"Kendimizi sosyal hayattan soyutlayamayacağımıza göre tahrik edici dış etkenlerden minimum etkilenecek şekilde kendimizi bu ortama uyarlamaya çalışmalıyız" diyen Taylight Sağlık Merkezinden Diyetisyen Berrin Yiğit, bayram sofralarının tuzaklarına düşmemenin püf noktalarını anlattı.
DÜŞÜK KALORİLİ BESİNLER SEÇİN
Kurban Bayramında sebze, meyve gibi yüksek su, lif, düşük yağ ve kalori içeriği olan yiyecekleri ana yemeğin yanında servis edilecek sağlıklı aperatifler olarak hazırlayın. Et tüketiminin arttığı kurban bayramında öğünlerin kalori değerini düşürmek, sindirime yardımcı olmak ve sağlık sorunları ile tadınızı kaçırmamak için mutlaka porsiyon kontrolüne dikkat etmeli, yağsız etleri ızgara, haşlama veya fırında pişirerek pilav, makarna, ekmek eşliğinde yemekten çok sebze veya salatalarla tüketmelisiniz. Porsiyon kontrolünde en kolay yöntem kendi avuç içiniz kadar hesap etmektir. Yine hayali olarak bir tabağı dörde bölerseniz yarısını sebzeler, çeyreğini et, diğer çeyreğini de yoğurt ile doldurmak da kolay porsiyonlama yöntemidir.
BAĞIRSAKLARINIZA YARDIMCI OLUN
İnsanoğlu yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için düzenli ve yeterli olarak beslenmelidir. Beslenmede aldığımız besinler kadar bunların vücutta verimli olarak kullanılabilmesi de önemlidir. Sindirim ağızda kimyasal ve mekanik olarak başlar. Bu nedenle mutlaka küçük lokmalar halinde, yemekleri iyice çiğnemeliyiz. Bu sayede yediklerimiz daha kolay sindirilecek ve kullanılacaktır. Sindirim şikayetleri yaşamayacak, şişkinlik, hazımsızlığın önüne geçmiş olacaksınız.
BİTKİ ÇAYLARI İLE RAHATLAYIN
Misafirliklerde bolca ikram edilecek çay ve kahve ile yüklü bir kafein bombardımanına tutulacağımız bayram ziyaretlerinde mümkün olduğunca günlük limitlerinizi aşmamaya dikkat etmelisiniz. Çarpıntı, su içmemeye bağlı baş ağrısı, uykusuzluk gibi sorunları da doğurabilecek durumla baş edebilmek için günlük su alımınızı korumaya, kafeinli içecek tüketiminizi de her zamanki oranlarda korumaya dikkat etmeli, bitki çayları tüketmeye de gayret etmelisiniz. Özellikle yemek sonrası içilen rezene, biberiye, adaçayı, form çaylar, ıhlamur ve papatya yardımcı olacaktır.
KÜÇÜK DETAYLARIN FARK YARATACAĞINI BİLİN
Kalkar kalkmaz oda ısısında akşamdan 1 dilim limon ile beklemiş 1 bardak su, 15 dakika sonra ise 1 büyük bardak sıcak su içerisine eklenmiş 1 kalın dilim limon ve 2 cm kalınlığında taze zencefille demlenmiş su içmek sizi ve midenizi yoğun bayram günlerine hazırlayabilir. Bayram ikramlarında tüm gün kalori alımınızın yükselme tehdidi vardır. O zaman en azından kahvaltıda minik kalori tasarrufları yapmak denge sağlayabilir. Bunun için bir örnek klasik peynir ekmekli kahvaltı yapmak yerine keten tohumu eklenmiş, meyveli yoğurt karışımları tercih etmek olabilir. Yoğurt olarak sade probiyotik yoğurtları tercih etmeye gayret edin, biraz da kefir ilave edebilirsiniz. Ana yemeklere salatayla başlayıp, sofrada sizi en çok çeken yemekle devam edin. Hazım için gazlı içecekler yerine su, soda veya bitki çaylarını tercih edin.
ÇEVRENİZİ ARINDIRIN
Değişim sağlayabilmek için önce çevremizi, yaşadığımız atmosferi değiştirerek işe başlamalıyız. Bunun için kalori tuzaklarını ortadan kaldırmalısınız. Bayramda misafirlerinize ikram etmek üzere aldığınız çikolata, tatlı, baklavalar yerine daha hafif sütlü tatlılar hazırlayabilir, tam tahıl undan düşük yağlı tuzlular veya tam tahıllı kuru meyveli tatlandırılmış kurabiye veya kekler hazırlayabilirsiniz. Tabii size hediye gelen ikramların uzun süre evde tehdit oluşturmaması için görünmeyen yerlerde saklamalı ya da komşularınıza dağıtmalısınız.
SAĞLIĞINIZ İÇİN ALIŞVERİŞ YAPIN
Bayram alışverişine tok karna çıkın, normal hayatınızda yemediğiniz ama bayram sofralarında çeşitlilik sağlamak istediğiniz besinleri alırken kontrolünüzü kaybetmeyin. Doğru seçimler yapın, markete hazır listeyle gidin böylece süpermarket tasarımcılarının sizi cezp etmek için hazırladıkları tuzaklara düşmeden alış veriş yapabilirsiniz. Light bisküviler, light süt ve süt ürünleri, çeşit çeşit sebze ve meyveler gibi olmazsa olmazları hazır edin. Sadece kendinize değil sevdiklerinize de hafif yemekler sunun. ‘
SU DERDİNİZE DERMAN OLSUN
Obezitede son yeniliklerin tartışıldığı bir toplantı sonucu açıklanan yeni bir araştırma sonucuna göre, şekerli içecek tüketimini su ile ikame eden bireylerin diyetlerinde başka değişiklik yapmadan yılda ortalama 2,5 kilo, şekerli içecek içmeyen ancak günde en az 4 bardak su içenlerin ise yılda 1 kilo verdikleri gözlenmiştir. Metabolizmanın temizlenmesine yardımcı olan, kişileri fizyolojik ve ruhsal olarak arındıran suyun saymakla bitmeyecek faydaları yanında bu etkisi de hiç yoktan 1-2,5 kilo kaybına yol açarak hayatımızdaki değerini iyice gözler önüne sermiştir. Bayram süresince sıvı alımınızı ihmal etmeyin.
HAREKETLİ OLUN
İşlerinizin yoğunluğundan, zamansızlıktan şikayetçiydiniz işte size altın fırsat bayram tatilinizde yürüyüş yapmak için bahaneniz kalmadı. Her gün en az 30 dakika yürüyüş, dans, koşu,
e binmek gibi sevdiğiniz bir spor yapın ve bunu devamlı sürdürmeye gayret edin.
20.12.2007
'
Kaynak: Anneyiz