Selamlar.Ben 26 yaşında erkek hepatit B hastasıyım.Hastalığımla ilgili testlerim yapıldı ve HBV DNA testime göre virüs sayısı 17 milyon kopya çıktı.Gastroentereloji uzmanı interferon tedavisi yapılması gerektiğini söyledi.Bunun için Karaciğer iğne biyopsisi yapıldı 1 ay önce;fakat testi aldım,doktora götürdüm ve biyopsinin tekrarlanması gerektiğinin söyledi.Teste göre 0,6 ve 0,8 ebatında iki parça incelenmiş ve tanı olarak:kronik hepatit(serolojik B, Yorum olarak da:İncelenen karaciğer biyorsisi yalnızca 2 adet portal alanı içerdiğinden skorlama yapılamamıştır yazıyor.Doktora sorunun kimde olduğunu sorduğumda inceleyen doktorun parçayı yaktığını söyledi.Burada sorumlu kimdir ve interferon tedavisinin kalıcı yan etkisi var mıdır,saç dökülmesi olayı abartılı mı olur ve kalıcı mı olur?
Doç.Dr. Murat ALPER
20.02. 09:00:29
merhaba. öncelikle geçmiş olsun diyorum.
Doktora sorunun kimde olduğunu sorduğumda inceleyen doktorun parçayı yaktığını söyledi.Burada sorumlu kimdir
kısmı ile ilgili olarak: aynı uzunluktaki karaciğer biyopsilerinde farklı sayıda portal alan bulunabilir. bazen birkaç portal alanla da yanı konabilmesine rağmen kaliteli tanı koymak için en az 5-6 portal alan olmalıdır. bunun amacı görülen alanın tüm karaciğeri oransal olarak temsil ettiğine ikna olmaktır. burada sorun: dışarıdan gördüğüm kadarıyla "inceleyen doktorun parçayı yaktığını söyledi" denmesidir. inceleyen doktorun dokuyu yakması diye bir kavram yoktur."
burda yapılabilecek olan biyopsinin başka bir merkezde incelenmesi belki ek katkı sağlayabilir, aktivite varmı yokmu en azından görüş bildirilebilir. interferonla ilgili kısım için gastrocular daha iyi bilgi verir.
geçmiş olsun dileklerimle
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.