Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Migren Tedavi Migren Tedavi Başağrısı (migren) nedir?[/b]Toplumun büyük kesiminde görülebilen ve insanların büyük çoğunluğunun hayatlarının değişik dönemlerinde karşılaştığı ve çare aradığı bir problemdir. Başağrılı insanları en çok endişelendiren şey bu ağrıya sebep olabilecek faktörler ve özellikle beyin tümörü korkusudur. Başağrılı insanlar sıklıkla beynimde bir tümör mü var? korkusuna kapılırlar. Ancak başağrısı nadiren ciddi bir hastalığın özellikle beyin tümörünün haberci belirtisi olarak ortaya çıkar. Bir belirtiler topluluğu şeklinde görülen migrende çoğu kez özellikleri olan bir başağrısı vardır. Kişiyi en fazla rahatsız eden bir özellik olduğu için migren çok şiddetli başağrısının diğer bir ismi olarak algılanmaktadır. Migrenli kişileri en fazla rahatsız eden ve bazı günlük işlerini ve görevlerini aksatabilen veya tam engelleyen temel özellik başağrısıdır. Bu bakımdan migren en basit şekilde tekrarlayıcı bir başağrısı olarak tanımlanabilir.
Türkiyede 1998 yılında yapılan bir araştırmaya göre 15-55 yaş grubunda başağrısı görülme sıklığı %16.4 olarak bulunmuştur. Bu oran kadınlar için %21.8, erkekler için %10.9dur.<br style="mso-special-character: line-break"/><br style="mso-special-character: line-break"/> Migren Başağrısının özellikleri
Ø Migrenli kişilerin büyük çoğunluğunda başağrısı en azından atağın (krizin) başlangıcında başın bir bölgesinde başlar. Daha sonraları bir kısım hastada her iki tarafı tutar. Bu özelliği sebebi ile yarım başağrısı olarak da bilinir.
Ø Zonklayıcıdır, giderek şiddetlenir ve genişler, kafa yarısını veya tamamını etkiler. Ağrının şiddeti ve süresi değişkendir. çok şiddetli olabileceği gibi orta veya hafif şiddette olabilir.
Ø Migren atakları bazı hastalarda haftada birkaç kez olurken diğer bir kısım hastada çok seyrek olabilir. Ancak genel bir ortalama ayda 2-3 atak şeklindedir.
Ø Beraberinde bulantı veya bulantı ile birlikte kusma, ışık ve gürültüden, sesten rahatsız olma vardır. Normal ışık ve sesler çok rahatsız edici olabilir. Bu yüzden bir kısım hastalar karanlık ve sessiz bir odada yatmayı tercih ederler. Başağrı (Migren) sebepleri <br style="mso-special-character: line-break"/><br style="mso-special-character: line-break"/>
Günümüzde migreni başlatan faktörün kesin olarak ne olduğu bilinmemektedir. Sebep belli değildir. Beyindeki bazı kimyasal maddelerin bu işte önemli rol aldığı kabul edilmektedir. Bir kısım kimyasal maddelerin azalması veya etkilerinin gücünde azalma başka kimyasal maddelerde etki artımına sebep olabilir. Bu kimyasal maddelerden özellikle serotonin isimli madde önemli olup damarlar üzerindeki etkide önemli görevi vardır.Başağrıları sebepleri 2 ana gruba ayrılır
[/b]
1. Sekonder başağrıları : Vücutta herhangi bir yapısal hastalığa bağlı olarak ortaya çıkar. örneğin; kafa travması (yaralanması) na bağlı, beyin kanamasına bağlı, beyin tümörlerine bağlı….
2. Primer Başağrıları : Bilinen veya gösterilebilir herhangi bir yapısal hastalık ile ilişkisi olmayan süregen ağrılardır.
Primer başağrıları içinde şunlar yeralır :
Ø Migren
Ø Gerilim başağrıları
Ø Günlük süregen başağrıları
Ø Cluster (küme) başağrıları
Ø Kironik paroksismal hemikrania. <br style="mso-special-character: line-break"/><br style="mso-special-character: line-break"/>
Yukarıdaki sınıflama Uluslararası Başağrısı Derneği tarafından 1998de yayınlanmıştır. Bu sınıflama hastayı değerlendirirken hekime yardımcı olmaktadır ancak her hastanın ağrısı farklı özellikler gösterdiğinden çoğu zaman kesin olarak belli bir sınıfa sokmak mümkün olmamaktadır.Diğer sebepler
[/b]
Ø Psikiyatrik kökenli baş ağrısı
[/b]
Ø Kafa içinde inflamasyona bağlı baş ağrısı
[/b]
Ø Göz, kulak, diş, burun ve sinüs kaynaklı baş ağrıları
[/b]
Ø Boyundaki yapısal bozukluklardan kaynaklanan baş ağrıları
[/b] Başağrı(migren) tetikleyen faktörler
Günümüzde migreni başlatan faktörün kesin olarak ne olduğu bilinmemektedir.
Migrenin başlamasına sebep olabilen başlıca faktörler; stres, hormonal değişiklikler, diyet faktörleri, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklardır. Stres ve Duygular: Emosyonel olaylar migrenin başlamasında önemli role sahiptirler. Hormonal Değişiklikler: Migrenli kadınların yaklaşık %70'inde ataklar adet döneminde sıklaşır ve şiddetleri artar. Bazı kadınlarda ise migren krizleri sadece adet dönemlerinde olur. Bir kısım kadın hasta özellikle menstrüasyon sırasında olan ağrılarının daha şiddetli olduğunu ifade ederler. Diyet Faktörleri ve Bazı İlaçlar: Yiyecek ve içeceklerde bulunan bazı maddeler damarlar üzerine direkt etki ederek onları genişletir ve böylece migreni başlatabilirken bir kısım maddeler de daha ziyade dolaylı yoldan etki ederek bazı refleks yollar ile ağrıyı başlatabilirler. Mesela alkol direkt etki ederken kafein ve nikotin gibi maddeler dolaylı yoldan etki etmektedir.
Uyku:[/b] Fazla uyku ve uykusuzluk migren krizini başlatabilir. İklim Değişiklikleri: Bazı migren hastaları iklim ve hava değişikliklerinden etkilenebilirler. Kişisel Alışkanlıklar, Kokular vs: Sigara migreni provoke edebilir. Bazı ağır kokular migreni provoke edebilir, bu durumlardan kaçınılmalıdır.
İlaç tedavi
[/b]
[/b]
Migren ilaç tedavisi, belirtilere yönelik ve koruyucu olmak üzere iki çeşit tedavi uygulanır. Belirtilere yönelik tedavi aralıklı olarak baş ağrısı çeken, nöbet sayısı ayda ikiyi bulmayan, her gün ilaç kullanmak istemeyen ya da bazı nedenlerle ilaç kullanamayan hastalar için uygundur. Koruyucu tedavi ise nöbet sayısı ayda ikiyi aşan, nöbetlerin sıklığı ve şiddeti nedeniyle düzenli ilaç kullanmaya hazır olan hastalara önerilir.
Uygulamada ilaçlar yalnız etkililiğine değil, hastalık tablosuna ve hastanın biyolojik-davranışsal özelliklerine de bağlı olarak seçilir. örneğin flunarizin, siproheptadin gibi genellikle iştah açıcı, uyku verici ve şişmanlatıcı etkileri olan ilaçlar iştahsız, zayıf ve uykusuzluk çeken hastalara verilir; şişman ve uyanıklık gerektiren işlerde çalışan hastalarda ise kullanılmaz. Propranol kalp atışları normalden yavaş olan hastalara verilmez, ama tansiyonu yüksek veya kalp atışları hızlı olan hastalarda öncelikle kullanılacak bir ilaçtır.
Migrenin belirtilere yönelik tedavisinde kullanılan ilaçlar son 30-40 yılda fazla değişmemiştir. Bunların başlıcaları ağrı kesiciler, çavdarmahmuzu türevleri, barbitürat-ağrı kesici karışımları ve ağrı kesici etkisi olan küçük ve büyük grup uyuşturuculardır (narkotik).
Bu ilaçlarla tedavi edilen hastalar, ilaç kesildikten sonra geri gelen (rebound ) baş ağrıları ve kolayca oluşan ilaç bağımlılığı nedeniyle yakından izlenmelidir.
20. yüzyılın başında kullanıma giren barbitüratlar da migren tedavisinde yararlanılan ilaçlardır. Ama özellikle kısa etkili barbitüratların alışkanlık yapma tehlikesi oldukça yüksektir.
Küçük uyuşturucular grubuna giren ilaçların başlıcaları kodein ve asetaminofendir. Bunlar özellikle hafif ağrı kesici ya da barbitürat tedavisine yanıt vermeyen ve çavdarmahmuzu türevlerini alamayan hastalarda yararlıdırlar. Bu ilaçlarda da alışkanlık tehlikesi vardır ve ayda 20 tabletten fazla alan hastalarda bağımlılık geliştiği düşünülmelidir.
Ağrı kesici etkisi bulunan büyük uyuşturucular ise morfin ve türevleridir. Bunlar da bazen migren ve öbür baş ağrılarının tedavisinde kullanılır.
İlaç bağımlılığı tehlikesinin yukarıda sayılan bütün ilaçlar için geçerli olduğu unutulmamalıdır. Alışkanlık gelişen bir hastada ilaç kesildikten sonra geri gelen baş ağrısı nöbetleri görülebilir. örneğin, barbitüratlarla tedavi edilen bir hasta, baş ağrısını hafifletmek için düzenli olarak günde birkaç kez ilaç alabilir. Hasta dikkatle izlendiğinde barbitürat yoksunluğu belirtileri gösterdiği ve bu belirtilerden biri olan baş ağrısını gidermek için ilacın dozunu gittikçe artırdığı görülür.
Aynı süreç çavdarmahmuzu türevleri, çeşitli ağrı kesiciler ve her iki gruptan uyuşturucular için de geçerlidir. Tedavinin önemli bir yönü de nöbetin ortaya çıktığı koşulların değerlendirilmesi ve olabildiğince düzeltilmesidir.
Akupunktur Tedavi
[/b]
Tüm dünyada akupunktur ile ilgili yapılan tüm bilimsel çalışmalar migren üzerinde % 80'e yakın başarılı olduğunu göstermiştir. Akupunktur tedavisiden sonra geri gelen (rebound )atakların kısa sürede azaldığını, takip edilen tedaviden sonra migren ağrıların tamamen düzeldiği raporlarla ispatlanmiştir.
Akupunkturla migren tedavisi hemen her gün veya gün aşırı olarak 15 seans uygulanır. Her seans 30-40 dk sürer ağrının tipi ve süresine bağlı olarak baş, el ve ayaklardaki özel akupunktur noktalarına çelik iğneler hiç acı vermeyecek şekilde batırılır. Sonra hasta 30-40 dk bu iğnelerle beraber yatakta uzanıp dinlenir (iğnele vücutta olduğu sürede de her hangi bir acı olmaz) genellikle 6-7 seans dan sonra belirgin bir sonuç alınır.10 seans sonrasında 7-10 gün ara verilir. Sonrasında 4-6 kez hafta da 2 kez tekrar akupunktur seansı yapılır. Daha sonra seans sayılarının araları açılarak haftada 1 seans yapılır. 1 yıl takip edilmelidir. Ayrıca akupunktur boyun kireçlenmesine,sinizüte,stres,gerilim tipi tarzı baş ağrılarında da etkilidir.
Manual Terapi
[/b]
Manualterapi, Boyundan kaynaklanmiş migren tedavisinde yapılan bir tedavi yöntemidir. Sinir sistemi ve nörolojik sendromlardan meydana gelen hastalıkların %60-90 oranındaki oranda olan rahatsızlıkların giderilmesinde uygulanan bir tıp yöntemidir. Son yıllarda tıp dünyasında doktorların kullandığı metotlardan biridir. Sistemin en önemli özelliği elle teşhis konulması ve tedavi edilmesidir. Omurga, eklem, kas sistemi, bağ dokularda oluşan rahatsızlıklarda etkili bir yöntemdir. Manuel terapinin özelliği hastayı hastanede, kliniklerde farmakolojik yollarla tedavi etmeyip ilk başlangıçta kısmen ilaçsız tedavinin ilerleyen safhalarında hastanın durumuna göre ilacı tamamen kesip hastayı sağlığına kavuşturmaktır.
İç organlarımızın hepsinin sinirlerle olan bağlantısı omurgamızda bulunmaktadır ve omurgaya yapılan terapi rahatsızlığın giderilmesini sağlar fakat bu terapi mutlaka uzman kişi tarafından yapılmalıdır.Rusya, Kafkas ülkeleri, Fransa, Bulgaristan ve İngiltere de özellikle manuel terapi ile tedavi yapan hastaneler bulunmaktadır. Terapi seanslara başlamadan önce kişinin mutlaka uzman tarafından kontrol edilmesi ve ona göre bir yöntem uygulanması gerekir.
Bel ve boyun fıtıkları, göğüs kemiği anomalileri, kalça kemiği çıkıklığı yada darlığı, omurga eğrilikleri, boyun ve omuz bölgesindeki kireçlenmeler omurgada meydana gelen kireçlenmeler omurgada meydana gelen kireçlenmeler, Scapula (kürek kemiklerindeki) anomalileri, bel ağrıları, Patella (diz) kapağı çıkıkları, ağrıları anomaliler: os pedis (ayak kemiği)`te olan rahatsızlıklar, kemik anomalilerinde tedavi yöntemi olarak kullanılır. Fitoterapi (Bitkisel tedavi)
Ø Anason: Kullanilan kismi, meyvalari ve yapraklaridir. Meyveleri tamamen olgunlastiktan sonra toplanir ve gölgede urutulur. Hazmi kolaylastirir. Istahsizligi giderir. Mide ve barsak gazlarini söktürür. Idrar artirir. migren agrilarini keser. Astim, nefes darligi ve bronsitte görülen sikayetleri giderir.
Ø Biberiye ( kuşdili otu): 1-2 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitki.Kuşdili olarak da bilinir.Yapraklar ve çiçeklerinden uçucu yağ, tanen, acı maddeler, organik asitler ve glikozit elde edilir. Mide ve barsak uyarıcısı, idrar söktürücü ve safra artırıcı etkisi vardır. Uçucu yağ, uyarıcı olarak haricen kullanılır. Ayrıca hazımsızlığı giderir. çarpıntıları keser, migreni keser.İdrar ve adet söktürür.
Ø Melissa: Yapraklar yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sâhiptir. Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir. Hafıza zayıflığına faydalıdır. Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetleri keser. Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende de faydalıdır. Daha çok çay hâlinde kullanılır.
<br style="mso-special-character: line-break"/><br style="mso-special-character: line-break"/>
[/b] Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |