Anaokuluna giden çocuğumun fiziksel gelişimini nasıl desteklerim?
Fiziksel gelişim sağlıklı bir yaşamın en önemli parçasıdır. Erken yaşlarda fiziksel gelişime büyük önem verilmelidir, çünkü bu yaşlarda insan gelişimi maksimum hızda gerçekleşir.Uzmanlar “Çocuğun fiziksel gelişiminde oluşan herhangi bir problem kalıcı sonuçlar yaratabilir.â€diyerek anne ve babalara uyarılarda bulunuyor. Bu görüşe katılan
Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü yarı zamanlı öğretim üyelerinden Ani Eryorulmaz fiziksel gelişim yardımıyla çocuğunuzun zihinsel ve sosyal/duygusal gelişimlerini de destekleme imkanı da bulabileceğinizi vurguluyor.
Çocukların fiziksel gelişiminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri yeterli beslenme.Çünkü daha öncede belirttiğimiz gibi bu yaşlarda insan gelişimi maksimum hızda gerçekleşir, çocuğun vücudu bu hızlı gelişime cevap verebilmek için çok miktarda enerjiye ihtiyaç duyar. Eğer çocuklar bu yaşlarda dengeli ve yeterli beslenmezlerse gelişimleri için gerekli olan enerjiyi üretemezler, bu durumun sonucunda gelişimlerinde çeşitler aksamalar oluşabilir.Beslenmeye bağlı gelişim problemlerini önlemek için çocuğunuza dengeli bir beslenme programı uygulamalısınız. Ancak çok miktarda beslenmenin yeterli beslenme ile aynı anlama gelmediğini de unutmayın.
Fiziksel gelişimi sadece çocuğunuzun vücudunun değişime uğraması olarak algılamamalısınız, çünkü fiziksel gelişim yardımıyla çocuğunuzun zihinsel ve sosyal/duygusal gelişimlerini de destekleme imkanı bulursunuz.Çocuklar yeni hareketler denemek istediklerinde onları desteklemeli ve bu hareketleri yapabilecekleri uygun ortamlar oluşturmalısınız.Onlardan yapabileceklerinin çok üstünde hareketler denemesini beklememelisiniz.Yaptıkları hatalarını doğruya giden basamaklar olarak algılamalısınız ve hata yaptıklarında asla onları yargılamamalısınız.Eryorulmaz ın da vurguladığı gibi yargılanan çocuk bir süre sonra hareketi denemeyi bırakacaktır ve bu durum onun kendine olan güvenini yitirmesine yol açacaktır. Sonuç olarak sosyal gelişimi zedelenecektir.Bunların hepsini önlemek için onu her zaman destekleyin!
2 -3 yaşlarındaki çocuklar...
Çocuğunuz bu yaşlarda dengeli bir şekilde koşabilir ve kollarını bir yetişkin gibi iki yanda sallayabilir.Yaşının ilk günlerinde çocuğunuzun merdiveni çıkarken her basamakta iki ayağı ile dura dura çıkar, daha sonra her ayağını farklı bir basamağa atacak şekilde çıkmaya başlar. Yine yaşının ilk günlerinde sadece büyük topları yakalayabilirken sonraları küçük topları da yakalamaya başlar.Merdivenin en alt basamağından atlayabilir, ayak ucunda yürüyebilir, tekerlekli şeyleri itebilir, çeşitli şeyler çizebilir ve boyayabilir.Yaşının ileri aylarında üç tekerlekli
e binebilir, parklardaki küçük tırmanma aletlerine çıkabilir, tek ayağı üzerinde zıplayabilir, üstünü giyebilir ve yardımla dişlerini fırçalayabilir.Bu yaşlarda fiziksel gelişimi desteklemek için ...
Neler yapabilirsiniz?
●Çocuğunuzla beraber oyun parklarına gidin ve onu tırmanması, kayması için teşvik edin.
●Beraber yürüyüşlere çıkın ve üç tekerlekli
e binmesini sağlayın.
●Beraber kovalamaca ve saklambaç gibi oyunlar oynayın.
●Beraber hayvanların taklidini yapın ve onlar gibi hareket etmeye çalışın.( Kanguru gibi zıplayın, yılan gibi sürünün...)
●Birlikte uçurtma uçurun
●Beraber köpükler uçurun ve onları takip edip yakalamaya çalışın.
●Diğer çocuklarla beraber oynayabilmesi için gerekli ortamlar oluşturun.( park gezileri, piknikler, eğlence merkezleri...)
●Çizim yaparken büyük kalemler kullanmasını sağlayın.
●Çok keskin olmayan makasları ( sadece kağıt kesen makasları) kullanmasına imkan tanıyın.
●Farklı boy ve ağırlıkta olan oyuncak bloklardan alın ve onunla beraber oynayın, bu bloklar yardımıyla çeşitli mekanlar yaratın( şatolar, hayvanat bahçeleri,müzeler...)
●Tahtalardan oluşan bulmacalar ( puzzle) alın ve onları yerleştirmesine yardımcı olun.
●Oyun hamurları alın ve çocuğunuzun hamurları yoğurmasına, çeşitli şekillere sokmasına ve kesmesine yardımcı olun.
4-6 yaşlarındaki çocuklar...
Bu yaşlarda, çocuklar bebeklik dönemlerinden kalma kilolarını yavaş yavaş kaybetmeye başlarlar.Vücut yağının artışı yavaşlar ve çocuğunuzun boy-kilo dengesi değişmeye başlar.Boynu uzamaya başlar ve daha önceden kafası sanki omuzlarıyla bitişikmiş gibi olan görünümü değişir.Çocuğunuz artık bir çok aktiviteyi kendi kendine yapabilir yaşa geldi;siz sadece, onu bu aktiviteleri yapması için cesaretlendirmeli ve desteklemelisiniz.
Neler yapabilirsiniz?
●Çocuğunuzla beraber
e binin, yürüyüş ve koşu amaçlı turlar yapın.
●Çocuğunuzun, ev işleri için size yardımcı olmasına izin verin.(Çiçekleri sulamak, halıyı süpürmek, alış-verişe çıkmak, toz almak gibi...)
●İkinizin de sevdiği bir şarkıyı açın ve bu şarkı eşliğinde beraber dans edin ve ritmi yakalamaya çalışın.
●Çocuğunuz sevdiği bir çizgi film ya da kitap kahramanını çocuğunuzla beraber canlandırın.
●Beraber top oyunları oynayın (yakalama, fırlatma, itme...)
●Beraber takla atın.
●Yere çeşitli şekiller çizin ve çocuğunuzun bu şekiller üzerinde yürümesini isteyin.( farklı şekillerde yürümesine izin verin.)
●Ağaçlara tırmanmasına izin verin.
●Yerde yuvarlanmasına imkan tanıyın. ( evin içinde rahat hareket edebileceği mekanlar oluşturun)
●Bahçede toprağı beraber kazın ve bir ağaç yada çiçeği dikmesini sağlayın.
●Beraber çamaşırları ayırabilir ve asabilirsiniz.
●Bulaşık yıkamanıza yardım edebilir.
●Çocuğunuza masayı kurması için izin verin
●Sevdiği bir içeceği kendi bardağına sürahiden dökmesi için izin verin.
İDİL SEDA AK
Kaynak: Bebek