proteinleri annenin savunma sistemi tarafından yabancı olarak algılanır ve bunları yıkmaya çalışır. ilk çocuk doğmuş olduğundan onda pek sorun olmaz. ancak anne Rh+ kana sahip ikinci bir bebeğe gebe kaldığında annenin kanında Rh proteinleri yıkmaya hazır bir antikor sistemi hazırdır ve bu bebekte sorun yaratır. placentayı geçen antikorlar bebeğin kan hücrelerini yıkar.
bu durumu engellemek daha önemlidir. Rh - anneler eşleri Rh - değilse bebekleri %50 Rh + olacağından 28 hafteada ve doğumdan sonra 72 saat içinde Rh immunoglobulin içeren aşılar verilmelidir. Böylece annenin savunma sistemi Rh proteinlerine reaksiyon göstermeyecek sonraki çocuk güvende kalacaktır.
Rh - annelerde meydana gelen düşüklerde, kürtajlarda ve ilk gebelik esnasında meydana gelen düşük tehdidi kanamalarında da Rh immunoglobuni verilmelidir. bu durumlarda Rh immunoglobulini verilmezse ilk çocukta tehdit altında kalabilir.
Çocuk herhalükarda tehdit altnda kalırsa kan değişimi (exchange transfuzyon) anne karnında veya doğumdan hemen sonra yapılmalıdır.
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.