merhaba sayin hocam
insanligin yasamini surdurebilmesi icin olmazsa olmaz olan saglik konusunda bizlere yardimci oldugunuz icin tesekkur ederim.
adim onur 22 yasindayim benim sorunum yuzumdeki sivilcelerimden yuzumde ve vucudumun bazi bolgelerinde ( sirtimda ve omuzlarimda ) sivilcelerim var yuzumde ise cok asiri derecede var gorundugum doktorlar bana etradox ve aknilox jel gibi bazi ilaclar verdi ama genede neice yok ustelik sivilcelerime hergun bir yenisi daha ekleniyor sivilcelerim yasim iibariyle halen cikmasi dogalmi yoksa vucudumun bir seye alerjisimi var lutfen yardimci olun bir yol gosterin
Doç.Dr. Mustafa KULAÇ
07.03. 10:42:04
Sevgili Onur,
Günümüzde akne tıbbın en önemli başarı kaydettiği hastalıklardandır. bu nedenle bu konuda içini ferah tutmanda yarar var. ancak akne ile ilgili aklında tutman gereken ve tedavi seçimini de ona göre karar vermen gerekn hususlar var.
1. Akne 10-40 yaşları arasında herhangi bir dönemde çıkabilir. kişiden kişiye değişmekle beraber, genellikleher hastada bu yıllar arasında belli dönemlerde daha yoğun yaşanır. mesela kiminde erken (15-20), kiminde 25-30, kimin de ise 30 yaşından sonra daha yoğun akne şikayetleri olabilir. geç akneyi daha çok bayanlarda görürüz ve bu hastalara bazen hormonal bozukluk eşlik edebilir.
2. aknenin seyrini en önemli belirleyen faktör genetik faktördür. kesin olarak tanımlanmamakla beraber aknenin ailesel yönü kanıtlanmıştır. genellikleanne yada babadan birine benzer tarzda çocuklardaakne olayına maruz kalır. mesela ailende akne izi kalmış birey varsa sende de iz kalma ihtimali vardır. o nedenle de tedavidedaha ciddi davranılmalıdır. anne babayla ilgili elde net bilgi yoksa abi ve abla örnek teşkil edebilir.
3. akneyi tetikleyen en önemli faktör sanıldığını aksine gıdalar değil, yüzdeki gözenekleri tıkayabileyen her şeydir. bunların başında sivilcelerle oynama-yolma, elini çeneye yaslama, yanlış gözenekleri tıkayan tedaviler, metal yağlı ortamlarda çalışma gibi. oynama aynı zamanda akneye bağlı izlerin de en önemli nedenidir.bu hususa çok dikkat.
4. aknede tedavide başarısızlığın en önemli nedeni hastanın sabırsızlığı ve tedaviye uyumsuzluğudur. ilaçları düzenli kullanmak yerine kısa bir süre sonuç alamayınca durmadan tedavi değiştirmesidir. genellikle tüm akne tedavi yöntemlerinde tedavinin ilk 14-30 gününde şikayetlerde alevlenme artma görülür. bu kuraldır. bazen de krem ve losyonların yaptığı bazı yan etkilerla karıştırılarak, akne artmış gibi algılanabilir. bunun ayrımın iyi yapılması gerekli.
5. akne tedavisinde en önemli etken hastanın beklentisidir. ve bunun hekim ile konuşulup gerçekçi bir noktada buluşulması lazımdır. çünkü çoğu aknede belki tedaviye bile gerek duyulmayacaktır.
6. şu anki tedavi metotları içinde bir ilaç dışında, hastalğın seyrini ve tekararını önleyen bir tedavi mevcut değildir. ancakbu ilacın gerekliliği mevzuunda hekimve hasta iyi bir iletişim içinde olmalıdır
geçmiş olsun....
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.