hocam öncelikle böyle bir şeyi gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ederim.ismim yavuz 30 yaşındayım yaklaşık 5 yıl önce kronik hepatit b tanısı konuldu ve yaklaşık 4 yıldır da tedavi almaktayım.bir yıl lamivudine tedavisi aldım sonra direnç geliştiği için 2005 yılı ocak ayında hepsera başlı ve o tarihten itibaren bu ilacı kullanmaktayım.durumum hakkında net bir bilgi alamamaktayım hocalarımdan. alt ,ast genellikle 40-80 aralığında değişiyor ama sürekli değişiyor.senede bir defa da çok yükselebiliyor(100-150).hbv dna da hiç negatif olmadı son üç hbv dna sonucu 1,1310üzeri3 civarında(testcobas taqman 48 sisteni ile çalışılmış)en son yapıla biopsi sonucu ise (J Hepatol 1995 ,22:696-699)Hai:3/18;fibrosis evresi:1/6 olarak değerlendirildi.(ocak 2006)2004 deki biopside ise hai:12 portal fibrosis :3,portal inflamasyon:3kprüleşme nekrozu:5 olarak değerlendirildi.Hocam şimdi ben tedavi konusunda ne yapmalıyım? 4 senedir tedavi alıyorum ama hbv dna hiç negatif olmadı ve ben hepsereyı daha ne kadar kullanmak zorundayım? tedavi değişikliği düşünülebilir mi? ben 25 yaşına kadar bu hastalığı bilmeden gayet rahat yaşadım ama tesadüfen öğrendikten sonrahayatım çok değişti, bu tedavilerin hiç birini kullanmazsam ne olur? hocam şimdiden teşekkür ediyorum yaşamınızda başarılar ve kolaylıklar...
Doç.Dr. Yusuf AKCAN
15.05. 12:14:22
Hepsera ve diğer kronik hepatit b de kullanılan antiviraller aniden kesilmesi önerilmez. bu ilaçlar aslında sürekli kullanım içindir. ancak yan etki nedeni ile kesilebilir. veya ilaca cevapsılık açığa çıkarsa diğer bir form eklendikten bir süre sonra kesilebilir.
aksi takdirde ani bırakmalarda virüs birden bire kontrolden çıkacağından şiddetli akut bir hepatik hasar oluşabilir.
solayısıyla şu an ilacı bırakmanız önerilmez.
bu ilaçlardan esas beklenen şey HBV düzeyini baskılamaktır. buda sizde olmuş görünüyor yani fayda görüyorsunuz. enzim dalgalanmalrı veya tamamen HBV dna kaybolması beklentisini modifiye edin rahatlayın. şu anda aldığınız cevapta iyi.
tesadüfen tanı almış olmanız. sizin lehinize. zira geç dönemde ileri bulgularla tanı alsanız tedaviden daha da az fayda görürdünüz.
sağlıcakla..
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.