O Kelebek Değil At O Kelebek Değil At
Genelde oğlumun yanlışlarını düzeltirim.
Her ne kadar Montessori eğitimini izlemeye çalışsakta, ‘oyuncak yılana ‘denizatı dediğinde “yok Efecim bu yılan†diye düzeltir-dim.
Aslında farkında olmadan Efe nin hayalgücüne müdahelede bulunuyormuşum.
Bunun bir hata olduğunu Demet Şenkal Hacıoğlu ndan öğrendim.
Demet hem Türkiye de okumuş, hem Amerika da.
Hem Türkiye de bir anaokulunda veli danışmanlığı yapmış, hem de Amerika da bir anaokulunda öğretmenlik yapıyor.
Kısaca Amerikan eğitim sistemi, özellikle anaokulları, ve çocuk eğitimi hakkında konuşmak için bir cevher.
Amerikan eğitim sistemi, çocukların hayal güçlerini geliştirip, yaratıcı olmalarına yol veriyormuş.
Diyelim ki resim çalışmasında kelebek çizilecek; fakat çocuk at çizdi.
Böyle bir durumda çocuğun hayal gücüne asla karışılmıyormuş.
‘Aaaa o kelebek değil at dersen çocuğun hayal dünyasına müdahelede bulunuyormuşsun.
Çocuk bundan dolayı kırılabilirmiş.
Demet bu durumu “O zaten kelebek olmadığının farkında ama canı öyle çizmek istemis, hayalinde öyle yaratmış.Üzerine gitmemek gerekli†diyerek açıkladı. Burda çocuklar özgür
Amerikan eğitim sisteminin en belirgin özelliği çocuğu özgür bırakmasıymış.
Demet “Burda çocuklar daha özgür†diye belirtti ve ekledi “ Diyelim ki, sınıfta el becerisi çalışması yapıyoruz.Bu yaptığımız çalışma çocuğun ilgi alanına girmiyorsa başka bir şey yapmakta özgür.O sırada oyuncakla oynayabilir, kitap okuyabilir, boyama yapabilir, herhangi başka birşeyle uğraşabilir.Katılmak istemiyorsa katılmaz.Burda çocuğu kendi iradelerine bırakma, çocuğu özgür bırakma kavramı gelişmiş.â€
Amerikan eğitim sitemi çocuklara seçme hakkı tanıyormus.
Mesela oyun oynama zamanı, çocuğun önüne iki veya üç oyuncak konulup, hangisiyle oynamak istediğine çocuğun karar vermesi beklenirmis.
Aslında kontrol öğretmenin elindeymiş.Çünkü çocuk ‘içeride oynanacak oyuncak ile ‘dışarıda oynanacak oyuncağı karıştırabilirmiş.
Öğretmen çocuğun oynayabileceği oyuncakları belirliyor; ama seçme şansını çocuğa bırakıyormuş.
Amerikan eğitim sistemi, anaokulu çağındaki çocuğun bile, kendi işini kendi başına yapmasından yanaymış.
Hemen hemen bütün anaokullarında çocuğa sorumluluk bilinci bitki yetiştirerek, hayvan besleyerek, oyuncak toplatılarak veriliyormuş.
Demet, sistemdeki en önemli şeylerden birinin çocuğun her istediğinin yapılmaması olduğunu söyledi.
“Diyelim ki çocuk, başka bir arkadaşının oynadığı oyuncakla oynamak istiyor.Ama sırasını beklemeli. Sabri ve paylaşmayı öğrenmeli.Tepine tepine ağlasada, çığlık çığlığa bağırsada bir şeye ‘hayır dendiyse asla geri dönülmemeli.Çocuk böylece hayal kırıklığınıda öğreniyor.Sonuçta hayatta her istediğini elde edemezsin.â€
Demet in vurguladığı başka bir nokta ise çocuğa kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasıydı.
Sınıflarda birçok farklı kültürden öğrenciler olduğu için, okullar kitap seçiminde bunu dikkate alıyormus. “Sen farklı olabilirsin ama aslında hepimiz aynıyız†temasını vurgulayan kitaplara yer veriliyormuş.
Bunun dışında sınıfta okunan kitapların hayal ürünü olmamasına dikkat ediliyormuş.
Bu konuya “meyvelerin konuştuğu bir kitabı okumayı doğru bulmuyorum çünkü gerçekçi değil†diyerek açıklık getirdi ve ekledi “Çocukların korkularını yenmelerine yönelik kitapları çok beğeniyorum.Kimi çocuk gece yatakta yalnız uyumaktan korkar .Mesela buna yönelik bir kitap okuyarak çocuğun o korkusunu yenmesi sağlanabilirâ€
Anaokulunda öğretmen olmak için, çocuk psikolojisi, çocuk gelişimi, çocuk edebiyatı, gibi dersleri almak, hepatit B, tetanoz,tüberkiloz gibi sağlık testlerinden geçmek ve ilk yardım sertifikası almak gerekliymiş. Demet Şenkal Hacıoğlu kimdir?
1980 yılı doğumlu Demet Şenkal Hacıoğlu, 16 yaşında ailesiyle beraber Amerika ya yerleşmiş, 23 yaşında evlenmiş ve hayat onu tekrar Türkiye ye yönlendirmis. İki yıl Türkiye de yaşadıktan sonra esiyle beraber Amerika ya dönüs yapmislar.San Diego da Türk okulunda öğretmenlik yapmış; Türk kültürünü öğretmis. Uzmanlık alanı iletişim ancak cocuk egitimi de okumaya karar vermis.Şu anda bir yandan okulunu bitirmeye çalışıyor, bir yandan anaokulunda öğretmenlik yapıyor, bir yandan da, isi dolayisiyla Ukrayna da yasayan esini gormek icin, Ukrayna- Amerika arası seyahat ediyor.
Kaynak: Bebek Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |