Hocam yardımlarınız ve yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim,
Ben 1969 doğumluyum,1989 yılında asker iken Hepatit B olduğumu ögrendim,
Buğüne kadar,ne bir ağır hastalık yada ameliyat geçirmedim,Düzenli beslenmeye dikkat ederim,16 sene futbol oynadım,Alkol neredeyse hiç,Siğara ise günde bir paket kullanıyorum,yaklaşık 10 senedir,Akşam yatmadan önce ,bir yemek kaşığı DUT PEKMEZİ içerim,
Yaklaşık 18 senedir HEPATİT B ile yasıyorum,hiç rahatsızlık görmedim,Yaklaşık 6 ayda birde ,bağlı bulunduğum SSK ile,test yaptırıyorum,
Son iki yılda yaptırdığım tahlillerde ALT AST degerlerin altında çıkmıştı,En son yaptırdığım tahlil 04,12,tarihli KDH de yaptırdım tahlıl sonuçları aynen soyledir.
AST 40 ( 0-41)İLK KEZ 40 OLDU,
ALT 14 ( 0-55)
Anti HAV (total) POZİTİF
HAV IGM NEGATİF
HBs Ag POZİTİF
HBe Ag NEGATİF 0,083,
Anti HBc (total) POZİTİF
Anti HBc IgM NEGATİF
Anti HBe POZİTİF
Anti HCV NEGATİF
Anti HIV NEGATİF
Anti HBs NEGATİF 2.00. IU/L
AYRICA ;ultrasa yaptırdım,temiz çıktı.
Şimdi size Sormak istediklerim,
A- Tahlil sonuçlarımı anlayacağımız dilde ,yorumlarsanız sevinirim,
B- Hepatit B den kurtulmak istiyorum,bunun için İnterforen vs gibi ilaçlar kullanmam gerekirmi,gerekirse faydası olur mu ?
C-Bu hastalığın Başkalarına bulaştırma riskim varmıdır?
varsa ? hangi yolla dır.
D- Basında ve TV lerde,bağışıklık sistemini güçlendirici,takviye olarak,bazı bitkisel ilaçlar (Alpa rice-Meyan Kökü şurubu vs) gibi bitkisel ,ilaçların ,hepatit B nın yok edilmesinde veya ilermeyi yavaşlatacağı şeklinde yorumlar vardır,Sizce bunlar doğrumudur?
E-Benım tahlil sonuçlarıma göre,hangi ilaç lar,daha etkili olacaktır ?
Doç.Dr. Yusuf AKCAN
11.03. 23:16:33
sorularına aynı şekilde cevap vermek isterim.
A- Tahlil sonuçlarımı anlayacağımız dilde ,yorumlarsanız sevinirim,
ALT testi karaciğer için daha spesifiktir. AST başka nedenlerle lede yükselebilir. zaten her ikisi de normal sınırlarda. klinik olarak taşıyıcılık haliniz devam etmekte.
B- Hepatit B den kurtulmak istiyorum,bunun için İnterforen vs gibi ilaçlar kullanmam gerekirmi,gerekirse faydası olur mu ?
Taşıyıcılarda günümüzde virüsü tamamen ortadan kaldırabilecek bir tedavi yoktur. İnterferon ve diğer tedaviler aktif hepatit B hastalığı olanlarda etkilidir. bu ilaçların etkili olabilmesi için karciğer enzimlerinin en az 2 kat yüksek olması gerekmektedir.
öte yandan taşıyıcılık hastalık hali değildir. ömür boyu bu şekilde kalınabilir. düşük oranda kendiliğinden virüs temizlenebilir veya aktivasyon başalayabilir. aktivasyon başladığında tedavi edilmelidir. bu yüzden belli aralarla enzimler takip edilir.
C-Bu hastalığın Başkalarına bulaştırma riskim varmıdır?
varsa ? hangi yolla dır.
evet var. kan bağışlama (artık rutin kontroller nedeni ile pek mümkün değil). Cinsel yolla eşe bulaştırılabilir. ancak evlilikten önce 3 doz aşılama ile buda önlenebilir. eynı ev içinde bulunan kişilere yatay geçiş mmkün o yüzden aynı evi paylaşanlar aşılanmalıdır. yeni doğanlarda rutin aşılama ülkemizde de vardır. bu yüzden bir süre sonra aşısız kimde kalmaz umarım.
D- Basında ve TV lerde,bağışıklık
sistemini güçlendirici,takviye olarak,bazı bitkisel ilaçlar (Alpa
rice-Meyan Kökü şurubu vs) gibi bitkisel ,ilaçların ,hepatit B nın yok
edilmesinde veya ilermeyi yavaşlatacağı şeklinde yorumlar vardır,Sizce
bunlar doğrumudur?
taşıyıcılar ile aktif hepatit B si olanlar farklıdır. taşıyıcılarda immuntolerans dediğimiz bir durum vardır. yani savunma sistemi ile virüs bir dengededir. daha doğrusu ikiside birbirine sataşmaz bir vaziyetdedir. günün birinde savunma sistemi virüsleri yok etmeye kalkınca aktif hepatit başlar. savunma sistemi saldırı sonucu işini çabuk bitiremez ise savaş uzarsa işte o zaman kronik hepatit olmaktadır. dolayısıyla taşıyıcı bir kimsede immun sistemi daha fazla aktive etmeye çalışmak zararlı bile olabilir.
öte yandan kronik aktif hepatit de immun sistem saldırmıştır artık bir savaş başlamıştır. o yüzden artık immun sistemi güçlendirmek bir an önce düşmanı yenmesini ve savaşın bitmesini istemek demektir. bu durumlarda immun sistemi güçlendirici ilaçlar tercih edilir. nitekim interferon böyle bir ilaçtır.
ancak sizin bahsettiğiniz diğer bitkisel veya başka kökenli ilaçların immun sistemini ne denli kuvvetlendirdiği ile ilgili bilimsel ölçümlerle yapılan çalışmalar ben bilmiyorum. bununla birlikte milk thistle gibi bazı bitkisel maddeler çalışılmıştır. başka çalışılan bitkisel ilaçlarda vardır. ama bunların hiçbiri interferon veya diğer oral antivirallerden daha faydalı da değildir.
E-Benım tahlil sonuçlarıma göre,hangi ilaç lar,daha etkili olacaktır ?
şu an sizin (bildirdiğiniz kadarıyla) olan durumunuzdaki bir kimseye bence tedavi önerilmez. takibe devam edilir. dengeli beslenin ve alkolden ve sigaradan uzak durun. sizin için sigara şu anda hepatit B den daha zararlı durumda bunun da farkında olun..
sağlıcakla..
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.