25-04-2010, 01:02 AM
|
#1 (permalink)
|
Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Gebelikte tarma testleri
KAN TESTLERİ
1-Kan sayımı (Hemogram) : Kesin olarak gereklidir.Amacı anne adayının kansızlığı olup olmadığını anlamak ve gerekiyorsa müdahale etmektir.Anne ve bebeğin rahat bir gebelik geçirmesi için şarttır.En az bir kez yapılır.Doktor gerek gördükçe tekraralnır.******2-HbsAg- Anti HbsAg: Bu kan testi hepatit B hastalığının****** ve taşıyıcılık durumunun tanısında kullanılan bir testtir.Taşıyıcı olan annelerin hastalığı bebeklerine ve tedavileri ile ilgilenen sağlık personeline************ bulaştırmamaları için gebelik sırasında ,mutlaka yapılması gereklidir.3-Anti HCV: Hepatit C virusunun****** anne adayında bulunup bulunmadığının araştırılması için yapılır.Son derece önemlidir.
4-Anti Rubella****** Ig G- Anti Rubella IgM: Kızamıkçık hastalığına ait bir testtir.Kişinin kızamıkçık geçirmiş ya da geçirmekte olduğunu gösterir.Önceden geçirmiş olması,yani vücudun kızamıkçığa karşı direnç geliştirmiş olması tercih edilen bir durumdur.
Özellikle ilk üç ayda annenin kızamıkçık geçirmesi bebk açısında oldukça tehlikeli bir durumdur.Eğer önceden geçirdiğinizi hatırlamıyorsanız doktorunuz bu testi mutlaka isteyecektir.5-Anti Toxoplazma Ig G- Anti Toxoplazma Ig M: Anne adayının Toxoplazma hastalığını geçirip****************** geçirmediğiniin saptanması için yapılır .
6-Anti HIV: Tüm dünyada hala bir kabus olan AIDS hastalığı için yapılan tarama testidir.Bugün tüm dünyada gebelik sırasında****** yapılması önerilmektedir.Anne-baba-bebek ve sağlık personeli için oldukça önemlidir.
7-VDRL:Günümüzde de hala ciddiyetini koruyan****** Sifiliz (frengi) hastalığının tarama testidir. AIDS testi gibi yapıtırılması önerilmektedir.8-CMV************ antikorları: ****** CMV (Sitomegalovirus) enfeksiyonu hamilelik sırasında geçirildiğinde bebekte sorun yaratabilmektedir. Ancak Rubella ve Toxoplazmanın aksine bu hastalığın birden fazla kez geçirilmesi mümkündür.Ancak ikinci kez geçirildiğinde bebeği etkileme olasılığının daha az olduğu kabul edilir .9-İkili Test : Down Sendromu için****** 11-14. haftalarda uygulanan bir testtir.Özellikle risk taşıyan anne adayına, eğer teşhiş pozitif çıkarsa,bebğin anomalili olduğu anlaşılırsa;daha erken gebelik sonlandırması şası verir.
Kısaca açıklamak gerekirse ; PAPP-A ve beta-hCG****** hormonlarının kandaki seviyelerinin ölçülmesi esasına dayanır.Bu yöntemle down sendromu olan bebkler %60 oranında saptanabilmektedir.Bu test pozif çıkarsa kesin tanı için daha ayrıntılı testlere gidilir.10-Üçlü Test: 16-18. haftalar arasında yapılan Üçlü test ile****** down sendromuna ek olarak****** nöral tüp defektlerinin riskide belirlenebilmektedirÜçlü test anne kanında alfafetoprotein (AFP), b -hCG ve unkonjuge estradiol ölçümlerine dayanarak yapılan bir risk hesaplamasıdır. Anne kanında****** yapılan testle risk oranı belirlenir ve aileye bu risk oranına göre bilgi verilir.
Üçlü test ile ikili************ test karşılaştırması :
İkili testin en önemli iki özelliği
-11-14. haftalar arasında yapılması nedeniyle risk tahminini daha erken haftalarda yapması
-ikinci ve daha önemli özelliği testin hassasiyetinin üçlü teste göre belirgin şekilde daha yüksek olmasıdır.Üçlü testin en önemli özelliği ise ; ikili testle yapılamayan AFP ölçümünün de yapılamsıdır.Üçlü testin yapıldığı haftalarda anne kanında AFP yüksekliği saptanması bebekte yukarıda anlatılan bazı anomalilere işaret etmesi yanında, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkması muhtemel bazı normaldışı durumlar konusunda da uyarıcı olmaktadır.
AFP yüksekliği saptanan annne adaylarında gebeliğin ilerleyen haftalarında
-preeklampsi,
-IUGG (bebekte gelişme geriliği),
-ablasyo (plasentanın erken ayrılması)
gibi normaldışı durumlar istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artmaktadır.11-Kordosentez: Göbek kordonundan bebeğe ait kan örneği alınmasıdır. Anne açısından amniosenteze benzer ancak bebek açısından riski daha****** yüksektir.Pekçok hastalığın tanısında****** kullanılabilmektedir.Size bebeğinizin durumu ve salıklı olup olmadığı konusunda bilgi verir.
12-İndirekt Coombs Testi: Anne kanında bebeğin kan hücrelerine (alyuvarlarına) zarar verebilecek antikor bulunup bulunmadığının araştırıldığı testtir. Rh uyuşmazlığı durumunda hamilelik boyunca belli aralıklarla yapılması gerekebilir.ULTRASON TARAMALARI
1-Erken Gebelik Döneminde: Burada amaç,gebeliğin durumu hakkında bilgi edinmektir.
-normal gebelik mi?
-dış gebelik mi?
-mol gebelik mi?
-düşük riski var mı?
-gebeliğin hangi haftada olduğunun gerçek tespiti
-çoğul gebelik mi?
Yukarıdaki soruların yanıtını ne kadar erken alırsak o kadar erken müdahale şansı doğar.Gerekirse gebeliğin sonlandırılmasına karar berilebilir.Ya da çoğul gebelik gibi daha özel bir takip gerektiren konular da açıklığa kavuşarak gerek anne gerek takip edecek doktora kolaylık sağlar.
2-(11-14.) haftalar arasında: İkili test pozitif çıktıysa...Gebeliğin 11 hafta 1 gün ve 13 hafta 6 gün dönemi arasında ultrasonografik olarak yapılan ense kalınlığı ölçümü ile Down Sendromu olan bebeklerin % 60?ı ve özellikle kalp anomalileri olmak üzere diğer bazı anomaliler saptanabilmektedir. Ense kalınlığı ölçümü ile ikili test sonuçlarının kombine edilmesi ile daha öncede belirttiğimiz gibi Down Sendromu olan bebeklerin %85-90 saptanabilmektedir. Bu olasılık belli sınırın üzerindeyse****** amniosentez önerilir.
3- (16-24.) Haftalar Arasında:
Bu haftalar arasında bebeğin organ gelişimi nispeten tamamlanmıştır ve organlar ultrasonda daha kolay görülür hale gelmiştir.
-anensefali (bebeğin beyin dokusunun olmaması),
-nöral tüp defektleri (bebeğin omuriliğinin bir defektten dışarı çıkması),
-böbrek agenezisi (böbreklerin olmaması),
-kol-bacak gelişim kusurları,
-karın duvarı defektleri (karın duvarında yapısal kusur olarak varolan bir "delikten" organların dışarı sarkması),
-dudenal atrezi (oniki parmak barsağında tıkanıklık) bu ultrasonda saptanabilir.
Bunlar büyük gelişim kusurlarıdır.Böyle bir sonuç,anne-baba adaylarını ve doktoru ciddi kararlar almaya iter.
Ultrason 24. haftaya ne kadar yakın bir zamanda yapılırsa, bu tür gelişim kusurlarının yakalanma şansı artar. Bazı anomali türleri ise daha geç ortaya çıkabilir.
4-Gebelik Seyrinde Normal Dışı Durumlarda:
Gebelik takiplerinde kanama, "karnın büyümemesi", bebek hareketlerinin olmaması veya azalması veya diğer bazı normaldışı durumlarda sorunun aydınlatılması ve tedavinin planlanması için ultrason yapılmalıdır
5-İleri Düzey ultrasonografi: Gebeliğin****** ikinci üç aylık döneminde doktorunuzun uygun göreceği zamanda bebekte doğumsal****** (konjenital)****** ve ultrasonografi ile saptanabilen herhangibir problem olup olmadığının araştırılması için uygulanan detaylı ultrasonografik incelemedir.Çok değerli bilgiler veren bir testtir.AMNİOSENTEZ
Bebeğin içinde yüzdüğü rahim içindeki amnion sıvısından özel bir iğneyle girilerek test için bir miktar alınmasına amniosentez denir. Bizler bir bebek dünyaya getirmeye karar verdiğimzide, eli ayağı düzgün sağlıklı bir bebek dileriz.Doğum olup böyle tersi bir durumla karşılaştığımızda dünyamız yıkılır ve bütün hayatımız değişir.Bu aynı zamanda toplum içinde büyük bir sıkıntıdır.
Bebeklerin %2-4'ü çeşitli anomalilerle doğarlar. Bunların oluşumunda genetik kusurların rolü çok büyüktür. Genetik hastalıklar için kalıcı bir tedavi yöntemi henüz yoktur.
Günümüzde elimizde olan şey, bu hastalıkların anne karnında erken tanılanmasıdır.Bu noktadan sonra,anne ve baba adayının kararıyla bebek "kritik" sınıra ulaşmadan gebeliğin sonlandırılması çok önemlidir. Bu amaca yönelik kullanılan çok sayıda yöntem vardır ve anne adayında invaziv girişim gerektiren prenatal (doğum öncesi) tanı yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntem amniosentezdir.
Amniosentez en sık ;
-35 yaş üstü anne adayları
-ailede anomalili bebek olması
-üçlü tesin pozitif çıktığı durumlarda
******uygulanır.DOPPLER TARAMA TESTİ
Yapılan çalışmalar, rahimden plasentaya ve buradan da bebeğe kan götüren yapıların, 20-24. haftalar arasında incelenmesiyle gebeliğin ilerleyen haftalarında ;
-preeklampsi,
-rahim içi gelişme geriliği,
-plasentanın erken ayrılması ve bebeğin rahim içinde aniden ölmesi
gibi normaldışı durumların ortaya çıkması açısından daha büyük risk altında olan anne adaylarının belirlenebileceğini göstermektedir. Ayrıca doğum uzmanına bebekde gelişme geriliği saptandıysa,doğum zamanı konusunda da çok değerli bilgiler verir.
Bu inceleme, doppler cihazıyla yapılakta ve ultrasonografi ekranında gözlenmektedir.
Bunun sonucunda doktor hastaya çeşitli önerilerde bulunmakta ve gebelik seyrini daha dikkatli izlemektedir.ŞEKER TARAMA TESTİ
24-28. haftalar arasında yapılır.Genellikle rutinden çok doktorun önerisiyle yapılan bir tarama testidir. Hiçbir belirti vermeden de gelişebilen gestasyonel diyabet (gebelikte görülen şeker hastalığı, "gebelik şekeri") için yapılmaktadır.Aç karna yapılır.Ölçüm sonuçlarına göre doktor daha ayrıntılı ikinci bir test isteyebilir. Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |
Offline
| |