Tesadufen 16 yasindaki ogluma check-up yaptirdim.Karaciger enzimlerine baktirdim.Hepatit-B asisi yaptirmayi dusunuyordum.ALP (800) , ALT (209) goruldu(2005).2 yildir 4 prof. gastroentolog gordu.Enzimler dusmeye basladi.1 yildir sabah - aksam 2 kapsul ursafalk kullaniyor.Doktorumuz sabah oglen aksam 220 mg zinco onerdi.Wilson tanisi kesinlesmedi.
Seriloplazmin (14,5) 20 - 60
Serum bakir(60) 80 -120
24 saat idrarda bakir 131
ALT (55) x 47
AST (23) x 37
GGT (45) 8 - 61
ALP(ALKALEN FOSFATAZ) (175) 25 - 240
Zinco kullanilmasina ragmen 3 ay önce de idrarda ve ka bakir degerleri ayniydi.Enzimler bariz bi sekilde dusmesine ragmen bakir degerleri ayni.Karaciger biyopsisinde kuru bakir 99 cikti.200 ve üzerinde wilson teşhisi konulmakta.Gözde halka yok.Nörolojik bulgular yok.Teshis konulamiyor takip deniyor.Yardimci olursaniz sevinirim.
Doç.Dr. Yusuf AKCAN
16.12.21:23:27
Sayın üye, sizin hastanızla ilgili ekleyebileceğim şeyler şunlar:<br style="font-family: Verdana;"><br style="font-family: Verdana;">bir çok karaciğer hastalığında özellikle kolestatik karaciğer hastalıklarında bir miktar bakır birikimi olabilir. buda wilson ile bir karışıklık yapabilir.<br style="font-family: Verdana;"><br style="font-family: Verdana;">idrarda bakır miktarı için provakasyon testi yapılabilir.<br style="font-family: Verdana;">D-penisilinamin 500 mg oral verilip 24 saat idrar toplanır burada atılım > 500 mg olursa tanı kesin olur.<br style="font-family: Verdana;"><br style="font-family: Verdana;">diğer hepatit testlerinin tümü bu arada yapıldımı:<br style="font-family: Verdana;"><br style="font-family: Verdana;">ANA, Anti-LKM1, AMA, ASMA ve alfa 1 anti tripsin düzeyleride bakılmasını öneriririm.<br style="font-family: Verdana;"><br style="font-family: Verdana;">geçmiş olsun<br style="font-family: Verdana;"><br style="font-family: Verdana;">
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.