değerli hocam benim kolestrolum 225 ast 65 alt58 albunmin de normal değerlerin iki katı yüksek. hepatit testlerimin hepsi negatif olmasına rağmen bu bir karaciğer bozukluğu olduğunu gösterir mi ne yapmalıyım diyet yapıyorum ama ldl kolestrolum 165 yani normal değerlerin üzerinde başka hangi testleri yaptırmalıyım alkol kullanmadım hiç sigara içiyorum yağlı yemiyorum. ne tavsiye dersiniz bu bir sorun göstergesi midir. Bu arada kas spaz mı oldum ve ilaç kullanıyorum bu ilaçların etisi olabilir mi düşüncesiyle bu ilaçları bırakıp bir ay sonra ölçtürdüm yine değerlerim aynı. Ayrıca kas ağrılarım spor yapmadığım her an devam ediyor. 65 kiloyum 30 yaşımdayım lütfen derin bilgilerinizle beni aydınlatın. enzimlerin düşürülmesi için ne tavsiye edersiniz.
Yard.Doç.Dr. Gürsel ACARTURK
19.12.10:51:10
Sayın okur,
AST ve ALT, karaciğer hücreleri içerisinde bulunup, karaciğerin metabolizma ile ilgili görevlerinde kullanılan bir grup enzimlerdir. Yaşlanan karaciğer hücreleri yıkılıp, yenisi yapılır. İşte karaciğer hücresi yıkılırken, kana bu ALT-AST enzimleri geçer. Dolayısı ile sağlıklı bir bireyde bu enzimler belirli bir düzeyi aşmaksızın, kanda bulunur. Bu enzimlerin kan düzeylerinin artması ise karaciğer hasarını düşündürür. Enzim seviyesi ise hasar hakkında bilgi verir. 1000 gibi yüksek değerler akut hasarı gösterirken, sizde olduğu gibi 1-2 kat yükseklik ılımlı bir hasarı gösterir. Önemli olan bu hasarın geçici olup olmamasıdır (3-6 aydan daha kısa). Özellikle bazı ilaçlar kullanıldığı sürece karaciğer hasarı yapıp, kesildiğinde enzimler normale döner, yani hasar ortadan kalkar. Ancak, siz ilaçları kesmişsiniz ve buna rağmen yüksekliğin devam ettiğini bildiriyorsunuz. Bu ülkemizde en sık hepatit B ve C vrüsüne bağlıdır, ancak bunlar da sizde mevcut değilmiş. Bu durumda kronik hepatitin haha nadir sebepleri akla gelmeli (bakır, demir birikimi ile giden hastalıklar, karaciğer yağlanması gibi). Sizde bunlara yönelik tetkikler yapılmalı, ancak AST ön planda olması, beraberinde kolesterol yüksekliği olması sizde akla yağlı karaciğer hastalığını getiriyor. Dolayısı ile karaciğere yönelik ultrason ve diğer nadir nedenlere yönelik kan ve idrar tetkikleri sonrası tanı konabilecektir. Tanı ortaya koymadan da tedavi verilemeyeceğinden enzimlerde bir düşüş beklenmemelidir.
Sorunuz için teşekkür eder, gereğinde tekrar soru yöneltebileceğinizi hatırlatır, sağlıklı günler dilerim.
Saygılarımla
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.