Soru:
Göğsümün sağ alt kısmında,kaburganın bittiği yerde karaciğer ve mide arasında 10 yıldan bu yana yanma,cızlama ve acıma şeklinde olan ağrılar ve bu esnada da sağ arka sırt ve her iki bacağımın baldır ve kaval bölümünde ısırma,karıncalanma,cızlama rahatsızlığım mevcut.10 yıl önce,ultrosyon ile bakıldığında, karaciğer,safra, pankreas vs. organların doğal oldukları söylendi.Doktor bu bölgedeki şikayet sebebinin,sinir uçlarının aşırı yıpranmasından ve şeker hastalığına yatkın yapımdan dolayı olabileceğini söyledi.Daha sonraki yıllarda da aynı şikayetten dolayı şikayetimin organlardan kaynaklanmadığı film ve ultrosyon tetkiki ile söylendi.Bundan bir yıl önce kalbim ritm bozukluğu gösterek panik atağa kapıldım.Kalbimin eko,ekg,ve efor testleri yapıldı.Kalbimde herhangi bir rahatsızlık olmadığı tesbit edildi.Bu arada kan testlerim sonucunda karacierde aşırı yağlanma,kanda kolestrol ve yağ oranında aşırı artış tesbit edildi.Diyet verildi.Boyum 1.68, Kilo 92 idi.Kolestrol düşürücü verildi.periyodik kontroller sonucunda karaciğer fonksiyon testleri ve kolestrol ve yağlanma normal seviyesine indi.Ancak yukarıdaki şikayetlerim devam ediyor,bazen yanmalar canımın acımasına neden olmaya başlamıştı.Doktor bunun psikiyatrik bir rahatsızlıktan kaynaklandığını ve psikiyatriste sevk olmam gerektiğini söyledi.Psikiyatriste şikayetlerimi söyledim.O da aynısını söyledi.Sonuçta EFEKSOR 75'lik ile aralık 2004 ten bu yana tedaviye devam ediyorum.Doktor bunun uzun bir tedavi olacağını ve söz konusu şikayetlerin zamanla azalacağını bildirdi.Doğrusu hap tedavisi benim sinirsel ve agresif yapımı çok rahatlattı.Bazı saplantılarımda ve hayata dair kuşkulu,şüpheci yaklaşımlarımda hissedilebilir bir rahatlama oldu.Ancak bu şikayetlerim, tedavide bir sene olmasına rağmen sona ermiş değil.Doktoruma güveniyorum.Ama ben bunun organlarımdaki fiz
iksel rahatsızlktan kaynaklandğını düşünüyor ve korkuyorum.Sağ iki kalça merkkezinde de hafif hafif çivi batması,iğne ısırması gibi batmalar olmakta, aşağı doğru sızı vermektedir. Bu husus sinir sistemi rahatsızlığından mı olmaktadır.Doktorum bunların aynı rahatsızlıktan olduğunu söylemekte,ancak kendimi bir türlü
buna inandıramamaktayım.Bu konuda uygulanan tedavi doğru mu.Doğru ise bunun tam teşhisi nedir.Tedavide eksik bir husus var mı.Bunun laboratuvar tetkik ve testleri var mı.Yoksa sadece psikiyatrik tedavi uygulanarak mı sonuç alınabilecek bir rahatsızlık mı.Bu konularda, rahatsızlığımın halen tam olarak sona ermmesinden dolayı korkularım mevcut.Yardımlarınızı ve tasviyelerinizi bekliyorum. Teşekkürlerimi sunarı
12.04.2008
Cevap:
Durumunuzu tam olarak irdelediğimiz zman sizde fibromiyalji olabilir.
Fibromiyalji yaygın ağrıya neden olan ve çok sık görülen bir romatizmadır. Esas olarak kasları ve kasların kemiğe yapıştığı bölgeleri etkilemektedir. Bir eklem hastalığı değildir, eklemi tutmaz ve şekil bozukluğu yapmaz. Bir çeşit iltihaplı olmayan yumuşak doku romatizmasıdır. Kadınlarda erkeklere göre 7 kat daha fazla görülür. Daha çok erişkinlerin (35-60 yaş) hastağıdır.
Ağrı fibromiyaljinin en önemli belirtisidir. Omuz, boyun gibi tek bir bölgede olabildiği gibi yaygın olarak da hissedilebilir. Fibromiyalji ağrısı hastalar tarafından yanma, acıma, hassasiyet, karıncalanma, üşüme ya da kemirici ağrı gibi değişik şekillerde tarif edilebilir. Ağrıya el ve ayaklarda şişlik hissi eşlik edebilir. Ağrı gün içinde, hava şartlarına, uyku bozuklukları ve strese bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ağrı, bazen vücudun bir yarısında daha yoğun hissedilebilir.
Çoğunlukla genel fizik muayene normal ve hastalar sağlıklı görünümde olsa da kasların ayrıntılı muayenesi ile belli noktalarda bu hastalık için tipik hassas noktalar bulunur.
Yorgunluk hissi, fibromiyaljinin diğer önemli bir belirtisidir ve hastaların yaklaşık %90'nında gözlenir. Hastaların bir kısmı da genel dayanıklılıkta azalma ve çabuk yorulmadan yakınırlar. Hastaların çoğunda uyku bozuklukları ve sabahları yorgun kalkma görülebilir. Uykuya dalmada güçlük olmasa da derin uyku kısmı bozulmuştur ve gece sık sık uyanma olabilir.
Hastaların yaklaşık dörtte birinde depresyon bulunabilir. Kendini kötü hissetme gibi duygudurum bozukluğu ise çok daha sık görülebilir. Bazı hastalarda da konsantrasyon güçlüğü, basit zihinsel işlevlerde yavaşlama gözlenebilir.
Başağrısı ve migrenin fibromiyaljili hastalarda sık görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca karın ağrısı, kabızlık - ishal atakları, idrar yakınmaları, ciltte ısıya karşı hassasiyet ve renk değişiklikleri de görülebilir.
Fibromiyalji tanısı hastada yaygın ağrı ve belirli hassas noktaların varlığı ile klinik olarak konur. Bu hastalığa özel laboratuvar testi ya da röntgen bulgusu yoktur. Testler ancak fibromiyaljiye benzer bulgular yapabilen diğer hastalıkların (tiroid bozuklukları, romatoid artrit, lupus, enfeksiyon gibi) ayırt edilmesinde yardımcıdır. Detaylı hastalık öyküsü alınması ve fizik muayene yapılması ile kronik ağrı ve yorgunluk yapan diğer hastalıklardan ayrılmalıdır.
Nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Fibromiyalji ile uyku bozuklukları arasında bir ilişki olabileceği düşünülmektedir.
Bir çok faktör, ayrı ayrı ya da bir arada fibromiyaljiyi başlatabilir. Örneğin hastalıklar (grip gibi enfeksiyonlar başta olmak üzere), ruhsal travmalar, fiziksel travmalar, beyinde biyokimyasal değişiklikler (serotonin düzeylerinde bozukluk gibi) ve hormonal bozukluklar, yaygın ağrı, yorgunluk ve uyku bozukluğu yaparak fibromiyaljiyi tetikleyebilir. Son zamanlarda fibromiyaljili hastalarda kaslarda basit incinmelere karşı hassasiyet olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle, uygun olmayan egzersizler ya da kötü duruş pozisyonunun bu hastalığı artırabileceği unutulmamalıdır.
Fibromiyaljili hastalarda;
1. Ağrıyı azaltmak ve uykuyu düzenlemek için ilaç tedavisi
2. Kas germe ve kardiovasküler uyumu artırma egzersizleri
3. Kas spazmını azaltmaya yönelik gevşeme egzersizleri
4. Hastalığı anlamaya ve başetmeye yardımcı eğitim programları yararlı olmaktadır.
Bazı hastalarda fibromiyalji çok hafif seyreder ve tedavide sadece hastalığın anlatılması ve endişelerin giderilmesi bile yardımcı olabilir. Ancak çoğu hastada detaylı bir tedavi programı planlamak gerekecektir.
ilaç tedavisi: Romatizmal hastalıklarda ağrı tedavisinde sıklıkla steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçların fibromiyaljide pek yeri yoktur. Bunun yerine, derin uykuyu sağlamaya ve kasları gevşetmeye yönelik ilaç tedavisi daha yararlıdır. Bu ilaçların çoğu depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak, fibromiyalji tedavisinde kullanılan dozlar depresyonda gerekenden çok daha düşüktür. Gün içinde devam eden uyku hali, kabızlık, ağız kuruluğu gibi yan etkileri olabilen bu ilaçların mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
Fizik tedavi ve egzersiz tedavisi: Fibromiyaljide tedavinin 2 esas amacı gergin ve ağrılı kasları gevşetmek ve kalp damar uyumunu artırmaktır. Sıcak uygulamalardan hemen hemen tüm hastalar yararlanmaktadır. Çoğu hasta dayanıklılığı artırmaya, ağrıyı azaltmaya yönelik egzersiz programından ve yüzme-yürüme-
gibi aerobik egzersizlerden büyük fayda görmektedir. Ancak fizik tedavi ve egzersiz tedavisinin çeşidi, süresi, dozu, hastadan hastaya değişebildiği için mutlaka hekim kontrolünde yapılması tavsiye edilir.
Tanı konduğunda hastanın ve yakınlarının bilmesi gereken, her ne kadar fibromiyalji sendromu diğer iltihaplı eklem romatizmaları gibi hayatı tehdit eden, sakatlık yapan bir hastalık olmasa da, ağrı ve yorgunluk nedeniyle yaşam kalitesini bozabilen, iş gücünü azaltabilen gerçek bir hastalık olduğudur.
12.04.2008