20-04-2010, 12:50 PM
|
#1 (permalink)
|
Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Depresyon kadınlarda erkeklerden iki kat daha fazla görülüyor Etrafınızdaki kişileri sürekli mutsuz, isteksiz ve yorgun bir şekilde görüyorsanız yakınınız depresyon alarmı veriyor olabilir. VKV Amerikan Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Psikolog Aslı Akkan depresyon belirtileri gösteren kişi için yapılması gereken en önemli şeyin bir uzmana başvurmak olduğunu söylüyor.
Eşimizin ya da en yakın arkadaşımızın depresyona girdiğini nasıl anlarız? Daha da önemlisi böyle bir durum karşısında ne yapmamız gerekir, bu süreçte nasıl bir yol izlenmelidir?
Eğer bir yakınımız en az 2 hafta süreyle aşağıdaki belirtilerin çoğunu yaşamakta ise bu onun depresyona girmekte olduğunu veya girdiğini gösterir. Bunlar:
1) Her gün gün boyunca süren çökkün moral (ağlama, mutsuz tavırlar vb.)
2) Gün boyu süren belirgin ilgi ve istek azlığı, zevk alamama (konuşma azlığı, genel bir isteksizlik hali vb.)
3) Belirgin kilo kaybı
4) Uykusuzluk ya da aşırı uyuma
5) Enerji azalması, sürekli yorgunluktan şikayet
6) Dikkati toplamada güçlük, konsantrasyon kaybı
7) Değersizlik, yetersizlik ve suçluluk duyguları
8) ölüm düşünceleri, planları veya girişimi
Bunları fark ettiğimiz zaman yapılması gereken ilk şey bir uzmana başvurmak ve uzmandan yardım alana kadar bu kişiye yeterli sosyal desteği sağlamak olacaktır.
Depresyonun tedavi yöntemleri nelerdir? Depresyonun tedavisi mutlaka ilaçla mı yapılır, yoksa depresyonun tedavisi için ilaç ve terapötik tedavi birlikte mi yürütülmedir?
Depresyonun tedavisinde anti – depresan ilaçlar başta olmak üzere psikiyatrik ilaçlar kullanılır. Psikoterapi ile kombinasyonlu kullanıldığında iyileşmenin daha hızlı olduğu ve tekrarlama oranlarının da düştüğü yapılan araştırmalarla desteklenmektedir. Her depresif durum için ilaç kullanılmamakla birlikte eğer kişi DSM IV (Diagnostical Statistical Manual) kriterlerine göre majör depresyon tanısı almış ise medikal desteğinin olması hem kişiyi hem de terapistini daha güvenli bir duruma sokar çünkü majör depresyon tanısı almış bir danışanın intahar riski oldukça manidardır.
Kişinin ruhsal durumunuzu düzeltmesi için ne gibi önerileriniz olur? Bu anlamda bu konuyu ruhsal durumunuzu düzeltecek 3 öneri ya da taktik olarak ifade edersek neler söyleyebiliriz?
Kişi majör depresyon tanısı almış ise medikal ve psikolojik destek almadan bu durumdan kolay kolay çıkamaz. Bu yüzden öncelikli tavsiyem kişinin bir uzmana danışması olacaktır.
Depresyonu bir ölçüde önleyebilmek içinse stres faktörlerini olabildiğince minumumda tutmaya çalışması (mesela köprü trafiğine girmek yerine deniz yolunu tercihi) , uyku ve yeme alışkanlıklarını belli bir düzende tutması, alkol kullanımını düzenlemesi (vücuda depresan etki yarattığı için), spor gibi endorfin ve seratonin hormonlarının salgılanmasını arttıran fiziksel aktivitelerde bulunmasını önerebilirim.
Depresyon bir yığın hastalığa da neden oluyor. O hastalıklar nelerdir?
Depresyon obsesif kişilik bozukluğu/mani/alkol – madde bağımlılığı gibi bazı psikiyatrik rahatsızlıklarla veya kanser/diabet/kalp rahatsızlıkları gibi fizyolojik bozukluklarla comorbid (beraber) görülebilir doğru ancak depresyonun başlı başına yeni bir hastalığa yol açmasından neyin kast edildiğini bilmiyorum. Depresyonun kendisi bir hastalıktır.
Depresyona önlem olabilecek bir beslenme şekli var mı?
Düzenli beslenme, ve alkol gibi depresif duygudurumu arttıracak maddelerden uzak durma depresif belirtileri kontrol edecektir ancak depresyonu başlı başına önlemez.
Türkiye'de depresyona girmiş kaç hasta bulunuyor. Bu konuda net ya da ortalama bir sayı verebilmemiz mümkün mü? ülkemizde kişilerin depresyona girmesine neden olan etkenlerin başında neler geliyor?
Dünya Sağlık örgütünün (WHO) yaptığı araştırmaya göre Majör depresif bozukluğun yaşam boyu yaygınlığı genel populasyonda %9-20, erkeklerde %5-12, kadınlarda %10-25 arasındadır. ülkemizde yapılan çalışmalarda ise yaygınlık %10 dolayındadır. Bu oran kadınlarda erkeklere oranla 2 kat fazladır. Başlama yaşı 20-50 arasında ve ortalama 40 yaşları dolayındadır. Her sosyoekonomik düzeyde görülmektedir. Boşanmışlarda daha sık görülmektedir.
Major Depresif Bozukluğun nedenleri günümüzde biyolojik ve psikososyal nedenler olarak 2 ana başlıkta incelenmektedir.
Biyolojik Nedenler:
1) Hormonal değişiklikler: En çok üzerinde durulan hormonlar norepinefrin (NE), dopamin (DA) ve serotonindir (5HT2). Depresyonda genel olarak NE, DA ve 5HT2 düzeylerinde düşmeler gözükür. Ancak son dönemlerdeki yapılan çalışmalar depresyonun bu hormonlardan sadece birindeki azalmadan değil daha komplike bir düzenekten dolayı olduğunu öne sürmektedir.
2) Genetik faktörler: Major Depresif Bozukluğunda kalıtımsal yatkınlık sözkonusudur. Yapılan aile çalışmalarında 1. derece yakınlarda depresyon riski normal kontrollere göre 2-3 kat daha fazladır.
3) Beyindeki yapısal bozukluklar: Yapılan beyin görüntüleme çalışmalarında beyin frontal lobunda değişimler söz konusudur.
4) Beden saati: Depresyon ile biyolojik beden saati arasında ilişki kurulmaktadır. Depresyonun mevsimsel özellikler göstermesi, döngüsel oluşu, uyku bozukluklarının bulunuşu bu varsayımı desteklemektedir.
Psikososyal Nedenler:
1) Yaşam olayları: Yaşam olaylarının (boşanma, ölüm, kazalar vs.) ve çevresel stres etkenlerinin (iş, trafik, şehir hayatı vb.) depresyonun özellikle ilk atağında etkili olduğu bilinmektedir.
2) Kişilik yapısı: Kesin bir kişilik tipi belirlenmemiş olmasına rağmen bağımlı, obsesif kompulsif ve histrionik kişilik özelliği olan kişilerin depresyona eğilim olduğu düşünülmektedir.
Kaynak: saglicaklakal.com Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |
Offline
| |