efendim benim gözlerimde bir yanma var.ben polis memuruyum gece calıştığım zamanlar çok yanıyor ama sulanma falan olmuyor.okula girerken ve mezun olurken iki kere muayene oldum herhangi bir sorun çıkmadı fakat şimdi yanıyor.birde benim gözlerimin içi çok sarı.ama yine okula girerken ve mezun olurken aldığımız sağlık raporlarında ve yapılan kontrollerde herhangi bir sarılık gibi bişe çıkmadı.küçüklükten beri sarı gözlerimin beyazı.tşk ederim
Yard.Doç.Dr. Gürsel ACARTURK
07.12.11:02:32
Sayın okur,
Çocukluk çağından bu yana, göz aklarında sararma şikayetiniz olduğunu ve tetkiklerde sarılık çıkmadığını bildiriyorsunuz. Sarılık dediğimiz durum, kandaki bilirübinin yükselmesidir. Bilirübin de özellikle kandaki alyuvarların yıkılması ile ortaya çıkar. Alyuvarların yaklaşık 120 günlük ömrü olup, ömrü dolduğunda yıkılır ve yeni alyuvarlar yapılır. Dolayısı ile sürekli bir alyuvar yıkımı ve yapımı nedeniyle kanda belirli bir düzeyde bilirübin olacaktır. Bu bilirübinler karaciğer tarafından alınır, işlenir ve safra yollarına atılır. Ana safra kanalı aracılığı ile de oniki parmak barsağına dökülür. Öyleyse ne zaman sarılık (bilirübin artışı) ortaya çıkar?
Hastalık düzeyinde (aşırı) alyuvar yıkımlarında
Karaciğerin bilirübini alabilmesi için gereken enzimlerin doğumsal azlığında (Gilbert sendromu vb)
Karaciğere alınan bilirübini işleyecek olan karaciğerin akut veya kronik iltihaplarında (hepatit)
İşlenen bilirünbinin karaciğerden safra yollarına atılımı için gereken enzimlerin doğumsal azlığında
Safra akımını engelleyen kısmi veya tam safra yolları daralmalarında
Bu bilgiler ışığında, sizdeki sarılığın çocukluktan itibaren olması, hepatit gibi sarılık nedenlerinin (ve beklide karaciğer hasar göstergelerinin normal olması) olmaması gibi nedenlerle sizdeki durum Gilbert sendromu olabilir. Bu sendromun vücuda hiçbir zararı yoktur ve bu nedenle tedavi gerektirmeyip, tıbben önemi de yoktur. Ancak bu tanı için diğer durumların dışlanması gerektiğinden, bu bilgiler ışığında bir hekim tarafından tetkiklerinizin görülmesi, eksik tetkikler var ise tamamlanarak son sözün söylenmesi doğru olacaktır.
Saygılarımla, sağlıklı günler dileği ile.
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.