Bitmeyen Ağrılar: FibromiyaljiDayanılmaz ağrılar, yorgunluk, mutsuzluk ve uykusuzluk gibi şikayetleriniz varsa, sorununuz fibromiyalji olabilir. Uzmanlar, hastalığın neden olduğu depresyon ve bitkinlik hissi ile mücadele etmek için tedavi egzersizlerinden yararlanıyor.AğrıFibromiyalji hakkında merak edilenleri, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanındaki çalışmaları ile tanınan Uzman Dr. Cavit Meclisi anlattı.
Fibromiyalji nedir?
Fibromiyalji tüm vücutta ağrı, sabah yorgunluğu, halsizlik, depresif durum, terleme, bağırsak şikayetlerine sebep olan ve tüm vücudu ilgilendiren sistemik bir hastalıktır. Bu sağlık sorunu, genç kadınlarda daha sık görülmektedir. Otomatik fonksiyonları ayarlayan sinir sistemi ve ağrı ile ilgili sinir sisteminde sorunlar olduğu düşünülebilir. Vücutta 9 çift ağrı noktası bulunmaktadır, bu noktalara bastırıldığında ağrı hissedilir. Tanı konması için yukarıdaki şikayetlerin ve bulguların bir kısmı mevcut olmalıdır. Şikayetler hastayı müzdarip eden, günlük hayatını ve mesleki çalışmalarını kısıtlayan türdendir. Hastalık nedeniyle kişinin aktivitelerini kısıtlaması ile kas ve eklem sertlikleri ve ağrılar giderek artar.
Tanı için tetkikler gerekli midir?
Görüşme sırasında hastadan alınan bilgiler ve şikayetleri, muayenede fibromiyalji ağrılı noktaları dışında bulgu olmaması ile tanı konur. Tüm vücudu ilgilendiren bir hastalık olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Fibrimiyalji bir kas ağrısı hastalığı veya bölgesel ağrı yapan bir bozukluk değildir. Böyle düşünüldüğünde, hekim yanlışlıkla fazla sayıda hastaya fibromiyalji tanısı koyabilir.
Fibromiyaljinin tedavisi nedir?
Tedavinin temeli antidepresan ilaçlardır. Bunlar sinir sisteminin çalışmasını düzene koyarak ağrıyı, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetleri, terleme ile bağırsak sorunlarını azaltır. Hastaların çoğu bu ilaçlardan çok yarar görürler. Bunun yanı sıra egzersiz, yoga, fizik tedavi aletleri, masaj, ağrı kesiciler ve bazı enjeksiyonlar da ek yarar sağlayabilir.
Bu hastalıkta egzersiz tedavisinin önemi nedir?
Fibromiyalji hastalarının kas-iskelet sistemindeki temel sorun, kaslarda esneklik, kuvvet ve dayanıklılık kaybıdır. Hasta kendini halsiz ve mutsuz hisseder, aktivite düzeyi azalmıştır. Egzersizin amacı esneklik ve dayanıklılık kazandırması ve hastayı daha aktif hale getirerek iyilik hissini artırmaktır.
Fibromiyaljide egzersiz tedavisi nasıl uygulanır?
Egzersiz programının temeli, sıkıcı olmayan ve hastanın günlük aktivitelerinin tümüne yansıyacak egzersizleri uygulamaktır. Bunun için aerobik egzersizler, örnekse, yürüme bandı, yüzme,
ve kürek seçilmesi gereken temel aktivite türü olmalıdır. Eklem ve kasların esnekliğini artıracak esnetme egzersizleri de kesinlikle programda yer almalıdır. Yoga esnetme egzersizleri de rahatlatıcı etkisi için kullanılabilir. Dirençli egzersizler kasların kuvveti ve dayanıklılığını artırmaya yardımcı olur.
Egzersiz dışında uygulanan fizik tedavi yöntemleri nelerdir?
Fibromiyalji hastaları, ilaç ve egzersiz tedavisine ek olarak ağrı kesici akımlar (TENS), ultrason, diyatermi, masaj ve ağrılı noktalara enjeksiyonlardan da yarar görürler. Bu yöntemler, tedavinin temeli olan antidepresan ilaçlar ve egzersiz olmadan sadece geçici etki yaratır.
Fibromiyalji Hastalığının Belirtileri
- Vücüdun tamamında ağrı
- Yorgunluk
- Depresyon
- Uykusuzluk
- Bağırsak sorunları
- Vücutta karıncalanma
Güncel Başlıklar Kayısı kanseri önlüyor Sigara içenlerde bel ağrısı riski artıyor Kimyasallar doğurganlığı azaltabilir Soğuk hasta yapar diye bir kavram yok Plastik tehlike Diyet hafızayı güçlendiriyor Sigara gözlere de zarar veriyor Temiz hava ömrü 5 yıl uzatıyor Aspirin karaciğeri de koruyor 15 yaşından önce anne olmak ölüm riskini artırıyor
En çok okunanlar Sarımsak Mucizedir Çok suyun yararı az Kahve beyni koruyor Folik asit spermlere iyi geliyor Evde yapılan spor da yararlı Tereyağı kalp krizini önlüyor mu? Şekle girmek kadınlar için zor Cildiniz için uygun ürünü nasıl seçersiniz? Demirin de fazlası zarar veriyor 60 yaş üzeri sigara içen erkekleri anevrizma tehdit ediyor
Kaynak: saglicaklakal.com