03-05-2010, 06:28 PM
|
#1 (permalink)
|
Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Anaokulu Yılları Ve Matematik Anaokulu Yılları Ve Matematik
Matematik bilimi sizin hayatınızda olduğu kadar çocuğunuzun hayatında da büyük öneme sahip. Ancak çocuğunuz günlük hayatta karşılaştığı bir çok matematiksel kavramın farkında bile değil. Anaokulu yıllarında çocuklar matematik konusunda çeşitli deneyimler edinme fırsatı buluyorlar. Anne ve babası olarak siz de çocuğunuzun matematik gelişimini destekleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun matematik gelişimini desteklerken dikkat etmeniz gereken üç önemli unsur var. Bunlardan ilki matematiğin yaşadığımız her yerde olduğunu görmek ve bu durumu çocuğunuzun lehine kullanmak; ikincisi matematiğin eğlenceli bir şey olduğuna inanmak, (bazılarınız için belki bu, oldukça zor olabilir ama çocuk yetiştirmek fedakarlık ister, bunun için lütfen geçmişteki kötü anılarınızı bir kenara bırakın ve matematik ile eğlenmeye bakın[img]/images/smilies/wink.gif[/img] ) üçüncü ve en önemli unsur ise çocuğunuzun düşünmesini sağlayın ve düşünce sistemini geliştirmesine yardımcı olun.
Bir çok uzman matematik öğretiminin iki ana aşamadan oluştuğunu söylüyor. Bunlar matematiksel düşünme (problem çözmek, iletişim ve muhakeme yeteneği) ve farklı matematiksel kavramların öğretilmesi (örneklendirme ve ilişkilendirme, sayı kavramı ve numaralama, geometri ve yer kavramı) Matematiksel Düşünme: 1)Problem çözebilme: Problem çözebilme yeteneği matematiksel düşünmenin en temel özelliğidir.Bir problemi çözerken çocuklar farklı yollar kullanabilir ve farklı ama geçerli bir çok sonuç elde edebilirler.Problem çözmek konu hakkında uzun ve detaylı düşünmeyi, mantıksal yorumlar yapmayı ve yeni şeyler keşfetmeyi gerektirir. Aileler ne yapabilir:
●Çocuğunuzun doğal merakını kullanın.Bütün çocuklar meraklı varlıklardır, onların bu merakını problem çözme yetenekleri için kullanabilirsiniz.Günlük hayatta karşılaştığınız her hangi bir problemi çözerken çocuğunuzdan yardım alın (çocuğunuzun fikrini alın), böylece onun hem konu hakkında düşünmesini sağlarsınız hem de kendine güven kazanmasına yardımcı olursunuz.
●Çocuklara çeşitli konular hakkında konuşabilmeleri için fırsatlar yaratın , onların düşüncelerini geliştirmek için onlarla konuşun , sorular sorun ve sorduğu sorulara mantıklı cevaplar verin.Çocuklara bir problemin farklı çözüm yolları olduğunu gösterin. 2)İletişim: İletişim düşüncenin kelimelerle, resimlerle, yazılarla ya da çeşitli sembollerle ifade edilebilmesi olarak açıklanabilir. Çocuğunuzla konuşmanız ve onu dinlemeniz iletişimin en önemli parçasıdır.Çocuklar konuştukları zaman kendi yaptıkları ya da yapacakları şeyler hakkında tekrar düşünme fırsatı bulurlar ve böylece düşüncelerini daha net hale getirirler.Ayrıca çocuklarla konuşurken onlara yeni kelimeler öğretebilir ve dil gelişimine yardımcı olursunuz. Aileler ne yapabilir:
●Çocuklara matematikle ilgili kitaplar okuyun, tekerlemeler veya oyunlar öğretin.
●Onlara çeşitli grafikler yada resimler çizerek de matematik hakkında bilgi verebilirsiniz. 3)Muhakeme Yeteneği: Bir soru hakkında düşünmek ve geçerli bir sonuç bulmak olarak açıklanabilir. Aileler ne yapabilir:
●Çocuklara sorular sorun ve onlara cevabı bulabilmeleri için zaman tanıyın.Onlara çeşitli ve yönlendirici sorular sorarak doğru cevaba ulaşmaları için yardım edin.
●Buldukları çözümü onlarla beraber tartışın ve neden bu çözüme ulaştıkları hakkında onların fikirlerini dinleyin. Matematiğin İçeriği: 1)Örnekleme ve ilişkilendirme: Örnekleme olayların tekrar edilmesi; ilişkilendirme ise çocuğun olayları birbirine bağlayabilmesi olarak açıklanabilir.Bu iki kavram sayesinde çocuklar matematik hakkında genel bir görüş edinirler.Örneğin çocuklar sınıflandırma yaparken ilişkilendirmeden yardım alırlar yada müzik dinlerken şarkı içinde tekrar eden sözlerin yada ritimlerin bulunması onların örneklemeyi anlamarına yardımcı olur. Aileler ne yapabilir:
●Çocuğunuzun, içinde tekrar eden ritimlerin bulunduğu müzikler dinlemesini; içinde tekrar eden hareketlerin bulunduğu oyunlar oynamasını sağlayın.
●Çocuğunuza sınıflama yapabilmesi için fırsatlar tanıyın.Örneğin çocuğunuzdan boncukları renklerine yada büyüklüklerine göre sıralamasını isteyebilirsiniz. 2)Sayı kavramı ve numaralama: Sayı kavramına sayıların ne ifade ettiğini anlamak ve nasıl kullanılacağını bilmek diyebiliriz.Sayı kavramı doğru ve düzenli sayı sayabilmeği ve sayılar arasında ilişki kurabilmeği gerektirir. Aileler ne yapabilir:
●Çocuğunuzla sayı sayma alıştırmaları yapın. Her şeyi sayın! Anaokulu yıllarında çocukların soyut düşünebilme yetenekleri yoktur, bu nedenle genellikle erken yaşlarda çocuklar sayı sayarken sadece ezberledikleri sayıları sayarlar. Sayı sayma işini anlamlı hale getirmek için somut şeyleri saymasını sağlayın.
●Ona parmak yardımıyla sayı saymayı öğretin.
●Çocuğunuzla sayıların ne işe yaradığı hakkında konuşun.Ona günlük hayattan çeşitli örnekler verin.(Apartmandaki kapı numaralama sisteminden konuşabilirsiniz) 3)Geometri ve yer kavramı: Geometri çocuklara yaşadıkları dünyanın fiziksel özellikleri ile ilgili bilgi edinmelerine yardımcı olur.Geometri kavramı cismin şekli, boyutu, yönü, hareketi ve pozisyonu hakkında bilgi verir. Yer kavramı sayesinde çocuklar insanların ve objelerin yerleri arasında ilişki kurabilirler. Aileler ne yapabilir:
●Çocuklara farklı geometrik kavramları ve özelliklerini öğretin ve günlük hayattan örnekler vererek bu kavramları pekiştirmelerini sağlayın.
●Bloklar veya legolar ile şekiller yapın, böylece çocuğunuz bir cismin üç boyutunu inceleme fırsatı bulur.
● Bulmacalar alın ve çocuğunuza şekiller vasıtasıyla parçaların yerlerini bulmasını öğretin. İDİL SEDA AK
Kaynak: Bebek Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |
Offline
| |