Üç sene önce(04.11.2004) göğsümde kahvaltıdan sonra ansızın başlayan kalp çarpıntısı sonucu acil de çekilen EKG sonucu SIK VEA olduğu. Kardiyoloji dr kontrollerindeki ilk müdahaleden sonra EKG, EFOR, kan testi sonuçları kalp sorununa işaret etmedi. BURSA SSK kardiyoloji bölümünün dr. (Havva Mete) teşhisine göre sık VEA üzüntü, sinir, strese bağlı nedenlerde kaynakladığı yönünde olmuştu. Kalbi koruyucu İlaç (xanax, beloc zok, coraspin? cordoron?) tedavisi uygulı. İlaç tedavisi süresi içerisinde ve sonrasında çeşitli panik ataklar yaşadım. Kalp atışlarımdaki şikâyetleri çok net hissettiğim için nabzımı dinleme panik yapma, zihnimde kurduğum bazı düşünceler sonrası içime sızı düşmesi,korku, özellikle heyecanlanma, yemek yemekten çekinme gibi endişe kaygılarım olmuştu. Özellikle sabah kahvaltısından sonra genellikle yemeklerden sonra kalp atışlarımda eğilip kalktığımda benzer hareketlerde şişerek zonklama gibi üç dört atım oluyor. Sonrasında normal atımlar devam ederken göğsümün tam ortasın da bir sıkıntı verici çiğniyor, eziyor kalbim yerine sığmıyormuş gibi yorucu bir sıkıntı oluyor. Göğsümde çimdik veya yumruk atarmış gibi hissedilir derecede değişik sıklıklarda ve aralıklarda erken atımlar oluyor. çok anlamsız bir zamanlamayla bu şikâyetlerim birde kesiliyor ve kendimi çok iyi hissediyorum.şikayetlerim istirahat esnasında daha belirgin ve net oluyor Bütün bunlara bağlı olarak tansiyon genellikle12,8 düşüğe yönelik, herhangi bir ağrı, baş dönmesi bayılma, bulantı, kusma vb. şikâyetlerim oluşmadı. Bilgi paylaşımlarıyla tavsiye ve öğütlerle zamanla erken atımlar olsalda panikatak, endişe ve kaygı şikâyetlerim azaldı uzun bir dönem idare ettim? Erken atımların olduğunu hissettiğim bir tarihte (29.03.2007). Özel bir hastanede(medıcalpark) yaptırdığım EKG, EFORLU EKG sonucu iyi olması ilaç kullanımına gerek duyulmaması endişe edilecek hiçbir şeyin olmaması kendimi daha iyi hissetmemi sağlamıştı şikâyetlerim geçti denecek kadar azalmıştı? Gecen haftalarda akşam yemeği esnasında kalp atışlarımda bozukluk olduğunu hissettim.18.02. Kardiyoloji dr. Ekokardiyografi normal olduğunu kalp kaslarının iyi olduğunu 24 saatlik holter takıldı sonuçlarında görünen bozuklukların zararsız olduğu kalbimin göğüs duvarına yakın olduğu için bunları hissettigimi çok rahatsız ederse 25 mg beloc zok kullanmamı söyledi. Sonuç olarak hala zaman zaman özellikle sabah kahvaltılarından sonra genellikle yemeklerden sonra kalp ritmindeki hissettiğim şikâyetler belli belirsiz zamanlarda ve aralıklarda devam etmektedir. Kişisel özelliklerim iş yaşantımdaki stres nedeniyle günde yarım paket sigara kullanırdım uzun bir süredir kullanmıyorum bıraktım diyebilirim. Tiryakisi olduğum bir alışkanlığım yoktur kahve, gazlı içecekler kullanmam çay içmeyi severim 30 yaş erkek 1.76 boyunda 80 kg hareket etmeyi yürümeyi çok seven rahat batan cinsten bir yapım var. Ailemde kalp krizi hikâyesi yok. Konuyla ilgili zamanınızı ayırdığınız için teşekkür eder.
Doç.Dr. M. Akif BUYUKBESE
13.03. 23:07:45
Merhabalar,
Carpintilarin cogunda tum dunyada oldugu gibibir yapisal neden bulamiyoruz. Normal bir kimse kalbinin sesini duymaz ve gogus kafesinde hissetmez. Bunu hissetmedir carpintinin tanimi.
Kalp kapak hastaligi, hipertansiyon, ritim bozukluklari, dogumsal nedenler, kimi hormonal bozukluklar (seker hastaligi, tiroid rahatsizliklari), baska nedenle kullanilan ilaclarin etkileri (bizzat ritim tedavisinde kullanilan ilaclar, bazi tansiyon ilaclari, kortizon grubu ilaclar, depresyon ve kimi sinir rahatsizliklarinda kullanilan ilaclar...vb) madde aliskanliklari, bu arada sigara, alkol, cay, kahve gibi uzun bir liste verilebilir.
Bunun icin EKG, EKO gibi tetkiklerin yanisira, tam bir fizik muayene onem tasimaktadir. Size bunlar itinali bir sekilde yapimis. Kimi sindirim rahatsizliklari da ritm bozuklugu yapabiliyor. Burada endoskopi onem tasiyor. Bazi kereler de yemekten hemen sonra vucudumuzda salgilanan insulin hormonu kan sekerini hizla dusuruyor ve bu kalpte atislarini bozabiliyor. Ailede diyabet, tatlilara duskunluk, yemekten sonra rehavet basmalari, gece acikarak uyanmak, aclik sekerinin normalin alt hududuna yakin olmasi ipuclari olabilir. Yani reaktif hipoglisemi testi de arastirilabilir.
Size tavsiyem, telaslanmadan ritm bozuklugunuz oldugunda iyi bir saglik merkezine derhal gidip orda dosya olusturmaniz. Bu arada
uykunuza dikkat edin; gec saatlerde yatmayin
erken kalkin; yuruyus yapin
sauna ve kaplicadan uzak durun (asiri sicak ve soguklara dikkat)
dogru beslenin (ogun atlamayin)
bol su icin
kilolarinizi dogru hedeflerde tutun
sigarayi acik ve az icin
carpintiniz olan anlari bir kagida yazin ve kendinizi taniyin
bazen bir psikologa ihtiyac duyabiliriz...
hekimlerin bilgisi disinda ilac kullanmayin
Saglikli guzel gunler dilerim
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.