Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bedii Salman, yaz aylarında sıkça meydana gelen
kazalarının bağırsak delinmelerine yol açabileceğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Salman, çocukların sıkça
kazası geçirdiklerini ifade ederek, bu tür kazalarda özellikle
direksiyonunun karın bölgesine çarpmasının bağırsak delinmesiyle sonuçlanabildiğini söyledi.
Bağırsak patlaması olabilir
Bisiklet kazalarında vücut yüzeyinde yara ve zedelenme oluşmayabileceğini kaydeden Prof. Dr. Salman, "Vücut dışında yara bere olmamasına rağmen çarpışma sonucu bağırsak patlaması meydana gelebilir.
Bu tür kazalar geçiren çocuklar mutlaka 2-3 gün bir sağlık kurumunda kontrol altında tutulmalıdır" dedi. Bisiklet kazaları sonrası genellikle çocukların ya ebeveynleri tarafından hastaneye götürülmediğini ya da sağlık kurumuna götürülen çocuklarda ilk anda bir bulgu bulunmadığı için evine gönderildiğini anlatan Prof. Dr. Salman, şunları söyledi:
Kontrol altında tutulmaları gerekir
"Bisiklet direksiyonunun karın bölgesine çarpmasıyla sonuçlanan kazalar sonrası hiçbir bulgu olmasa bile çocuklar mutlaka 2-3 gün kontrol altında tutulmalıdır. Çünkü bağırsak delinmesinin sonuçları 2-3 gün içinde karın ağrısı, şişkinlik, kusma ve büyük abdest yapamama gibi nedenlerle ortaya çıkar. Bisiklet kazası geçiren çocuğun karın bölgesine direksiyon çarmışsa sağlık kurumunda kontrol altında tutulması elzemdir."
Tedavi gecikirse
Bisiklet kazaları sonrası bağırsak patlamalarının genellikle oniki parmak bağırsağında meydana geldiğini kaydeden Prof. Dr. Salman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bağırsakta meydana gelen hasar zamanında tedavi edilmezse yaşam boyu sorunlara yol açabilir. Tedavisi çok geciken vakalar ölümle bile sonuçlanabilir. Geç müdahale de iyileşmeyi geciktirir ve zorlaştırır. Tedavide gecikmeler, ilerleyen yaşlarda bağırsak yapışıklıklarına neden olabilir. Bu tür bir sorun ise kadınların çocuk sahibi olmasını bile engelleyebilir, erkeklerde ise sık sık bağırsak tıkanıklıklarına neden olur."
Selçuk Aval
Kaynak: Ekolay