03-05-2010, 06:27 PM
|
#1 (permalink)
|
Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Bebeğinizin Gelişimi (5.Ay) Bebeğinizin Gelişimi (5.Ay) BEBEĞİNİZ BU AYDA NELER YAPAR:
* Dik oturduğunda başını düz tutabilir.
* Karnının üstünde yatarken kollarından destek alarak göğsünü yerden kaldırabilir.
* Bir taraftan bir tarafa yuvarlanabilir.
* Bir üzüm kadar küçük nesnelere dikkat edebilir.
* Neşe ile çigliklar atabilir.
* Bir nesneye doğru uzanabilir.
* Parmaklarının uçlarına değdirilen bir çıngırağı kapabilir.
* Bacaklarının üzerine bir miktar ağırlık verebilir.
* Ellerinden çekilerek oturtulduğunda başını gövdesi ile aynı seviyede tutabilir.
* İnsan sesine doğru dönebilir.
* Bebeğiniz belki yardımsız olarak oturmayı da başarabilir.
* Aguu ve benzeri sesli ve sessiz kombinasyonları çıkartabilir. BEBEĞİNİZİN BU AYKİ BESLENMESİ Katı gıdalara başlanması:
İşte sizin heyecanla beklediğiniz bir an. Aynı yemek masasını paylaştığınız sürece devam edecek olan mücadele, bebeğinize yemek yedirme mücadelesi artık başlamıştır. Ama bu, iyi beslenmenin daha ötesinde, öğün ve ara öğünlerden oluşan sağlıklı alışkanlıkların aşılanması sorunudur. Bebeğinizin ağzına giren lokmanın sağlıklı olması kadar ortamın hoş ve gerilimsiz olmasına dikkat edin. Katı gıdalara başlandığı ilk aylarda, emzirmeye yada biberonla beslemeye devam ettikçe, tüketilen gıdanın miktarı çok önemli değil. Yemek yemek bu ilk aylarda yaşamsal bir işlev olmaktan çok bir deneyim kazanmaktır, o kadar. Açılış, ilk yemek:
İlk yemek tecrübesine hazırlanırken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.
* Zamanlamayı doğru yapın: Eğer emziriyorsanız, sütünüz en düşük seviyeye indiği zaman(kadınların bir çoğunda bu öğleden sonra yada sabahın erken saatleridir) açılışa başlayın. Eğer bebeğiniz acıkarak uyanıyorsa ve daha dişe dokunur bir şeyler yediğinde daha çok uyuyorsa akşam saati de iyi bir seçim. Aklınızda olsun. Öte yandan bebeğiniz sabahları daha çok acıkıyorsa sabahları vermeniz çok daha doğru.
* Olaya neşe katın: Bebeğiniz yorgun ve keyifsizken onu zorlamayın. Yemek saatlerini bebeğinizin genellikle uyanık ve keyifli olduğu saatlere getirin.
* Dolu bir mide ile açılış yapmayın: Katı gıdalar vermeden önce bebeğinizin iştahını bileyin. Az miktarda anne sütü yada mama ile onun iştahını açarak başlayın. Bu şekilde bebeğiniz bu yeni tecrübeye dayanamayacak kadar aç olmayacak ve karnı da tam doymadığı için arkadan gelen gıda hoşuna gidecektir.
* Zaman ayırın. Bebeği beslemeyi diğer işlerinizin arasında 5 dakikaya sığdırmaya çalışmayın. Besleme zaman alan bir işlemdir.
* Ortamı hazırlayın: Kıpır kıpır eden bir bebeği bir yandan dizleriniz üzerinde tutarken bir yandanda isteksiz bir ağza yabancı bir maddeyi sokmak tam bir felaket, kabul edin! Öncelikle sağlam bir beslenme sandalyesi yada koltuğu hazırlayın ve ilk beslenmeden günler öncesinden bebeğinizi buna oturtarak alışmasını sağlayın. Eğer bebeğiniz bunun içinde dönüyor yada kayıyorsa battaniyelerle destekleyin. Ayrıca mama kaşığınızın uygun olup olmadığını kontrol edin. Kaşığın küçük bir oyuğu olmasına ve bebeğin dişetlerine zarar vermemesi için plastik ile kaplanmış olmasına dikkat edin. Son olarakda büyük ve temizlemesi kolay bir mama önlüğü kullanın. Eğer mama önlüğü alışkanlığını erkenden yerleştirmezseniz, bunun ileride olması çok zordur. Biz şimdiedn uyaralım!
* Destekleyici rol oynayın: Eğer bebeğinize gösteriyi yürütmesi için bir şans verirseniz, beslenme konusunda başarılı olma şansı artar. Hatta daha kaşığı bebeğin ağzına götürmeden önce, masaya bir parça yiyecek koyun ve çocuğunuzun onu incelemesine, ezmesine hatta tatmasına izin verin. Böylelikle daha sonra kaşıkla sunacağınız şey artık tamamen yabancı olmayacak.
* Gelecek beslenmeyi cazip hale getirin: İlk sunulan öğünler esas öğünler değildir, yalnızca sonrakiler için hazırlıktır.Bebeğinize ilk gıdayı verirken ağzına önce çok çok küçük bir parça koyun ve onun reaksiyon vermesini bekleyin. Eğer ilk lokma beğenilirse ağız muhtemelen diğerleri için kendiliğinden açılacaktır. İnanmazsanız denemeye ne dersiniz? Bebek arzulu görünse bile ilk birkaç denemede gıdaları tükürebilir. Ancak katı gıdalara hazır olan bir bebek çok geçmeden tükürdüğünden fazlasını yutmaya başlayacaktır. Lokmalar geri gelmeye birkaç seanstan sonra hala devam ediyorsa bebeğiniz muhtemelen gelişimsel olarak hazır değil demektir. Bir iki hafta bekleyip yeniden deneyin.
* Gösteriyi ne zaman sonlandıracağınızı bilin: Bebeğiniz ilgisini kaybettiği zaman asla onu zorlamayın. Somurtkanlık, çevrilen baş, sıkı sıkıya kapatılan ağız, etrafa fırlatılan gıdalar yamak kayfini bozmasın. Bebeğiniz daha önce hoşlandığı bir gıdayı geri çeviriyorsa ya zevkleri değişmiştir yada keyifsizdir. Nedeni ne olursa olsun geri çevrilen bir gıdada fazla ısrar etmeyin. Başka bir gıda deneyin, eğer yine olmazsa bebeğiniz aç olmayabilir fazla zorlamayın. Bebeğinize ilk verilebilecek gıdalar:
Aşağıdaki listede verdigimiz gıdaların hemen hepsi bebekler tarafından seviliyor. Bize inanın! Ancak bebeğinizi tatlı meyveler ile tanıştırmadan önce kabak, tatlı patates, yeşil fasulye, havuç ve bezelye ile tanıştırın. Et ve tavuk ürünlerini genelde 7-8.aylarda verin. Evde hazırlanan ya da kullanıma hazır olarak satın alınan gıdaların ilk başta çok yumuşak kıvamlı olmasına dikkat edin. Kıvamı altıncı-yedinci aylara kadar yumuşak tutmaya devam edin. Bebek büyüdükçe kıvamı koyulaştırın. Bebekler genellikle ilk başta yarım çay kaşığından daha azını alıyorlar, ama kısa zamanda 2-3 kaşık hatta daha fazlasını alır duruma geliyorlar. Gıdalar çoğu bebeğinde tercih ettiği gibi oda ısısında ya da hafifçe ısıtılmış olarak sunulabiliyor.
Bebeğinize verebileceğiniz gıdalar:
* Pirinç, arpa veya yulaf gevreği
* Kabak
* Tatlı patates
* Havuç
* Yeşil fasulye
* Bezelye
* Yoğurt (tatlandırılmamış)
* Elma püresi
* Muz
* Şeftali
* Armut
* Et ve tavuk ürünleri (daha geç) Miniğinize bal yasak:Balın boş kalori vermek dışında çok az faydası olduğu gibi, aynı zamanda hastalık riski de taşıdığı biliniyor. Clostridium Botulinum dene bir bakterinin sporlarını içerebiliyor. Bu bakteri erişkinler için fazla bir zarar göstermez ancak bebeklerde kabızlık, emmede güçsüzlük, iştah azalması ve uyklama gibi belirtilerin görüldüğü botilismusa neden olabiliyor. Genelde doktorlar bal verilmesi için ilk yılın sonuna kadar beklemeyi öneriyorlar. Bu ayki doktor kontrolünüz
Bir çok doktor bu ay için rutin kontrol önermemiştir ama gelecek aya kadar bekleyemeyecek bir probleminiz oldugunda doktorunuzu arayın. "Bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler" kitabından alınmıştır.
Kaynak: Bebek Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |
Offline
| |