HOCAM ÖZÜR DİLERİM BRANŞINIZ HARİCİNDE AMA BENİ KISACA AYDINLATIRSANIZ SEVİNİRİM
TEŞEKKÜR EDERİM FAZLI DOMBAYCI
Doç.Dr. Yusuf AKCAN
05.02. 14:32:55
Sayın üyemiz,
kemik iliği nakli normal sağlıklı kişilerden genelde kalça kemiğinden küçük bir ameliyatla alınır. veren kişi açısından bir sorun teşkil etmez.
alan kişlerde, genelde kemik iliği yetmezliğine götüren hastalıklar vardır. lösemi, lenfoma, aplastik anemi vb.
kemik iliği görevini yapamıyorsa başka bir kişiden kemik iliği alıp nakletmek gerekir. diğer organ nakillerinden biraz daha zorluk içerir.
birincisi alacak kişinin tüm kemik iliği aktivitesi durdurulur. zira çalışan bir kısım bile kalsa yeni gelecek kemik iliğini yabancısıyacağından karşılıklı olarak birbirlerini yıkarlar.
alıcının kemik iliği tamamen devre dışı bırakıldığı dönemle yeni verilen kemik iliğinin sorunsuz faaliyete geçmesine kadar olan dönem en önemli dönemdir. çünkü bu dönemde alıcı tamamen enfeksiyonlara karaşı savunmasız kalmaktadır. ayrıca kan ürünleri hiç yapıalmıyacağından kırmızı küre, trombosit ihtiyacı karşılanmak zorunda kalacaktır. bu deverede enfeksiyonlarla mücadele zorlu olacaktır.
yeni kemik iliği görevi devraldığından yeni tanıştığı vücudu yabancı saymaması için alıcı ve vericinin doku benzerliği en üst düzeyde olmalıdır. buna rağmen yeni gelen ilik elemanları birmiktar baskılanması gerekecektir. öyleyse alıcıya en yakın doku benzeşmesininin şansını yükseltmek için çok fazla gönüllü verici olmalı v ebunlarından doku tiplendirmeleri önceden yapılıp bir ulusal doku tiplendirme bankasında tutulması uygun olacaktır.
Ulkemizde bu doku tiplendirme bankası varmıdır? ne durumdadır ben bilmiyorum konu ile ilgili ve bilgili hekim arkadaşlarımızın bu yazının ardına katkılarını beklerim.
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.