04 Aralık tarihli en son biyopsi raporum elimde, şimdi onu yazıyorum.
Portal inflamasyon; (2)
Portal alanların tümü veya bir kısmında orta derecede inflamasyon.
Periportal ya da periseptal "interface" hepatiti (Güve Yeniği Nekrozu) ; (0)
Periportal/periseptal güve yeniği nekrozu yoktur.
Fokal (spotty) litik nekroz, apoptoz ve fokal inflamasyon ; (2)
x10 objektif ile 1-4 odak
Konfluent nekroz ; (0)
Konfluent nekroz yoktur.
Fibrosiz (Evre) ; 4
Çok sayıda porpo-portal veya porto-sental köprüleşme.
TANI ;
- Kronik HBV hepatiti,
- Önceki (2005) biyopsi ile kıyaslandığında nekroinflamatuar aktivitede gerileme olduğu görülmektedir. Ancak fibrotik bağ dokusu bantlarının (presirotik) bulunduğu izlenmektedir.
Modifiye HAI Derecesi ; 4/18
Modiyife HAI Evresi ; 4/6
18/10/2005 Tarihli biyopsimi ise aşağıda yazıyorum.
MİKROSKOPİ ; Portal alanların genişlediği, orta derecede mononükleer inflamatuar hücre infiltrasyonu içerdikleri,
Portal alanların parankim sınırında güve yeniği nekrozu ve parankimde fokal nekroz alanları bulunmaktadır. Fibrosiz porto-portal ve porto-parankimal uzanımlar şeklinde olup tam olmayan nodüller izlenmiştir. (Fibrosiz skoru ; 5/6)
TANI ;
- Kronik HBV Hepatiti,
- Nekroinflamatuar aktivite orta derecededir.
- Karaciğerde presirotik değişiklikler izlenmiştir.
tarihli biyopsimde dokuda DNA bakılmak üzere parça alındı. YMDD mutasyonunun pozitif olduğu görüldü. (5,8x10e5) 100 mg zeffix e 10 mg hepsara ilave edildi. (Ancak HBV DNA PCR ile tetkiklerim 3,5 yıldır sürekli olarak negatif, son bir buçuk yıldır hbe ag pozitif, anti hbe ag negatif çıkmaktadır)
2004 yılında tedaviye başlamadan önce yapılan biyopside ise;
Porto-parankimal alanda çoğunluğunu lenfositlerin oluşturduğu güve yeniği nekrozu ile prankimde köprüleşme nekrozu odakları izlenmektedir.
Parankimde buzlu cam görünümünde hepatositler görülmektedir. Portal alanlarda yoğun olmak üzere parankime de uzanan kollajen lifleri bulunmaktadır.
(Fibrosiz skoru ; 3/5)
3 biyopsi raporunu birbiri ile kıyasladığımızda ne sonuç elde ederiz? Lamivudin direnci gelişen hastalarda hepsara direncinin de gelişmesini bekler misiniz? Gelişmesi halinde uygun bir tedavi var mıdır? Benim durumumdaki bir hasta için siroz ve HCC gidiş hakkında ne söyleyebilirsiniz? Bunun süresi tahminen ne kadardır?
Doç.Dr. Yusuf AKCAN
27. 11:09:02
dediğiniz riskler her hastada olacak diye birşey yok.hbe ag+ ve YMDD + iken hbv dna - çıkmasında bir yanlışlık olmalıbu arada alt ve ast leriniz nasıl bildirmemişsiniz.şu anda sizin için tedaviye devam ve aralıklı takiplere devam etmelisiniz.siroz aşaması ve siroz aşaması sonrası süreçte oldukça uzun süreler alabilmektedir. bu tedavilerde zaten bu süreçi yavaşlatmak ve uzatmak gibi işlevler de görmektedir.hepseraya direnç lamivüdinden çok çok azdır.sağlıcakla..
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.