Dünya Sağlık örgütü iklim insan sağlığı üzerine yarattığı etkileri 6 ana başlık altında topladı. İşte ilginç gerçekler:
1- Son 50 yılda, fosil yakıtları kullanan insanlar yüksek oranda karbondioksit ve sera gazı salınımına neden olmuştur ve bu küresel iklimi etkilemiştir. Endüstri öncesi döneme göre atmosferdeki karbondioksit oranı %30 artmıştır ve atmosferin alt tabakalarındaki sıcaklık artmıştır. Küresel iklimdeki bu değişiklikler sağlığı tehdit etmektedir ve yüksek derecelerdeki sıcaklık değişimi bulaşıcı hastalıklara neden olmaktadır.
2- Kısa süre içinde sıcaklıklarda görülen dalgalanmalar ciddi sorunlara sebep olmaktadır. Fazla sıcak – hipertermiaya, fazla soğuksa – hipotermiayaya yol açmaktadır ve buna bağlı olarak kalp hastalıklarına ve solunum yolu rahatsızlıklarına bağlı olarak ölümlere neden olmaktadır.
3- Küresel ısınmaya bağlı olarak su seviyelerinde görülen yükselmeler su baskınlara neden olmakta ve insanları evsiz bırakmaktadır. Dünya nüfusunun yarısından fazlası artık kıyılardan 60 km kadar içerilerde yaşamaktadır. Ayrıca suların yükselmesi çeşitli hastalıkların artmasına ve yayılmasına, insanlar arasında çeşitli sorunlara da sebebiyet vermektedir.
4- Yağmurun azalması taze ve temiz su kaynaklarını da olumsuz etkilemiştir. Tüm dünyada şimdiden her 10 kişiden 4ü su yetersizliğinden etkilenmiştir. Temiz su kaynaklarının yetersizliği hijyeni ve sağlığı tehdit etmektedir.
5- Beslenme yetersizliği her yıl milyonlarca ölüme neden olmaktadır. İnsanlar yeterince beslenemediklerinden bağışıklık sistemleri zayıflamıştır. özellikle tropik bölgelerdeki yağmurun azlığı tarlaların yeterince sulanamamasına sebep olmuştur ve şimdiden ciddi bir problemdir.
6- Sera gazının yayılımını ya da iklim değişikliklerinin sağlık üzerindeki etkilerini azaltmak, sağlığı olumlu etkileyebilir. örneğin, toplu taşıma araçlarının kullanımının yaygınlaşması ve
e binmek ya da yürümek gibi aktif bir şekilde hareket etmek özel araç kullanmaktan çok daha olumlu etkileyecektir. Böylece karbondioksit salınımı azalacak ve toplum daha sağlıklı olacaktır. Trafik kazaları, hava kirliliği ve bunlara bağlı solunum yolu ve kalp damar hastalıklarının görülme oranı da azalacaktır.
Kaynak: saglicaklakal.com