Geri git   Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri > Hayatım Değişti Klubü > Serbest Kürsü > Diğer Sağlık Haberleri

Uyarılar

Hıfzısıhha Müessesi 78 yaşında

Serbest Kürsü ve Diğer Sağlık Haberleri Hıfzısıhha Müessesi 78 yaşında Konusunu hayatimdegisti.com Konuğumuz olarak inceliyorsunuz hayatimdegisti.com sitemizde yaşamınızı hemen degistirecek bir cok telkinli hipnoz mp3 vardir tesaduf eseri de buradaysanız mutlaka inceleyiniz üst link TelkinCD tıklayınız Kimyager Mustafa HACIÖMEROĞLU, 78 yaşına basan Hıfzısıhha'nın tarihini yazıyor. 1983 yılında 181 sayılı kanun hükmünde kararname ile Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ismini alan Müessese'nin tarihi gelişimini belgeler ışığında gün yüzüne çıkartmayı amaçlayan, buçalışmanın ilginç bir bölümünü, bu tarihi kuruluşun ...

ayrıca bu konularda arama yapan konuklarımız var Diğer Sağlık Haberleri telkin cd indir izle İstanbul Diğer Sağlık Haberleri nerededir kimdir Diğer Sağlık Haberleri çekirdek inanç temizliği İzmir bursa Diğer Sağlık Haberleri hipnoz Diğer Sağlık Haberleri olumlama seminerleri eğitimi çaresi tedavisi Diğer Sağlık Haberleri hakkında bilgi bilinçaltı telkin cd telkin mp3 Diğer Sağlık Haberleri kuantum düşünce kitap haberi

Hıfzısıhha Müessesi 78 yaşında

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19-04-2010, 11:41 PM   #1 (permalink)
Albay
 
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Bluesky24 will become famous soon enoughBluesky24 will become famous soon enough
Standart Hıfzısıhha Müessesi 78 yaşında

Kimyager Mustafa HACIÖMEROĞLU, 78 yaşına basan Hıfzısıhha'nın tarihini yazıyor. 1983 yılında 181 sayılı kanun hükmünde kararname ile

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ismini alan Müessese'nin tarihi gelişimini belgeler ışığında gün yüzüne çıkartmayı amaçlayan, buçalışmanın ilginç bir bölümünü, bu tarihi kuruluşun kuruluş yıldönümü münasebetiylehaber7 olarak bugün sizlere sunuyoruz.



Bu metinde yalnızca bir kurumun tarihini değil aynı zamanda dünden bugün sağlık politikamızın nasıl değiştiğinin ve ülke ekonomisinin bundan nasıl etkilendiğinin de ipuçları yer almaktadır:



DÜNDEN BUGÜNE HIFZISIHHA



Pasteur'un çığır açan buluşu



1880 li yıllar, mikrobiyoloji ilminin doğduğu yıllardır. Bu işte öncü Pasteur dür. Pasteur, öncülüğünü yapmaya devam etsin, bizde 1885 yılı Mayıs ayında, 1301 Nizamnâmesi olarak bildiğimiz, Çiçek Aşısının Mecburî olarak uygulanmasının kanunu, yayınlanıp yürürlüğe girer. 1885 yılı temmuz ayında, insanlığın tarihinde ikinci aşı olarak KUDUZ aşısı Pasteur tarafından Jupille isimli çocuğa başarı ile uygulanır. Bu durum Fransa da tartışılır. İyi olarak veya kötü olarak& tartışanlar vardır. 1885 yılı Ekim ayında Pasteur ikinci defa olarak, Maister isimli çocuğa başarılı bir uygulama daha yapar.



Sultan Abdülhamid'in daveti



Bundan sonra, zamanın padişahı Sultan II. Abdülhamid, gelişmelere seyirci kalmayıp bizzat işin içine girecektir. Pasteur u, çalışmalarını gerçekleştirmek üzere, İstanbul a davet eder. Pasteur, gelemiyeceğini bildirmesi üzerine, ikinci bir teklif daha yapılır. Bu teklifte; aşının üretilmesi ve uygulanması için eğitim verilmesi yer almaktadır.



Pasteur un kabul etmesinden sonra, eğitime gitmek üzere Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şâhâne yani Askerî Tıb Mektebinden; Müderris Alexander Zoeros Paşa nın başkanlığı altında, Kaymakam (Yarbay) Dr. Hüseyin Remzi ve Kaymakam (Yarbay) Veteriner Hüseyin Hüsnü Beylerin gönderilmesine karar verilir.



II. Abdülhamid, bu eğitime gidecek ekibi huzuruna alır ve Zoeros Paşa ya hitaben: & Pasteur insanlığın hayrına pek mühim bir iş yapmıştır. Devletimizin nişanını uygun şekilde kendilerine takdim ediniz& . diye emir buyurur. Bu nişan, 1. Dereceden Mecidiye Nişanı& diye bildiğimiz nişandır. Devlet 1852-1910 yılları arasında, bu nişandan toplam kırk adet dağıtmıştır. Kıymetli taşlarla süslüdür ve murassa nişan& diye de bilinir. Bu nişan ancak, askeriye ve ilmiyeden mümtaz kişilere& verilir. Bu nişan, bu gün Pasteur müzesinde sergilenmektedir. Bu para ile de bir aşı hayırhanesi yapsın& diye, 800 lirayı (o günkü kur üzerinden 9.814 Frank) teslim eder. Kıyaslama için, İstanbul un bebek semtinde bir evin beş lira olduğunu bir an düşünün O zamanlar, İstanbul-Paris yolculuğu, deniz yoluyla 16 gün sürmektedir. Zamandan tasarruf amacıyla, o günlerin en hızlı ulaşım aracı olan şümendifer& yani tren ile; İstanbul-Varna-Bükreş-Paris yolculuğu beş günde tamamlanır. Bu yolculuk 3 Haziran 1886 günü başlar



Pasteur, henüz bir enstitüye sahip değildir. Mütevazi bir laboratuarı vardır. İşte giden bu ekip, burada, önce bir mikrobiyoloji eğitimi alır. Sonra, kuduz aşısının üretilmesi ve uygulanması ile eğitim devam eder. Zoeros Paşa, Yıldız Sarayına mektuplar yazarak gelişmeler hakkında bilgiler verir. Bir taraftan da, kuduz aşısının üretilebilmesi için ne gibi tedbirlerin alınması gerektiğini de istemektedir. Nihayet dönüş zamanı yaklaşmaktadır. Pasteur un bizzat kendisinin enjeksiyon yaptığı iki ada tavşanı ile, aşı üretiminde kullanılacak virüs Paris ten yola çıkacaktır. Yedinci gün, tavşanların omuriliğinin çıkarılıp, pasajlanması gerekmektedir. Ancak sıkıntılı bir durum vardır. Çünkü o zamanlar, ülkemize giriş yapacaklar, 16 gün, tahaffuzhanede (karantinada) kalmak mecburiyetindedir. Bu durum, yapılan bütün fedakârlıkların boşa gitmesi demektir.



II. Abdülhamid, tahaffuzhanede kalınmaması& yönünde irade kullanır. 1887 yılının Ocak ayında, Zoeros Paşanın Dahiliye Kliniğinde pasajlama işi yapılır ve kalan miktar ile de kuduz aşısı, ülkemizde ilk defa olarak üretilir. İş burada kalmayacaktır.



Saraya yapılan müracaatla, Dâûlkelb Ameliyathanesi& (kuduz Tedavi Müessesi) yani kuduz aşısı üretilmesi için bir enstitü kurulması için, II. Abdülhamid Han dan irade çıkar. Tarih 1887 yılı Ocak ayının sonlarını göstermektedir. Enstitünün müdürlüğü, Zoeros Paşaya tevdi edilir. İstanbul-Sirkeci de eğitime devam etmekte olan Askerî Tıbbiyenin bahçesindeki bir binada faaliyete başlayan bu birim, Hıfzısıhhamızın ilk bölümü olarak tarih sahnesinde yerini almaya başlayacaktır. Bu bölüm, sadece kuduz hastalığı tedavisi yapmaz. Terkos sularının mikrobiyolojik araştırmalarını da gerçekleştirir. II. Abdülhamid, ülkemize mikrobiyoloji ilmini getiren kişi olarak tarihteki haklı yerini almıştır.



1888 yılı 14 Kasım günü Pasteur Enstitüsü faaliyete başlayacaktır.

1889 yılında, Sultan II. Abdülhamid Han, Robert Koch a, verem hastalığı ile ilgili olarak yaptığı çalışmalardan dolayı, I. Dereceden Mecidiye Nişanı verecektir.



Çiçek Aşısı Üretimi Başlıyor

1890 yılı sonlarında, Dr. Hüseyin Remzi Bey e bir telkihhane& (çiçek aşısı üretim yeri) kurması için görev verilir. Bu telkihhane, Telkihhane-i Osmanî& adını alarak 1892 Temmuz ayında, Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şâhâne nin bahçesinde bulunan bir binada, Çiçek aşısını üretmeye başlayacaktır. Hüseyin Remzi Bey 1871 yılından beri aşı enspektörü& ünvanını taşımakla birlikte ülkemizin ilk mikrobiyoloğu& ünvanına sahiptir. O zamanlar Tıbbiyemizde, Fransızca eğitim sürmekteydi. Hatta Fransızca bilmeyenin hekimlik sanatını icra edemiyeceğini& ileri sürenler vardı. Hüseyin Remzi Bey in, Tıbbiyede Türkçe Eğitim verilmesi için gayretli çalışmaları olacaktır. Bu çalışmalar 1894 yılında meyvelerini verir. Tıbbiyeye, akâid-i diniye& dersi konularak, gayr-i müslim ağırlığı ortadan kaldırılacaktır.

Yine 1890 tarihinde, bir kimyahâne& nasıl hizmet verir? sorusuna cevap aramak üzere, ülkemizin ilk kimyageri olan Ali Rıza bey, dört yıllık bir eğitim için Fransa ya gönderilir. 1894 yılı ocak ayında, yine Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şâhâne nin bahçesinde bulunan bir binada, Ali

Rıza Bey in idaresinde hizmete başlar.

1892 yılında, Emil Von Behring, insanlık için çok önemli bir keşifte bulunur. Yani, tedâvi edici serumu keşfederek difteri serumunu insanlığın hizmetine sunar. Bu büyük adımı atmasının mükâfatını, Sultan II. Abdülhamid Han dan, I.Dereceden Mecidiye Nişanını, 1907 yılında İstanbul a gelerek alır ve üç hafta süreyle Hünkâr ın özel misafiri olur.

1893 yılı Aralık ayında, Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şâhâne nin bahçesinde bulunan bir binada, bakteriyolojihâne-i Şâhâne& , Dr. Maurice Nicollo idaresinde hizmete başlar. bakteriyolojihane-i Şâhâne, 1896 yılında, ülkemizde ilk defa olarak, difteri Serumunu, 1897 yılında da dünyada ilk defa olarak Sığır Vebası Serumunu hazırlar. Bu serumları, Veteriner Hekimlerimizden Mustafa Adil Bey hazırlar. Adil Bey, ülkemizde viroloji ile uğraşan ilk kişidir. Dünyada da bu işle uğraşan ikinci kişidir.

Bugün, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkez Başkanlığı olarak, 78. yaşına basmış olan ve ülkemiz insanına sağlık alanında hizmet vermekte olan Başkanlığımız; 1887-1894 yılları arasında, Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şâhâne nin bahçesinde bulunan binalarda kurularak, hizmet vermeye başlamıştır.

1898 yılında, Almanya dan Prof. Dr. Robert Rieder, Tıp Fakültesi& kurmak üzere davet edilir. Rieder, karşılaştığı direnç karşısında, farklı bir taktik izleyerek, bugün Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanlığı nın aslı olan, Gülhane Tabâbet-i Askeriye Tatbikat Mektep ve Seririyatı nı 30 Aralık 1898 tarihinde hizmete açar. Bir taraftan da, Haydarpaşa da, tıp fakültesi inşaatına başlar. Bir zamanlar Haydarpaşa Lisesi& , şu an Marmara Üniversitesi olarak hizmet gören bina, 1903 yılında, Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şâhâne olarak hizmet vermeye başlar. Proje, okul ve poliklinikler olarak planlanır. 1908 yılında, Askerî ve Sivil tıp mektepleri, Tıp Fakültesi& olarak hizmete açılır. 1908 den sonra ülkemizde hürriyet hareketleri& hat safhaya ulaşır ve terör olayları alır başını gider. Rejim değişir Tıp Fakültesi polikliniklerinin inşaatı gerçekleşemez.

1899 yılında, bugün Şişli Çocuk Hastanesi& adıyla İstanbul lulara hizmet veren hastahanemiz, Hamidiye Etfal Hastahanesi& adıyla hizmete girer. Zamanında çok ileri tekniklerle donatılır. İstatistik Yıllıkları& olarak, yıllık faaliyetleri konu alan bir yayın organı çıkarılır. Çok güzel ve kaynak bir eserdir. Ne yazık ki Meşrutiyetin ilânından sonra çıkarılmaz. Sekiz sayısı mevcuttur.

Dr. Mustafa Hilmi Sağun, Gülhane bakteriyoloji şefi olarak çalıştığı dönemde; 1911 yılında tifo, daha sonraki yıllarda kolera, dizanteri ve veba aşıları üzerinde çalışmak fırsatını bulmuş, daha doğrusu bu konularda sorumluluk yüklenerek, Dr. Reşat Rıza (Kor) ile birlikte, Türkiye de ilk kez bu aşıları hazırlamıştır.

bakteriyolojihane de:1911 yılında tifo, 1913 de kolera ve dizanteri aşıları üretilmeye başlanır. Yine aynı yıl eğitim şubesi kuruldu. Bu işler yapılırken Dr. Refik (GÜRAN) müdürlük makamındadır.



Dr. Reşat Rıza (Kor), Dünyada, Tifüs aşısını ilk bulan kişidir. 1916 yılında, Erzurum da ilk olarak üretip ve uygulayan, Tevfik Sağlam dır.

I.Dünya savaşı devam ederken, 1917 Haziran ayında Sivas ta HIFZISSIHHA hizmete girer. 1922 de müdürlüğüne Dr. Mustafa Hilmi getirilir.

Mütareke yıllarında; işgal kuvvetlerinin ihtiyacı olan çiçek aşısı, Telkihhaneden karşılanır.

İstanbul da, 1922 de, Kimyahane, bakteriyolojihane, kuduz tedavi müessesesi ve Sıhhî müzeden meydana gelen yapıya HIFZISSIHHA MüESSESESi adı verilir. Müdürlüğüne, bakteriyolojihane Müdürü, müderris Dr. Refik Bey (GüRAN) getirilir. Dr. Refik Bey, bakteriyolojihaneye 1894 yılında girmiştir ve 1913 yılında bakteriyolojihane nin müdürü olmuştur. 1927 yılında milletvekili seçilmesi sebebiyle Müesseseden ayrılır.



İşgal yıllarında (1920) İstanbul da veba salgını meydana gelir. bakteriyolojihaneden aşının üretilip üretilemiyeceğinin sorusuna, hayır cevabı gelir. Konu Gülhane den sorulunca, Mustafa Hilmi Bey üretebileceğini bildirir. Gedikpaşa hamamını üretim için hazırlar. İhtiyaç duyulan aşıyı, boza şişelerinde üretir.

1924 yılında, İstanbul Kimyahanesi Ankara ya naklolunur. Hacıbayram semti civarında hizmet vermeye başlar.



Cumhuriyet Kuruluyor

1912 yılından başlayan ve üst üste gelen felâketlerden sonra, TÜRKiYE CUMHURiYETi& nin kurulmasıyla insanlarımız mutlu sona ulaşır. Ancak ülke nüfusunun %80 i gibi büyük bir oranda insanımız, verem, sıtma ve trahomun pençesinde kıvranmaktadır. Trahom mücadelesi yapacak hekim bulmakta sıkıntı çekilmektedir. Refik Saydam mücadeleye katılacak hekimlere 750 lira maaş verecektir. Bu durum ülkemizin birinci derecede halledilmesi gerekli meselesidir.

Devletimizi idare eden Başbakanlığın, ihtiyacı karşılayacak büyüklükte bir binası yoktur. Devletimizi kuran Ordumuzun da henüz Genel Kurmay Başkanlığı binası yoktur. İşte bu şartlar altında, Ankara nın en büyük binaları olan hizmet binalarımızın inşaatlarına 1927 yılı Nisan ayında başlanır.

Hıfzıssıhha Müessesesinin kurulması ile ilgili kanun teklifi, 17 şubat 1927 tarihinde Başbakanlıktan, Meclis Başkanlığına sevk edilir.

Hıfzıssıhha nın misyonu

Kuruluş gerekçesinde; Filhakika bütün asrî tesisatıyle techiz edilecek olan bu müessese, her nevi aşı ve serumları ve bir çok hayati müstehzaratı istihsal edeceği gibi memlekete haricden idhal edilen mümasil müstehzaratı kontrol etmek ve bundan başka bütün mevaddi gıdaiyenin (gıda maddeleri) tahlilâtını icra eylemek ile de mükelleftir& denilerek, Başkanlığımızın görev konularının sınırları belirlenmiştir.



Dr. Refik Saydam ın 11 Nisan 1927 tarihinde, Millet Meclisi nde, Bakanlık bütçesi için yaptığı konuşmada:

& Hey et-i Celilenizden aldığımız müsâade üzerine, Ankara da büyük bir hıfzıssıhha müessesesi yapılacaktır. Bütün bu teşkilâtı vücuda getirdikten sonra, tekmil (bütün) memlekette mevcut etibbayı (doktorları) aledderecât (ihtisas alanlarında) hıfzıssıhha müessesesinde ictimâi tedrisâta (toplu eğitim) tâbi tutarak halk, hayat ve sıhhatı hakkında bilhassa insanların hastalanmaması içün lâzım gelen tedrisatı kendilerine vermeğe başlayacağız. Bu sene zarfında inşaatına başlayacağız& demektedir.



Dr. Refik Saydam: Hıfzıssıhha nın Mimarı

Bu arada Hıfzıssıhha nın kurucusunu kısaca tanımaya çalışalım: Dr. Refik SAYDAM, Eylül 1881 de İstanbul Fatih te doğmuştur. Kuleli Askerî Tıp Lisesi ni bitirdikten sonra girdiği Asker-i Tıbbiye yi bitirerek 1905 yılında doktor olmuştur. 1910 yılında Almanya ya eğitime gönderilen 14 personel arasında Dr. Refik Bey de vardır. 1912 yılında Balkan Savaşı devam ederken bu ekip geri çağrılmıştır. 1913 yılında Sahra Sıhhiye Müfettişi Yardımcısı olarak Süleyman Numan Paşa nın yanında çalışmaya başlar. 1919 da Atatürk Samsun a çıkarken O nun ekibinde sağlık başkan yardımcısı olarak yer alır. İlk meclise Doğubeyazıt mebusu olarak giren Dr. Refik Saydam, 1925 yılına kadar değişik aralıklarla Sıhhiye ve Muavenet-i İctimaiyye Vekili olarak görev yapar. Dr. Refik Saydam 4 Mart 1925'de 5. defa Sıhhıye ve Muavenet-i İctimâiyye Vekili olunca, daha önce hükümet değişiklikleri sebebiyle ele alamadığı sağlık hizmetlerini köklü ve planlı bir şekilde ele alır. Kendi el yazısı ile Bakanlık çalışma Programının ana hatlarını şöyle tesbit etmiştir:

1. Devletin sağlık teşkilatını kurmak,

2. Fazla sayıda hekim yetiştirmek,

3. Numune hastaneleri açmak,

4. Ebe ve Sağlık Memuru yetiştirmek,

5. Verem sanatoryumu açmak,

6. sıtma, frengi, trahom ve diğer sosyal hastalıklarla mücadele etmek,

7. Sağlık ve Sosyal Yardım Teşkilâtını köylere kadar götürmek,

9. Sağlık ve sosyal kanunları çıkarmak,

9.Merkez Hıfzıssıhha Müessesesini ve Hıfzıssıhha Okulunu kurmak,

Bu konuların her biri başlı başına gayret gerektirecek, yılları alacak, sabır, cesaret ve fedakârlık isteyecek çalışmaları gerektirmektedir. Bu özelliklere sahip olduğunu zamanla gösteren Dr. Refik Saydam, kendi eliyle çizdiği bu programı, çeşitli yokluklar içinde uygular.

1923'ün Devlet Sağlık Teşkilatı, Merkezde; 3 daire (Sağlık Dairesi, Sicil Dairesi, Muhasebe ve Evrak kalemi) taşrada; sağlık müdürlükleri, hükümet, belediye ve karantina tabiplikleri ile küçük sıhhiye memurluklarından ibaret idi.



Eldeki personel kadrosu: 554 hekim, 560 sağlık memuru, 136 ebe,

69 hastabakıcı hemşire 4 eczacı şeklindedir.



Bu da personel kadrosu ile teşkilâtı genişletmek, salgın hastalıklarla mücadele etmek, hizmeti köylere kadar götürmek imkansızdır.

Dr. Refik Saydam, teşkilâtlanmada en önemli meselenin personel yetiştirilmesi, dengeli dağılımı ve bütçe imkanlarının arttırılması olduğunu bilmektedir. Bu sebeple, 1923 yılında mecburi hizmet kanunu çıkarırken bir yandan da 1924 yılında tıp öğrenimini özendirmek ve maddi imkanları yetersiz yurt çocuklarına okuma fırsatı yaratmak için Leylî Tıb Talebe Yurdunu (Yatılı Tıp Öğrenci Yurdu) açtırır. 1942 yılında, bu yurdun öğrenci kapasitesi 1000'i bulur. Hekim sayısını çoğaltmak için ikinci bir tıp fakültesinin Ankara'da kurulması girişiminde bulunur. Bu girişimi, ölümünden sonra 1945'de gerçekleşir.

1925-37 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti nin sağlık bakanlığını yapan Dr. Refik Saydam, bu süre zarfında bir yandan da kızılay Genel Başkanlığını yürütür. 1929 yılında bakanlık müsteşarı Dr. İsmail Asım ARAR ile 3 ay süre ile ABD de sağlık hizmetleriyle ilgili araştırma yapar. Bu arada Rockefeller fonu yetkilileri yaptığı görüşme sonucu halk sağlığı konusunda her yıl iki kişiye yurt dışı eğitim bursu imkanı sağlamıştır.



1937 yılında Sağlık Bakanlığından ayrılır. Dr. Refik Saydam, 1920 yılı Mayıs ayında Hacı Bayram semtinde iki katlı bir konakta faaliyet göstermekte olan bakanlığımızı o zamanlar yeni gelişmekte olan Yenişehir bölgesine taşıyarak bugünkü şekline kavuşmasını sağlayan kişidir. Refik Saydam ın düşüncesinde Tıp Fakültesi, Hıfzıssıhha ve Numune Hastanesi nin coğrafî olarak birbirine yakın olması ve bu bölgenin Sıhhiye kampüsü olarak teşekkülü yatmaktadır ve bunun büyük kısmını hayatta iken gerçekleştirmiştir. 1939-42 tarihlerinde ülkemizi başbakanlık makamında idare etmiş mümtaz bir şahsiyet olan Refik Saydam aynı zamanda halen sağlık sektöründe yürürlükte olan mevzuatlarımızın tamamına yakınını hazırlayan kişidir. Hıfzıssıhha nın kurulduğu tarihte ülkemiz bir dünya savaşı ve kurtuluş savaşından yeni çıkmış, kendini toparlamaya çalışan yeni bir Cumhuriyettir. İnsanları fakr-u zaruret içinde, harap ve bitap düşmüştür . Bu zor şartlar altında, Dr. Refik Saydam, geceli gündüzlü, bitmek bilmez bir enerjiyle çalışarak insanlarımızın sağlığını iyileştirmek için inanılmaz çalışmalara imza atmıştır. Bugün Hıfzıssıhha bütün birimleriyle varlığını bu değerli şahsiyete borçludur.

78. yıldönümünü kutladığımız Hıfzıssıhha mızın kurucusu Dr. Refik SAYDAM, ikinci dünya savaşı yıllarında İstanbul un problemlerini çözmek için yakından incelemeler yapmak üzere 3 Temmuz 1942 günü İstanbul a gitmiş, bu yoğun tempo içerisinde 7 Temmuz u 8 Temmuz a bağlayan gece, geçirdiği bir kalp krizi sonucu hayata gözlerini yummuştur. Yapılan bir devlet töreninin ardından aziz naaşı Ankara ya getirilmiş, 10 Temmuz günü Cebeci Asrî Mezarlığındaki ebedî istirahatgâhına nakledilmiştir.



Hıfzıssıhha Kuruluyor

Yenişehir ile Dikimevi arası boştur ve yüksek okullar için planlanmıştır. Müessese de bu araya kurulacaktır. 30 Nisan 1927 de inşaat başlar

Bugünkü Başkanlık (Aşı ve Serum Enstitüsü), Okul, Lojman, Fenni Ahırlar ve Numune Hastanesi nin mimari planlarını hazırlamak ve kontrol hizmetlerini yerine getirmek üzere Viyana dan Mimar Robert Örley bir kararname ile davet edilir İnşaatı, Viyana-Avusturya firması olan Redlich ve Berger Kardeşler yapmıştır. Aynı firma, Sağlık Bakanlığı ve Numune Hastanesi inşaatlarını da yapmıştır.

27 Mayıs 1928 günü, resmî gazetede yayınlanan 1267 sayılı kanunla merkez Hıfzıssıhha Müessesesi kurulur.

Bu yıllarda ülkemizde bir tane Tıp Fakültesi vardı. O da, İstanbul Tıp Fakültesi dir. Hekim sayısı yeterli değildir. Bunun için ikinci bir Tıp Fakültesine acil ihtiyaç vardır. Bunun için en uygun yer Ankara dır. Ankara nın da kendine has sıkıntıları mevcuttur. Her şeyden önce alt yapı hazır değildir. Tıp fakültesine geçiş için Hıfzıssıhha Mektebi bir ara dönem olacaktır. Uzun süren bir çalışmanın sonunda (1924- 1945) Tıp Fakültesi açılır. Temel Tıp Bilimleri, Hıfzıssıhha Mektebinde verilir. Tıp Fakültesi 1953 yılında Cebeci kampüsüne taşınıncaya kadar, Dekanlık Ord. Prof. Dr. Abdülkadir NOYAN Paşa nın idaresi altında, yine Hıfzıssıhha Mektebinde faaliyet gösterir.

Hatta Tıp Fakültesinin projesi, demiryolu üstünden geçen bir köprü ile Hıfzıssıhha Mektebine bağlanmıştır.

Tıp Fakültesi, 1953 yılında Cebeci Kampüsüne geçinceye kadar bu faaliyet devam eder.

Hıfzıssıhha Mektebi, asıl hedef olarak Bakanlığımızın akademisi olmak düşüncesi ile kurulmuştur. Geçen yıllar itibarı ile bir takım gayretler hep sonuçsuz kalmıştır.

1929 yılında Dr.Mustafa Hilmi, Ankara bakteriyolojihanesi müdürlüğüne tayin olur. İstanbul ve Sivas bakteriyolojihaneleri Hıfzıssıhha Müessesesine nakledilir

1934 yılında, İstanbul da faaliyet gösteren Çiçek Aşısı Müessesesi de Müessese bünyesine katılır.

1935 yılında hazırlanan bir kararname ile personelin özlük hakları yeniden düzenlenir. Enstitü Müdürü, T.C. vatandaşı olmak kaydı ile 600 lira, Hıfzıssıhha Mütehassısları 300 lira almaya başlayacaktır. Yabancıları aldığı ücretler çok daha astronomiktir. Meselâ, Kimyahanenin müdürü olan Scheller yaklaşık 1200 lira almakta idi. Bu tarihlerde Bakanlığımız müsteşarının maaşı 125 liradır. bakteriyolojihane Dr. Mustafa Hilmi Sağun, Farmakodinami Prof. Dr. Paul Pulewka idaresindedir.

Hıfzısıhha Müessesesi nin faaliyette olduğu 1936 yılında, aşı-serum enstitüsünün birim amirleri şöyledir:

1-Dr. Talat Özüm Başkanlığındaki Kontrol Bölümü

2- Veteriner Dr. Sait Bilâl Golem : İmmunizasyon Bölümünün Şefliğini yapmıştır. Burada çeşitli hayvanlar immunize edilerek difteri; menenjit, kızıl, tularemi, tetanoz, gazlı gangren, kuduz, akrep, serumlarıyla, tifo paratifo A ve B, dizanteri aglutinan serumları ve kan gruplarında özgül faktör serumları elde edilmektedir.

3 - Serum Bölümünün şefi Dr. Feridun Nafiz Uzluk tur.

4 - Dr. Nihat kızılay, Aşı Bölümünün şefidir difteri, tetanoz, tifo, kolera, veba, menengokok, tifüs aşılarını hazırlamaktadır.

5- Dr. Niyazi Erzin'in şefi olduğu çiçek bölümü ise, çiçek aşısını üretmektedir.

6 - Dr. Abdülkadir Çilesiz kuduz Bölümünde, Semple ve F. Hokyes metodlarıyle kuduz, ayrıca BCG aşısını da yapmaktadır.

7 - Dr. Ali Mustafa Menteşoğlu Antijen ve Besiyerleri Bölümünde, bütün besiyerleri, difteri, tetanoz anatoksinleri ile kızıl toksini, ayrıca tüberkülin hazırlanmakta ve Müessesenin genel sterilizasyon işlemi yapılmaktadır.



17 Tip Aşı Ürettik

1936 yılında Hıfzıssıhha da Tifo, Dizanteri, kolera, Veba, Menengokok, Stafilokok, Boğmaca, Brucella, nezle, BCG (ağız ve deri içi olmak üzere), difteri, Tetanoz, kızıl, Alüminyum presipiteli karma aşılar, Lekelihumma, kuduz, Çiçek, grip aşıları olmak üzere 17 farklı tip aşı üretilip, 35 farklı formülde ülke istifadesine sunulmaktadır. Ayrıca pek çok antijenin yanında tüberkülin de üretilmektedir.

Ürettiğimiz kolera aşılarından bir bölümü, 1937 yılında Çin kolera salgınına daha sonra 1948 Kahire kolera salgınına kızılay ımız aracılığıyla gönderilir.

1953 yılında, BCG ve İNFLUENZA aşıları üretim laboratuarları, WHO tarafından kabul edilir ve örnek iki tesis olarak gösterilir.

Birkaç değişik yılda, faaliyetlerimizin üretim ve kontrol olarak lira ve yüzde cinsinden istatistik değerleri şöyledir:



1956 yılı

Aşılar 1.273.850

Serumlar 405.102

Antijen ve allerjenler 110.127 %85

Yapılan analiz ve kontrollar 305.660

Toplam 2.094.739





1959 yılı

Aşılar 1.301.675

Serumlar 656.250

Antijen ve allerjenler 67.026 %67

Yapılan analiz ve kontrollar 993.527

Toplam 3.018.478



1973 yılı

Aşılar 5, 797 255

Serumlar 2, 425 340

Antijen ve allerjenler 123 822

Deney hayvanları 376 595 %61

Yapılan analiz ve kontrollar 5 562 955

Toplam 14 285 967

İnşaatlara harcanan paralar

bakteriyoloji ve Kimyevî Tahlilât binası (Bugünkü aşı-serum) 220,830 lira,

İmmunobiyoloji (Aşı-Serum) Binası (Bugünkü başkanlık) 692.963.85 lira,

Hıfzıssıhha Mektebi 784.429,50 lira,

Fennî Ahırlar 103,729 lira,

kuduz Servisi 137.940.00 lira,

İkametgâh Apartmanı 523.334.80 lira,

Toplam 2.473.227.28 lira ,

Binaların inşaası için kullanılan kaynaklar:

Maliye Bütçesi, Evkaf Umum Müdürlük (Vakıflar Genel Müdürlüğü), Hudûd ve Sevâhil-i Sıhhıye Müdiriyeti Umûmiyesi (Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü) ve Rockefeller fonundan sağlanan 280.000 USD hibe.

1934 yılında, Türkiye bütçesi 173 milyon, (45.5 milyon lira Duyûn-u umumiye borcu), Bakanlık bütçesi de 4 milyon 700 bin liradır.

Enstitü çalışmalarını yayınlamak üzere, 1938 yılında TÜRK HIFZISSIHHA VE TECRÜBÎ BİYOLOJİ MECMUASI& adı ile dergimiz yayın hayatına başlar.

Kütüphanemiz bu tarihte 50 tane süreli yayına abonedir.

30/12/1940 tarihinde teklif edilen, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Hıfzıssıhha Müessesesi Teşkiline Dair kanun, 4/1/1941 tarihinde 3959 sayı ile yürürlüğe girer ve teşkilat Hıfzıssıhha Enstitüsü, Hıfzıssıhha Mektebi olarak organize olur.

Refik Saydam ın ölümünden sonra, 10/8/1942 tarih ve 4288 sayılı kanunun 1. maddesi ile TÜRKİYE CUMHURİYETİ REFİK SAYDAM MERKEZ HIFZISSIHHA MÜESSESESi adını alarak isim değişikliği yapılır. halen bu kanun yürürlüktedir.

Enstitü bünyesinde faaliyet gösteren serum üretim laboratuvarları, 1968 yılı Ağustos ayında Esenboğa yolunda faaliyete başlayan Serum Çiftliği ne taşınır.

Serum üretim laboratuvarlarından (Fennî Ahırlar) boşalan sahaya bugünkü A, B, C, D bloklar inşaa edilecektir.



Müessese 1983 yılında 181 sayılı kanun hükmünde kararname ile

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ismini almıştır.

1971 yılında kan ürünleri üretmek üzere büyük harcamalar yapılarak bir tesis kurulur. Ancak, ilk ürünlerin pirojen olması sebebiyle, üretim durdurulur.

1995 yılıda, tetanoz aşısı üretiminin fermentasyon teknolojisi ile üretilmesi amacıyla modernizasyon çalışmaları başlatılır. Eski metodla üretime son verilir. Yeni metodla üretim 1999 yılında gerçekleştirilir. Ancak, henüz ülke insanının kullanımına sunulamamıştır.

1933 yılından beri üretilmekte olan semple tip kuduz aşısı üretimine 1996 yılında son verilir.

1998 yılında BCG üretimine son verilir. (Eski teknoloji olması ve ekonomik olmaması)

Bakanlığımızın yürütmekte olduğu EPI programına dahil; tetanoz, difteri, boğmaca, kızamık, Polio, hepatit B, BCG aşıları ve ülkede kullanılmakta olan aşıların tamamı, dünyanın değişik ülkelerinden ithal edilmektedir. Bu satın alma işi için yaklaşık her yıl 15 milyon USD ödenmektedir.



Kaynak : Bayposta.com

 

 

Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın

Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu

Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir?

Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz.

Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım?

Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.

25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz.

Bluesky24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Hıfzısıhha Müessesi 78 yaşında

Serbest Kürsü ve Diğer Sağlık Haberleri Hıfzısıhha Müessesi 78 yaşında Konusunu hayatimdegisti.com Konuğumuz olarak inceliyorsunuz hayatimdegisti.com sitemizde yaşamınızı hemen degistirecek bir cok telkinli hipnoz mp3 vardir tesaduf eseri de buradaysanız mutlaka inceleyiniz üst link TelkinCD tıklayınız Kimyager Mustafa HACIÖMEROĞLU, 78 yaşına basan Hıfzısıhha'nın tarihini yazıyor. 1983 yılında 181 sayılı kanun hükmünde kararname ile Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ismini alan Müessese'nin tarihi gelişimini belgeler ışığında gün yüzüne çıkartmayı amaçlayan, buçalışmanın ilginç bir bölümünü, bu tarihi kuruluşun ...

ayrıca bu konularda arama yapan konuklarımız var Diğer Sağlık Haberleri telkin cd indir izle İstanbul Diğer Sağlık Haberleri nerededir kimdir Diğer Sağlık Haberleri çekirdek inanç temizliği İzmir bursa Diğer Sağlık Haberleri hipnoz Diğer Sağlık Haberleri olumlama seminerleri eğitimi çaresi tedavisi Diğer Sağlık Haberleri hakkında bilgi bilinçaltı telkin cd telkin mp3 Diğer Sağlık Haberleri kuantum düşünce kitap haberi


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.