merhaba ben nesrin. 24 yaşındayım. pazar günü şiddetli bel ve karın ağrısıyla hastaneye gittim ve ülser teşhisi konuldu. daha sonra internetten yaptığım araştırmalarla da ülser teşhisinin doğruluğundan emin oldum. ancak doktorum bana 2 aylık bir ilaç tedavisinin ardından tekrar kontrole gitmemi söyledi. bana hiç bir şekilde yememem gereken bir şeyler olup olmadığını söylemedi. internetten yaptığım araştırmalarda da bazı sitelerin yememem gerektiğini yazdığı yiyecekler için bazı sitelerde yenilebileceğini yazmışlar. sizden ricam yememem gereken zararlı yiyecekleri ve bu hastalığı daha kolay atlatabilmem için yapmam gerekenleri yazarmısınız.
Doç.Dr. M. Akif BUYUKBESE
08.04. 21:30:01
Merhaba,
Genc insanlarda daha cok aclikla kendini daha fazla belli eden 12 parmak barsagi yani duodenum ulserleri veya iltihaplanmalari goruyoruz.
Bunlar etkilenene barsakyerine gore bazan arka yuzde olabiliyor, o vakit bele vuran agri ile karsimiza cikiyor. Kimi kez bu barsagin pankreasa yapismasina yol acabiliyor hatta pankreastabazi iltaplanmalara yol acabiliyor. Uzamis yakinmalar ve tedavisiz durumlarda inatci agrilar, devamli kusmalar ve barsak yollarinda tikanmalar bas gosterebiliyor.
Bu tip ulser sonbahar ve ilkbaharda artabiliyor.
Bazaninsanlarda agriyi bastirmak icin az miktarda alinan gidalar yararli olabiliyor (Duodenum ulseri). Oysa gastrik ulserde yemek sonrasi agrilar daha fazla karsimiza cikiyor. Iki ulser birlikte olan vakalar da var.
Ulser yara anlamina geliyor ancak cogu kez yakinmalar da duzensiz asit salgilanmalari tabloyu yonetiyor. Gastrit veya duodenit olarak adlandiriyoruz o vakit. Henuz ulserrin gelismedigi evre yani.
Esasen insan, kendi midesi icine girsekendini sirdirebilme kapasitesine sahip. Bunu koruyucu faktorlerle engelleyebiliyor. Asit ve asit karsiti faktorler arasinda dengelenme mevcut yani.
Midemiz ve barsaklarimiz duzensiz ilaclardan ve beslenme tarzindan etkilenebiliyor. Ancak stres, sigara, alkol, agri kesiciler, kimi ates dusuruculer, kortizonlu hormon preperatlari, romatizma ilaclari mide asit salgi duzeyini ve tarzini bozabiliyor.
Onerim, mutlaka stres faktorunu gozden gecirmeniz, sigara ve alkolu hayatiniza sokmamaniz, kahve ve cay icimini sinirlandirmaniz, secebildiginiz olcude hosnut oldugunuz insanlarla vakit gecirmeniz olacaktir. Bu arada size portakal suyu ictiginizde, soganli gidalar ve cikolata tukettiginizde midenizde yanma olup olmadigini sormayacagim???
Bu gidalarin mide tahammul noktasini asmasi durumunda yakinmalara yol acabildigini biliyoruz.Ancak midenin kendi asit seviyesi mesrubatlardan ve anilan gidalardan cok daha yuksektir.
Az ve sik beslenebilirsiniz.
Tiroid bezinizi kontrol ettirmelisiniz.
Stresle mucadele icin kimi yasam sekilleri gelistirmeniz gerekecektir.
Dengeyi yakalayacaksiniz.
Asit baskilayici ilaci hemen birakmayin. Sindirim problemleri nuks etme egilimindedir.
Esenlikler,
Sifalar dilerim.
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.