mrb..benim annem siroz hastası..teşhis bi safrakesesi ameliyatı sırasında karaciğerinden alınan parçanın araştırılması sonucu konuldu..teşhis konulanı 6-7 ay oluyor..
ayrıca kendisi böbreklerindende bi taş alımı operasyonu geçirmişti bundan 5 sen önce..
-Bu türden önbilgilerden sonra hasta hakkında ki
bilgilerle devam etmek istiyorum..
A.kendisi 57 yaşında alkol hiç kullanmadı..hepatit sonucu bu hastalığa yakalığını düşünüyoruz..
B.57 yaşında ve 51 yaşında emekli olmuş bi sınıf öğretmeni..4 senedir bir özel okulda çalışmaya halen devam ediyor..(çalışmaması gerektiği ısrarlarımıza aldırmadan)
C.beslenmesine son 3 aydır çok dikkat etmekte..yağsız tuzsuz proteinli ve bol yeşillikli bi beslenme tarzı var.
D.ayrıca 40"lık,balen marka 20 si enginar 20 si deve dikeni olan bi besin tableti kullanıyor..ayrıca helin köroğlu adında bi marka olan enginarlı besin şurubunu da tüketmekte..bunun yanında bal yada yoğurda karıştırarak deve dikeninin öğütülmüş halinden 1 tatlı kaşığını karıştırarak ta kullnamakta..bunların hepsini sabah öğle ve akşam günde 3 öğün tüketmekte..
E.hasta kilolu 1.55 boy ve 85 kilo..ancak yaptığı rejim sonucu bi miktar verdi gibi..5 kg kadar....gerçi iştahsızlıkta var gibi ve bu hastalıkta da kilo verdiren bi hastalık ama kendisi önlemini bu şekilde alıyor..
F.hasta geceleri 3-4 kez tuvalete kalkıyor.arada sırada sık olmamakla beraber karaciğeri ağrıyor..
midesi bulanıyor..iştahı çok ii diil..
-Bu türden ön bilgilerden sonra sorualrıma geçmek istiyorum müsadenizle..
1.)hastanın çalışması ne kadar doğrudur..?yorgunluk karaciğer fonksiyonları üzerinde hücre yıkımı cinsinden olumsuz etki yapar mı..kesin çalışmayı bırakmasını önerir misiniz..?
2.)arada sırarada hastanın canı yağlı yiyecekler çekiyor..teflonda yağ konulmaksızın yağsız köftelik etin "kavrulması",belki hormonsuz domatesin suyuyla ne kadar doğrudur..?yada sade et olarak..?sonuçta yağsızda olsa kavurma diye soruyorum..
3.)az miktarda da olsa tuzlu yemesi hastalığını etkiler mi..?çünki arada sırada tuzsuz yediğinde tansiyonu düşüyor..
4.)doktorunun tavsiyeleri dışında ben kendim nette siroz hakkında araştırmalar yaptım..hastalık benim gözlemlerime göre şu an "kompanse" aşamada..
uludağ ünv."nin bir yazısına göre kompanse aşama yıllık 10 kadar "dekompanse" oluyormuş..hücreler kendi kendini yok ediyormuş..ii bakılsa bile bu olmaya devam eder mi..yıllık 10 cicarı dekompanse olması şu an karaciğer 20-25 dekompanse ise hastanın 6-7 yıl ömrü kaldığını mı işret ediyor..çünki sonuçta dekompanse aşamadaki hasların 10-15 i 5 yıla kadar yaşayabiliyor muş en çok..bu hasta 85"lik gilimde olsa bu ömrünün 6 yıl cicarı olduğunu mu gösteriyor..yoksa ben mi yanlış anlıyorum..çünki doktoru bize yada kendisine bu konuda bi açıklama yapmadı..(bu soru çok önemli aydınlatırsanız çok sevinirim)
5.)enginar tablet yada devedikeni tohumlarını fazla miktarda tüketmesi sakınca doğrur mu..?yan etki yapar mı..?
6.)hastalık kilo verdiren bi hastalık olduğuna göre kendi kendine kilo verme amaçlı diyet yapması nekadar doğrudur..kilosonu sabit tutması yada koruması gerekmez mi..(kilolu olmasına rağmen..)gerçi karaciğerden kanın devir daiminin kolaylaşması için kilo verebilmeli ama kilo vermesi diyet sonucu ii.mi..?
7.)arada sırada yağlı besinleri canı çok isteyince pek nadirde olsa kaçırıyor ama bana demiyor..ben farkediyorum..bunun sakıncası var mıdır..?
-HASTA HAKKINDA BU HASTALIKLA ALAKALI GENİŞ BİLGİ VERMEM GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜM İÇİN YAZIMI BİRAZ UZUN TUTTUM..CEVAPLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN ÇOK TŞK.EDERİM SİZE..ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN..
Doç.Dr. Yusuf AKCAN
30.03. 23:06:32
siroz hastalarında sirozun evrelemesi için child sısnıfalaması en çok kullanılır.
sitemizde tıbbı hesaplamalar kısmında bu mevcuttur. oradaki değerleri yerine koyarsanız. en iyi sonuca varılır.
child A- kompanse sirozdur.
child B- dekompanse siroz başlamıştır. karaciğer nakli yapılmak üzere araştırmalara başlanmalıdır.
child C - de karaciğer nakli olmaksızın 2 yıllık yaşam süresi %50 den aşağıdadır.
child a olan bir kişide kendini yormadan çalışmasında bir sorun olmaz. child A durumu yıllarca sürebilir.
diyet bilgilerini bir diyatisyen almalısınız. hastanın hipertansiyonu ve karında asit sıvısı yoksa az tuzlu yenmesinde sakınca olmaz.
diğer bitkisel şeylerle ilgili olumlu bir bilgim yok. karaciğeri korumaya yönelik ilaçlar ve vitaminler var. bir gastroenetrologa başvurarak bunları almanızı öneriririm.
sirozun sebebine yönelik yeterince çalışma yapılmamış gibi duruyor. sitemizde karaciğer enzim yüksekliği soru-konularını tarayıp okuyunuz.
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.